Bij een warme dag kan een Interline warmtepomp (met uitzondering van type 3,6 kW) het zwembadwater afkoelen, indien gewenst. Hoe hoger de koelcapaciteit (aangeduid in kW), hoe sneller de warmtepomp het zwembadwater afkoelt.
Maar je moet rekening houden met het feit dat het water 's nachts opnieuw afkoelt en altijd 1 °C tot 2 °C verliest, welk verwarmingssysteem je ook hebt. Dat betekent concreet dat je netto per dag maar 2 °C of 3 °C overhoudt en het lang kan duren voor je zwembad de gewenste temperatuur van 27 °C heeft bereikt.
Vermijd het plaatsen van de warmtepomp op meer dan 7 m afstand van het zwembad om te voorkomen dat de warmte tussen de pomp en het zwembad verloren gaat (voor beperkte ruimtes bestaan er warmtepompen met verticale stroming).
De verwarmingscapaciteit en COP-waarde zijn de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het kopen van een zwembad warmtepomp. Daarnaast is het verstandig om naar het geluidsniveau en de luchtuitlaat te kijken.
Hoe lang moet ik de warmtepomp zwembad laten draaien
Laat de zwembadpomp minimaal 8 tot 10 uur per dag draaien. In het begin van het zwemseizoen doe je er verstandig aan om je zwembadpomp zelfs 24 uur per dag te laten draaien. Door ook 's nachts de zwembadpomp aan te zetten voorkom je dat het water teveel afkoelt.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Om warmte uit de lucht te kunnen halen, heeft een zwembad warmtepomp altijd een beperkte hoeveelheid elektrische energie nodig. Meestal werken zwembad warmtepompen via een elektrische aansluiting van 220 volt. Gemiddeld zal een warmtepomp die 1 kWh verbruikt, 4 à 5 kWh genereren.
De warmtepomp is zo gemaakt, dat hij zonder problemen in de regen kan staan, dus een afdak is niet nodig en zelfs niet gewenst. In de winter moet de pomp uitgeschakeld worden en moet het water uit het systeem verwijderd worden om bevriezing te voorkomen.
Om een gemiddeld zwembad op te warmen, zijn er 6 tot 8 panelen nodig. Deze kunnen zowel horizontaal als verticaal op het dak geplaatst worden. De zon warmt de zonnepanelen op, die op hun beurt een glycolmengsel (water + antivries) opwarmen.
Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.
Bij buitenzwembaden (openluchtzwembaden) haalt de warmtepomp haar hoogste rendement bij buitentemperaturen tussen de 10° C en 25° C. Boven de 25° C is een bijkomende verwarming immers meestal niet vereist. En onder de 10° C is het, voor de meesten onder ons, te koud om buiten te gaan zwemmen.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
Warmtepompen worden meestal op een dak geplaatst, omdat de CV ketel vaak op zolder staat en ook bieden leveranciers steeds vaker een speciale dak unit aan. Ook is dit mooier en heb je minder last van het geluid. Als je een helle dak hebt dan is ook het mogelijk om daar een warmtepomp te plaatsen.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
een zwembad verliest zonder afdekking per m2 evenveel warmte als geproduceerd wordt door een verwarming van 300W. een zwembad van 4 x 8m zonder afdekking verdampt jaarlijks 28.000 liter. een bad van 4 x 8m zonder afdekking verliest tijdens de opwarmfase een kleine 10.000Watt in energie.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
De terugverdientijd van een warmtepomp
De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar. Binnen welke tijd je precies je kosten terug verdient, hangt deels af van je persoonlijke situatie. Zoals hoeveel gas je verbruikt bijvoorbeeld. Maar ook de prijs van gas speelt een belangrijke rol.
Je zwembad lekker warm door de zon
Een Intex opzet zwembad van 3 bij 2 meter (6m2) pakt dus per uur dat er zon op staat ongeveer 100MJ op. Een aangename temperatuur voor het zwembad is ongeveer 25 graden Celsius.
Ook het opwarmen gebeurt langzamer. Dit is ook de reden dat de woning goed geïsoleerd moet zijn, zodat warmteverlies tot een minimum wordt beperkt en het rendement van de pomp optimaal wordt benut. Een warmtepomp is zeker een goed idee om het gasverbruik te verminderen.
Bij een goed werkende warmtepomp kan het tot 10°C zijn dat de temperatuur zakt. Bij buitentemperaturen lager dan 10°C kan het dus gebeuren dat er ijsvorming is op de buitenkant van het toestel. Dit is volkomen normaal.
of als je hier boven b.v. hebt berekend dat je woning 12 kW nodig heeft dan is het verbruik 1600 x 12 = 19.200. 1600 is het aantal uur dat de warmtepomp draait.
Voor een gemiddeld zwembad met gemiddelde temperatuur van 28°C voorzien van een warmtepomp, een solar lamellen afdekking en een zwemseizoen van begin april tot begin oktober moet je in ieder geval rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kw. Voor een gezin komt dat op een kostprijs van 260 euro per jaar.
Stroomkosten voor een zwembad
Dit verbruikt gemiddeld 4 Kw per dag. Dit komt neer op € 1,00 per dag (gemiddeld zwembad). De kosten voor de verlichting zijn gelukkig een stuk lager, zeker nu met de opkomst van de LED lampen.