Een echte narcist vertoont niet zomaar wat arrogante gedragspatronen, maar heeft een ernstige psychische aandoening. De diagnose narcist kan dan ook alleen vastgesteld worden door een psycholoog of psychiater.
Dat is zeker mogelijk. Martin Apello is bijvoorbeeld een psycholoog met zelfverklaarde narcistische trekken. Hij heeft ook een boek geschreven over narcisme. NPS kan bij mensen in alle beroepen voorkomen.
De kenmerken van een narcist
Gelooft dat hij/zij speciaal is, en alleen begrepen kan worden door andere 'speciale' personen of instituties. Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken.
Uit onderzoek is gebleken dat het behandelen van de narcistische-persoonlijkheidsstoornis mogelijk is. Tijdens psychotherapie wordt meestal gewerkt aan het leren stellen van realistische doelen, het leren verdragen en accepteren van kritiek en het zich leren verplaatsen in de behoeften en gevoelens van anderen.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Behandeling van narcistische persoonlijkheidsstoornis
Vaak wordt er gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie, gezinstherapie, gesprekstherapie en/of groepstherapie. Soms helpen medicijnen, zoals antidepressiva of angstremmende medcijnen tegen een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
De narcist zegt liever dat jij dom bent dan sorry
Voor de narcist niet. Hij moet zijn beeld van superioriteit immers hooghouden. Fouten maken is daarom uit den boze. Daarom zal de narcist ook nooit zijn excuses aanbieden.
Binnen een narcistisch gezin ben je altijd onderwerp van vergelijking met anderen binnen of buiten het gezin en je kan er maar beter voor zorgen dat je goed (genoeg) uit die vergelijking komt. De narcist binnen het gezin zal vaak het ene kind voortrekken ten koste van het andere kind.
Gebrek aan zelfreflectie: oprechte spijt zal een narcist niet hebben. Simpelweg omdat iemand met narcisme niet met een ander meevoelt en zij zelf 'nooit iets verkeerds doen' – ze zijn immers fantastisch, perfect en superieur. Eigen fouten toegeven doen ze niet: problemen liggen altijd aan de ander.
Narcisten houden helemaal niet van hun huisdieren. Een narcist is een wandelend zwart gat: ze vreten energie. Het werkt dus omgekeerd. Huisdieren zijn voor een narcist een onuitputtelijk bron van aandacht en onvoorwaardelijke liefde.
Narcisten hebben geen diepgaande gevoelens, maar wél emoties. Voor de buitenwereld is het soms moeilijk om narcisten te herkennen, omdat ze wel boos, verdrietig of blij kunnen zijn.
Zelfwaardering en narcisme komen tot uiting rond de leeftijd van zeven jaar. Dan pas vormen kinderen een globaal oordeel over zichzelf, in vergelijking met anderen. Het is ook de leeftijd waarop ze de indruk die ze maken belangrijk beginnen te vinden.
Een psychopaat of sociopaat is normaal gezien iemand met antisocialr persoonlijkheidsstoornis. ASPD zijn veel erger dan narcisten. Minstens 60 % van de gedetineerden zijn ASPD. Deze mensen hebben "geen" empathie.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen.
Veel mensen die uit een relatie met een narcist komen, zijn uitgeput, hebben een laag zelfbeeld en geven aan zichzelf niet meer te herkennen. De enige manier om een relatie met een narcist te verbreken is door er een hele harde punt achter te zetten.
Draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan, want wee degene die de woede van een narcist over zich afroept. Dat is kortgezegd de gebruiksaanwijzing voor omgaan met narcistische mensen.
Narcisten geven bij de kennismaking een goede indruk. Maar binnen enkele weken hebben de mensen hen door. Dat blijkt ook uit onderzoek. Ze geven wel aan, dat ze veel vrienden hebben, maar bij navraag blijken die 'vrienden' zich van vriendschap niet bewust!
Dat is doodeng, dat is de grootste angst van een narcist. Helemaal alleen, onderaan de maatschappelijke ladder, die angst is overweldigend voor ze, een basisvertrouwen in zichzelf en andere mensen ontbreekt helaas. De vernedering, het besef: Dat hij/zij een sterveling is, net zoals iedereen hier op aarde.
Ze kunnen niet om zichzelf lachen, al leent de situatie zich er voor. Narcisten zijn hooggevoelig, maar niet ten opzichte van anderen. Ze zijn alleen gericht op zichzelf. Als een narcist meent dat jij hem/haar uitlacht, kan dit zich weer gaan uiten in een woede-uitbarsting.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor depressie, vooral rond de middelbare leeftijd. Meestal zijn deze depressieve klachten de oorspronkelijke reden waarvoor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in behandeling gaan.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen namelijk hun diagnose uiteindelijk kwijtraken. Ze kunnen iets aan hun narcisme doen, zelfs in ernstige gevallen.