Een Sony lens past niet (zomaar) op een Canon camera.
Lenzen geschikt voor Canon spiegelreflexcamera's
Canon spiegelreflexcamera's zijn voorzien van een EF- of een EF-S-mount. EF-lenzen zijn gemaakt voor fullframe Canon spiegelreflexcamera's én passen op APS-C Canon DSLR's. Objectieven met een EF-S-mount zijn alleen geschikt voor Canon DSLR's met een APS-C sensor.
Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
Sigma is een Japanse producent die verschillende lenzen levert voor spiegelreflexcamera's van bijvoorbeeld Nikon, Canon, Sony, Pentax of Olympus.
Volledig functionerende Nikon objectieven
Met de nieuwe Fotodiox Fusion Smart AF Nikon-Sony adapter zet je nu ook moeiteloos Nikon AF-i en AF-S G-objectieven op een Sony systeemcamera met E-mount. Daarbij blijft de AF gewoon werken en heb je ook de beschikking over alle P, S, A en M belichtingsfuncties.
Speciale TS-E- en MP-E-lenzen hebben een EF-vatting. Alle lenzen met EF-vatting zijn compatibel met elke EOS-camera die ooit is gemaakt, inclusief de nieuwe EOS R System-camera's en de EOS M-serie, wanneer ze worden gebruikt met de juiste lensadapter.
Het Canon objectief gaat sowieso niet passen op de Nikon. Dat heeft te maken met de registerafstand. Het objectief hoort op een bepaalde afstand van de sensor gemonteerd te zijn. Dat gaat niet lukken.
EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle. Dit is een benaming voor de vatting van Canon spiegelreflexcamera's met APS-C sensor. EF-S lenzen hebben een kleinere vatting dan EF lenzen en passen alleen op APS-C formaat sensoren. Je herkent de EF-S vatting aan het witte vierkantje op de lens en op je camera.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
Systeemcamera's komen met een eigen lensvatting, omdat de lens bij dit type camera veel dichter op de sensor zit. Dat betekent dat je de lenzen van je spiegelreflexcamera dus niet zomaar op je systeemcamera kan schroeven, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn.
Het luxe assortiment van Canon objectieven is te herkennen aan het rode randje aan de voorkant van een objectief. Vrijwel alle L objectieven hebben een EF mount en passen dus op alle camera's met een EF en EF-S mount.
F-mount voor fullframe of APS-C? De F-mount is specifiek ontworpen voor Nikon spiegelreflexcamera's. Nikon noemt zijn fullframe lenzen FX en zijn APS-C lenzen DX. Nu zijn deze lenzen uitwisselbaar met elkaar maar bij gebruik van een APS-C lens op een fullframe camera kan er wel vignettering in je opnames optreden.
Je kunt voor het fotograferen van insecten dus beter kiezen voor een langere lens – circa 90mm tot 180mm – in plaats van de (doorgaans goedkoopste) lenzen die een brandpuntsafstand van ongeveer 40mm tot 60mm hebben. Sommige macrofotografen maken er een sport van echt contact met een beestje te maken.
Als je echter landschappen wilt vastleggen bij weinig licht of als je zelfs een sterrenhemel gaat fotograferen, moet je zeker lenzen met een groter diafragma overwegen (f/2.8 zoom of een nog grotere f/1.4 prime). Deze lenzen zijn ook ideaal als je bewegingen, zoals vliegende vogels, scherp wilt vastleggen.
De 24-105mm is een alleskunner
Van portretten, snapshots en landschappen tot architectuur met over hele bereik f/4.0 als lichtsterkte, deze lens kan het allemaal. Zelf kies ik daarom altijd voor het Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS objectief voor mijn fototrips en helikoptervluchten.
USM (Ultrasonic Motor) is momenteel het meest gebruikte AF-motortype van de Canon EF-lenzen. Alle USM-motoren zetten ultrasone vibratie om in rotatiekracht om de lens te bewegen.
Canon EF mount (vatting)
EF staat voor “Electro Focus”, hetgeen toen best een innovatie was (we doelen hiermee natuurlijk op AutoFocus). Deze mount wordt gebruik voor Canon's lenzen die primair bedoeld zijn voor full-frame camera bodies. Echter, alle EF mount lenzen passen ook op een crop-sensor of APS-C sensor DSLR's.
Op de meeste objectieven (lenzen) en andere Canon producten is een code terug te vinden die iets over de leeftijd van de lens (of een ander Canon product) zegt. Deze code is terug te vinden achter op de lens, op het deel dat je op de camera bevestigd.
Want je 300mm lens wordt zo 'ineens' 450mm. Maar ditzelfde effect pakt negatief uit als je in het groothoekgebied wilt fotograferen. Want je 24mm lens wordt nu 36mm. Dus om de 28mm normale groothoek uit te komen, zoals hierboven uitgelegd, moet je al een 18mm lens gebruiken.