Als de zoutlamp smelt en vocht laat druppelen, controleer dan de gloeilamp. Als de lamp van binnen smelt, kan dit in de gloeilamp lekken en problemen veroorzaken. Kijk of de lamp flikkert, slecht werkt of andere problemen geeft. Vervang de gloeilamp.
Help, mijn zoutlamp lekt!
Je zoutlamp is aan de voet nat, of voelt aan alsof ze zweet. Of je hebt er al een schaaltje onder gezet omdat er zoveel water van afkomt. Het is allemaal perfect normaal. Zoutlampen zijn van naturen hygroscopisch, dat wil zeggen dat zij het vocht uit de lucht opnemen.
Je kunt een echte zoutlamp herkennen doordat deze 'zweet' wanneer hij aanstaat en het licht gedempt en ongelijkmatig is. Daarnaast kun je kiezen tussen elektrische zoutlampen, een nachtlamp zoutlamp in de slaapkamer of een zoutsteen waxinelichthouder.
Knijp zoveel mogelijk water uit en veeg het oppervlak van de lamp voorzichtig schoon om stof of vuil te verwijderen. Kies hiervoor een pluisvrije doek, zodat je geen stukjes achterlaat op het ruwe oppervlak van het zout. Bij hardnekkige vlekken kunt u het zout met een schuursponsje scrubben.
Honden en vooral katten zijn erg nieuwsgierig van aard. Het is dan ook een groot risico dat ze aan de zoutlamp gaan likken. Het lijkt onschuldig, maar dat is het helaas niet. Het likken van de lamp kan zorgen voor een zoutvergiftiging, waardoor het diertje zelfs kan overlijden.
Zowel het zoutlamp nachtlampje maan als de grote maanlamp kun je de hele nacht laten branden. Wens je gebruik te kunnen maken van de werking van het zoutkristal t.b.v. het reinigen van de lucht. Dan is het beter om voor de grote maanlamp te gaan.
Je denkt misschien 'Hoe lang gaat mijn Himalaya zoutlamp mee? '. Zelfs in vochtige omstandigheden, als je je zoutlamp 24/7 aan houdt of in blije verpakking of een plastic zak wikkelt als hij uit is (dat wil zeggen wanneer je op vakantie gaat), zou hij tientallen jaren moeten meegaan.
Waar moet ik mijn zoutlamp neerzetten? Volgens zoutlampexpert Tanna kun je de lamp het beste plaatsen op een plek waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt, zodat je kunt profiteren van de ontspannende effecten.
Met een vochtige schuurspons maak je hem schoon. Je kunt met de groene kant van het sponsje de steen schoon schrobben. Niet onder het water houden maar gewoon met een vochtige doek hem schoon vegen. Voordat je hem weer gebruikt moet hij helemaal droog zijn.
Het schoonmaken van de steen is ook erg makkelijk! Zodra je er mee klaar ben heb je een ingedampte laag op je steen liggen. Deze kan je met een spatel even schoon krabben en de keer erop dat de steen op temperatuur is even met je bbq borstel schoonvegen. Hij zal dan wel zwart blijven.
Een zoutlamp verhoogt het energieniveau en vermindert stress
Zodra negatieve ionen de bloedbaan bereiken, wordt er gezegd dat ze biochemische reacties produceren die serotonine verhogen, een chemische stof die helpt om depressie te verlichten, stress te verlichten en energie overdag te bevorderen.
Zoutstenen creëren een oase van rust op de plek waar ze geplaatst worden. Het is namelijk zeer geschikt in slaapkamers om een goede nachtrust te verzorgen en daarnaast zuivert het de lucht van positieve ionen. Het is ook een reinigend materiaal, waardoor huidaandoeningen verminderd worden, zoals eczeem.
De grootte van de lamp heeft zeker invloed op de werking; 250 gram zout zou genoeg moeten zijn voor 1 vierkante meter (3 kubieke meter). Om te kunnen profiteren van de werking is het dus belangrijk om rekening te houden met het formaat van de lamp en de ruimte waar de zoutlamp wordt geplaatst.
De echte zoutsteen of producten van de zoutsteen komt uit de Pakistaanse zoutmijnen in het Himalayagebergte. De kleuren van de stenen zijn wit, zachtroze of oranje. De steen heeft een hoog sodiumchloridegehalte. Het delven van Himalayazout vindt plaats middels een laser die in eerste instantie grote platen 'klieft'.
Je kan kiezen uit 2 wattages/lumen: 15 watt = 70 lumen (meest geschikt voor zoutlampen tot circa 12 kilo) 25 watt = 125 lumen (meest geschikt voor zoutlampen vanaf 10 kilo of wanneer de zoutlamp iets meer lichtopbrengst moet geven)
Himalayazout heeft de volgende effecten op het menselijk lichaam: het versterkt het afweersysteem, het bevordert het fysiologisch evenwicht, het stimuleert de stofwisseling, het zuivert en ontslakt het lichaam, het vitaliseert en harmoniseert lichaam en dus ook de geest en het vermindert de behoefte aan overmatig zoute ...
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium.
Net als keukenzout kan Himalayazout gebruikt worden tijdens het koken, echter is het wel verstandig om het zout pas na de bereiding aan het gerecht toe te voegen omdat pure zoutsoorten tijdens het koken snel oplossen vanwege de waterhoudende zoutkristallen.
Niet in de badkamer. Bij het horen van 'natuurlijke luchtverfrisser' is het misschien verleidelijk om een lampje van zout in de badkamer of in het toilet neer te zetten. Toch is de lamp niet bedoeld om nare luchtjes tegen te gaan, maar juist om de lucht te zuiveren zoals bomen en planten doen.
Voor de grote zoutlampen is een klein gloeilampje met E14 fitting perfect. Bijvoorbeeld een koelkastlampje of ovenlampje van 15 watt geeft een prachtig licht. Bij het gebruik van een zoutsteen nachtlampje is ons advies om het meegeleverde gloeilampje te vervangen voor een led lampje.
Waar komen echte zoutkristal lampen vandaan? Echte zoutkristalproducten komen uit het Himalaya gebied en worden meestal ingevoerd vanuit Pakistan. Een goede zoutkristallamp of waxinelichthouder is dus gemaakt van Himalaya zout.
Een zoutlamp bestaat uit himalaya zout. Dit zout heeft een hoog sodium chloride gehalte waardoor het een positief effect heeft op het menselijk lichaam. Een roze Himalaya zoutlamp bestaat uit één groot brok zout met binnenin een gloeilamp of een gat waarin je een waxinelichtje kunt plaatsen.
U kunt de steen ook van/uit de hittebron nemen. Laat hem gloeiend heet worden in de oven of op de barbecue en gebruik hem als natuurlijke steengrill op tafel. De steen houdt wel 20 minuten zijn hitte vast.
Het enige verschil is de smaak. Dit komt door de mineraalsamenstelling en waar het vandaan komt. Zo is Himalayazout roze van kleur en komt uit de zoutmijnen van Pakistan.
Van spirituele winkel tot de eco supermarkt en de Xenos om de hoek: overal kun je tegenwoordig wel een Himalaya zoutlamp kopen.