De beste wintertips voor de vijver! Vijverpompen, vijverfilters, uv-c apparaten, fonteinen, pvc leidingen; overal stroomt water en dat kan bevriezen bij aanhoudende vorst. IJs kan onherstelbare schade veroorzaken aan alles waar water doorheen stroomt, of in water staat! De krachten van ijs zijn enorm.
Ook de vijverpomp en eventuele fonteintjes, beeklopen en dergelijke kunnen in de winter beter uitgeschakeld worden.
Is een dichtgevroren vijver gevaarlijk? Er is ook geen reden om in paniek te raken als uw vijver helemaal is dichtgevroren want een vijver die helemaal dichtvriest, kan op zich niet zoveel kwaad. U hoeft ook niet te vrezen dat uw vissen zullen 'stikken. '
Vissen in kleine vijver zonder pomp kan natuurlijk ook. Het is dan wel van belang om regelmatig het vijverwater wat te verversen. Belangrijk is daarnaast dat u niet teveel vissen in de vijver gaat houden. Zeker bij warmer weer zal de watertemperatuur van het water snel op kunnen lopen.
De gemiddelde levensduur gaat hier namelijk over de tien jaar heen. Pompen ouder dan 15 jaar zijn echt geen uitzondering. Tevens zijn deze pompen regelbaar waarmee je in staat bent extra energiekosten te besparen.
Prijzen vijverpompen
Voor een kwalitatieve vuilwaterpomp met een capaciteit van 3000 à 4000 liter per uur kost je ongeveer 150 tot 250 euro. Een eenvoudige pomp met een simpele fontein heb al je voor 50 tot 75 euro.
Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (50 euro). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1.750 kWh per jaar (440 euro).
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden.
Echter, aan het gedrag van de vissen kunt u veel afleiden. Als er sprake is van een te laag gehalte aan zuurstof in de vijver, hangen de vissen loom en luchthappend aan de oppervlakte. Ook verdringen ze zich vaak massaal op die plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Een eenvoudige oplossing om volledige bevriezing van het wateroppervlak tegen te gaan, is het gebruik van een luchtpomp met luchtsteen. De luchtpomp blaast lucht in je vijver en houdt het water in beweging. Ook wordt hierdoor het schadelijke CO2 beter afgevoerd.
Zeker kleine vijvers zijn goed ijsvrij te houden door gebruiken te maken van piepschuim. Je zorgt voor een simpele constructie van houten latjes, waar de platen precies op kunnen vallen. Zorg er wel altijd voor dat je een strook hebt die je niet dicht legt, zo kan de vijver goed blijven ontluchten.
Daarom is het van belang vooral niet te veel vissen in je vijver te plaatsen. Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of, de nu verboden vis, de zonnebaars (15 cm).
Er is één uitzondering waarbij de vijverpomp 's nachts uitgezet kan worden, dat is wanneer de pomp alleen wordt gebruikt als sierelement, bijvoorbeeld als fontein.
De niet-winterharde vijverplanten (veel waterlelies bijvoorbeeld) kunnen 's winters niet in de vijver blijven. Daarom is het ook het meest praktisch ze in containers of plantmanden te zetten die u gemakkelijk uit het water kunt halen.De containers moeten met plant en al vorstvrij en koel overwinteren.
Normaliter wanneer de waterkwaliteit prima is en er geen grote vervuilende omstandigheden zijn, zoals eerder benoemd, is een jaarlijkse check prima. Door de vijverpomp goed te onderhouden wordt de levensduur van de pomp behoorlijk verlengd. Wanneer de vijverpomp uitstaat is het een mooi moment om deze schoon te maken.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Doel van de luchtpomp
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden. Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis.
Ze verstoppen zich in buizen onder water, of gaan naar water onder bruggen waar minder ijs ligt." Maar als de dieren dan toch opgesloten komen te zitten, dan passen ze zich aan. Ze gaan in een soort slaapstand. "In een ondiepe tuinvijver bijvoorbeeld, dat vol vriest.
Overleven onder het ijs
Vissen en waterinsecten die wél actief zijn in de winter zijn survival experts. Ze blijven uit de buurt van het ijs, want door aanraking met ijskristallen kunnen ze doodvriezen in het ijs. Vissen trekken vaak weg uit kleine sloten en plassen op zoek naar diepere en warmere wateren.
Stilstaande waterlagen van 1 meter diep of meer komen dan niet voldoende in aanraking met zuurstof. Vooral bij de micro-organismen kan dan zuurstofgebrek optreden. Er is een ophoping van CO2 in het water. Buiten het groeiseizoen kan onder ongunstige omstandigheden (te lage GH-waarde) het CO2 gas in het water toenemen .
Twee onmisbare apparaten, de koelkast en vriezer, zijn de grootste energievreters in huis als je kijkt naar huishoudelijke apparaten. Ongeveer 18% van de stroom wordt verbruikt door de koelkasten en vriezers. Je kunt hier veel geld op besparen. Nieuwere koelkasten en vriezers verbruiken veel minder stroom dan oudere.
Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.