Een jonge pup tot 10 weken mag maximaal 30 minuten alleen zijn. Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Hoelang je een puppy alleen kunt laten heeft met de leeftijd en vooral de behoeften van het dier te maken. Puppy's van 8-10 weken kunnen hun plas maximaal één uur ophouden; houd hier rekening mee! Laat je het dier langer alleen of in de bench, dan leert de pup zichzelf aan in de hondenbench te plassen.
Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt!
Honden kunnen gemiddeld maximaal 6 uur alleen zijn. Maar dit geldt voor honden die gewend zijn én die geen verlatingsangst hebben. Sommige honden gaan na 2 minuten al piepen van ellende, andere honden kunnen gerust een paar uur alleen gelaten worden zonder dat ze het huis op stelten zetten.
Sommige mensen vragen mij wel eens: “Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench?” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench. Het is als eerst belangrijk om te kijken of jij je pup wel in een bench wil laten slapen.
Als je je pup minder dan 4 uur alleen gaat laten is een bench met een puppyren de beste oplossing. Hierdoor kan je pup een beetje bewegen maar toch niet het huis of zichzelf in gevaar brengen. Houdt in gedachte dat sommige puppies van 6 maanden erg hoog kunnen springen en daardoor uit de puppyren kunnen ontsnappen.
Een fulltime baan en een hond is dus geen ideale combinatie maar er zijn wel oplossingen te vinden waardoor je toch je maatje in huis kan hebben, ondanks je drukke baan: Er zijn steeds meer pensions die ook een dagopvang hebben. Hier kan je je hond 's ochtends heen brengen en na je werk weer ophalen.
Werk je dicht bij huis? Ga dan terug tijdens je middagpauze en besteed hem samen met je hond tijdens een flinke wandeling. Een andere optie: neem je hond mee naar het werk. Overleg dit uiteraard goed met je leidinggevende en collega's, maar een kantoorhond kan veel vreugde brengen.
Slapen van de pup
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Begin met korte momenten. Om het oefenen langzaam op te bouwen is het nog helemaal niet nodig om echt weg van huis te gaan. Ook tijdens jouw toiletbezoeken, het douchen, en het opvouwen of strijken van de was is jouw puppy alleen. Dit zijn meteen goede momenten om mee te beginnen je puppy te leren alleen te zijn.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
Alles waar de pup in deze fase een positieve ervaring mee heeft, zal hij opslaan in zijn geheugen. Bied de pup dus heel veel ervaringen, maar zorg er zoveel mogelijk voor dat deze positief verlopen.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Als je merkt dat je hond gewend is aan de aanwezigheid van de bench, kun je proberen weg te gaan. Dit begint met het voer in de bench te zetten, de deur dicht te doen en vervolgens een kwartier uit het zicht te blijven. Blijf de eerste paar keer niet te lang weg, je wilt voorkomen dat je hond angstig wordt.
Een regel die ik vaak hanteer is dat een pup per etmaal ongeveer 5 minuten per levensweek aan actieve lichaamsbeweging mag hebben. Voor een pup van 7 weken is dat dus maar 35 minuten per 24 uur! Daarin zitten ook zijn “eigen” wilde spelletjes en bewegingen.
Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers. Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden. Pak je boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag!
Wanneer mag een puppy uit logeren of naar de puppy opvang? Advies: in elk geval na 12 weken, dan heeft je pup alle entingen gehad. Het is slim om je pup naar een oppasadres te brengen als hij goed gewend is bij jou thuis. De overschakeling van het nest met zijn moeder en broers en zusjes is al een flinke verandering.
Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen. Voorbeeld: Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet. Voorbeeld: Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen!
Probeer er voor te zorgen dat het niet druk met visite is, maar dat je pup in een rustig huis de boel eerst eens kan verkennen. Als er meteen veel drukte om hem heen is dan kan de pup niet alle informatie die binnenkomt verwerken en zal het hem te veel worden.
Een pup slaapt gemiddeld tussen de 16 en 18 uur per dag. Bij een pasgeboren puppy kan dit zelfs oplopen tot 22 uur per dag. Dit neemt af naarmate hij ouder wordt. Als je pup volwassen is, is dit namelijk gemiddeld 12 tot 14 uur.
De puppy zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen.
Als een hond jankt of piept, denken we vaak dat er iets mis is, maar in dit geval is het juist heel positief en grappig. Als je hond zonder duidelijke reden begint te janken, hij geeft verder geen signalen dat hij een plasje moet of vrolijk is, kan dit wijzen op pijn en andere lichamelijke problemen.