Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Zorg ervoor dat uw plas een vloeiende straal is, onderbreek deze dus niet. Het kan helpen om tijdens het plassen licht naar voren en naar achteren te bewegen. Wiebel na het plassen heen en weer. Buig voorover en pers licht, om eventueel achtergebleven urine alsnog uit te plassen en nadruppelen te voorkomen.
De juiste houding om staand te plassen
Buig licht door uw knieën om te zorgen dat deze niet op slot staan. Trek uw rug goed op, waardoor uw onderrug hol wordt en uw bekken naar voren kantelt. Uw blaas kan op deze manier goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd.
De voordelen van zittend plassen
Bij het zittend plassen ontspannen de bekkenbodemspieren zich beter dan wanneer men blijft staan en duurt het urineren over het algemeen langer. Hierdoor kan de blaas zich beter legen.
Ja het is waar, ook vrouwen kunnen in principe staand plassen. Dat gaat als volgt: ga met je voeten ongeveer 60 cm uit elkaar staan. Zet je vingers voor het plasgaatje en duw ze een beetje omhoog en naar voren. Draai je heupen om de richting van de straal te bepalen.
Maak je als vrouw graag lange wandelingen, dan is de UIXI een uitkomst. Hurken, je plas tijdens het wandelen lang ophouden of kleine rondjes wandelen om altijd in de buurt van een toilet te zijn: met de UIXI hoeft dit niet meer. De herbruikbare plastuit is verkrijgbaar in acht vrolijke kleuren en kost 19,95 euro.
UIXI is super makkelijk in gebruik:
Houd deze iets naar beneden gericht. Houd je benen gesloten tijdens het gebruik. Na wat oefenen kun je ook met je benen gespreid plassen. 02 Druk de bovenkant van de plastuit goed aan.
Voeten plat op de grond, eventueel op een kleine verhoging. Ontspan zoveel mogelijk. Rug-, schouder-, buik- en beenspieren los. Let verder op ontspannen handen en kaken.
Er blijft minder urine in de blaas achter, en er lijkt een krachtiger straal te zijn, terwijl de plastijd korter lijkt te worden. “Wanneer je zit zijn de spieren in benen en bekken meer ontspannen, waardoor je de blaas beter leeg kunt plassen”, verklaart De Jong.
Staand plassen is niet goed voor je
Aangezien je bekkenbodemspieren in een staande houding niet volledig kunt ontspannen, wordt het plassen een stukje moeilijker. Mannen kunnen wel staand plassen omdat ze een andere anatomie hebben. Bij hen ondersteunt de prostaat de blaas, bij vrouwen is dit niet het geval.
Plassen vanaf de fiets
Als ze echt heel hard aan het fietsen zijn, stoppen ze niet en plassen ze soms gewoon van de fiets af in de bosjes. Ze laten zich dan door een ploeggenoot vooruit duwen. Maar ze mogen niet zomaar plassen als er publiek langs de kant staat, dan krijgen ze een boete.
Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig het bekken een aantal keren voorover en achterover, zo kunnen ook de laatste restjes urine uitgeplast worden. Als u wel drang heeft, maar de urine of ontlasting wil niet of moeilijk komen, kunt u ook uw bekken een aantal keren voor- en achterover kantelen.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer.
Veeg na met vochtig papier
Als onze handen vuil zijn, vegen we ze niet alleen af met een droge handdoek; we gebruiken ook zeep en water. Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
richt je persduk op de anus en niet op je hoofd. als de ontlasting dan nog niet komt kantel je je bekken 10 keer achterover en adem je rustig uit. Als de ontlasting niet komt terwijl je toch wel behoorlijke drang hebt dan kun je beter 10 minuten intensief gaan bewegen. Probeer het daarna nog eens.
Ondanks dat sommige mannen het niet echt mannelijk vinden om zittend te urineren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat je tijdens het zitten meer kracht kan geven, en dus de blaas beter kan legen. Dit is een 'gunstiger urodynamisch profiel', wat bijvoorbeeld kan helpen bij mannen met prostaatproblemen.
Er wordt gezegd dat zittend plassen ervoor zorgt dat de blaas helemaal geleegd wordt, doordat de bekkenbodemspieren zich beter ontspannen. Door staand te plassen kan het dus zijn dat de blaas niet volledig wordt geleegd, waardoor het risico op urineweginfecties weer wordt verhoogd.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Veeg met toiletpapier altijd van voor naar achter. Is de huid rondom uw anus erg geïrriteerd, spoel uw anus dan na de toiletgang met water schoon. Dep de huid daarna goed droog.
Het vervelende is dat bij een uitzakken van je endeldarm (we noemen dat ook wel een rectocele) je tijdens het persen juist de ontlasting in de verzakking perst en niet naar de uitgang. Bovendien maakt je dan ook nog de verzakking groter.
Poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
Als ze van hun fiets stappen, doen ze hun broek naar beneden en kunnen ze plassen." De Vries merkt nog een ander verschil op met de mannen. "Doorgaans wordt er met het gezicht naar de weg geplast. Als je het andersom doet, zit je namelijk met je blote billen naar de karavaan.
Kruidvat, Etos, Apotheek of Winkel | Plastuit kopen.