Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet.
Ze bevatten veel verzadigde vetten, zout én veel calorieën. Eet je zo'n hele pizza op, dan krijg je veel calorieën binnen en ga je al snel over je dagelijkse behoefte heen. Je kunt echter voor een 'gezonde pizza' kiezen door rekening te houden met welke bodem en ingrediënten je op je pizza neemt.
Voor een gezonde pizza kies je dan het beste voor magere varianten, zoals kip of ansjovis. Zo blijft je calorie- en vetinname beperkt. Laat ook zo veel mogelijk de vleeswaren staan. Dit niet alleen vanwege het vetgehalte, maar ook omdat deze vaak veel zout bevatten.
Als je gezond beleg kiest en meel, Extra Vergine olijfolie en kaas van uitstekende kwaliteit gebruikt is pizza zeker niet ongezond. Maar dat wil niet zeggen dat het geen dikmaker is! Maar ach, zolang je niet elke dag pizza eet en het niet gaat om een fastfood pizza, geniet er dan lekker van, met een gerust hart!
Topping is allesbepalend
Maar een verse pizza hóeft niet minder calorieën te bevatten dan eentje uit de diepvries. Het ligt aan de topping. Zo is een pizza met veel vlees en kaas met gemiddeld 1.200 calorieën een stuk calorierijker dan eentje met groente erop."
Kies voor een pizza met dunne bodem in plaats van een deep-dish. Sla de gevulde pizzabodems en dipsausjes over. Geniet van je pizzapunt met een salade of gekookte groenten. Beleg je pizza met magere eiwitten, zoals kipreepjes, in plaats van bewerkt vlees, zoals pepperoni.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Opgemerkt moet worden dat pizza in Italië doorgaans veel gezonder is dan wat we in de VS eten . Verse mozzarella, basilicum, cherrytomaatjes, olijfolie en andere ingrediënten maken de taarten doorgaans voedzamer dan wat we van Domino's zouden krijgen.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Als het op gezondheid aankomt, kunt u voor beide kiezen, maar het type pizza of pasta dat u vergelijkt, bepaalt welke gezonder is. Een pasta op basis van tomaten is beter dan pizza of pasta op basis van room. Dunne pizza's met veel groenten bevatten minder bloem en meer groenten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn.
De diepvries pizza's zijn wat kleiner en daarom minder calorierijk dan de afhaal varianten. Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Kijk uit naar op groenten gebaseerde korsten gemaakt van bloemkool, spinazie en andere gezonde deegalternatieven . Daarnaast zijn pizza's met veel groentetoppings een goede keuze omdat ze nuttige voedingsstoffen toevoegen aan uw dieet, waaronder vitaminen, mineralen en vezels.
Een snelle hap, te zout, te vet en (te) veel calorieën. Dat is de belangrijkste kritiek. En helemaal onterecht is dat niet altijd. Elke dag een pizza eten met veel zout of zoute ingrediënten en veel kaas en vette vleeswaren, is niet gezond.
Vegetarische (met groenten belegde) pizza's, vegan pizza's en klassieke pizza margherita's doen het best goed in onze analyse. Ze bevatten geen (bewerkt) vlees en/of meer groenten, en hebben daardoor meestal een betere Nutri-Score. Bovendien bevatten ze ook minder (verzadigde) vetten en/of zout.
Historisch gezien werd pizza gemaakt van brood, met tomaten en een beetje kaas. Het zou dus een vetarme maaltijd moeten zijn met minstens één portie fruit of groente. Bovendien zijn belangrijke pizza-ingrediënten in verband gebracht met een verbeterde cardiovasculaire gezondheid en kanker(3,4) .
Naast omega-3 vetzuren en eiwitten, bevat sushi ook een scala aan vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Zeewier, een belangrijk ingrediënt in veel sushi-rollen, is een uitstekende bron van jodium, een mineraal dat belangrijk is voor een gezonde schildklierfunctie.
Veelgebruikte pizzatoppings zoals salami en ham zijn vaak sterk bewerkt en bevatten veel verzadigd vet. Ook te veel kaas op je pizza zal zorgen voor een grote hoeveelheid vet, en het aantal calorieën zal aantikken. Een evenwichtige maaltijd bevat minstens 150 gram groenten.
Het is gezonder dan andere afhaalmaaltijden:
Fish & Chips bevatten gemiddeld 9,42 gram vet per 100 gram, terwijl een gemiddelde pizza er 11 bevat, kip korma 15,5 en een döner kebab maar liefst 16,2.
Kapsalon: 1800 calorieën. Een grote (verse) pizza: 1000 calorieën.
Aan de andere kant is Margherita pizza eenvoudiger en wordt vaak gezien als een gezondere optie , vooral als het gemaakt is met verse ingrediënten. Het bevat echter nog steeds veel natrium en mist enkele essentiële voedingsstoffen.
Terwijl pizza in de VS als junkfood wordt beschouwd, zorgt de manier waarop ze het in Italië doen – met verse mozzarella, basilicum, cherrytomaatjes en nog meer gezonde ingrediënten – ervoor dat deze heerlijke taarten inderdaad voedzamer zijn dan de gemiddelde vette plak of bevroren taart in de VS.
Pizza bevat doorgaans een behoorlijke hoeveelheid proteïne, voornamelijk afkomstig van ingrediënten zoals kaas en verschillende toppings zoals vlees of plantaardige alternatieven . Het proteïnegehalte in onze originele basis, middelgrote All The Meats pizza, is bijvoorbeeld 16,8 g per 100 g.
De voordelen van het Griekse dieet voor de gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, zoals het Griekse dieet, kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.
Pizza heeft echter meer calorieën dan pasta , 285 in een plak pizza versus 220 in een kopje gekookte pasta. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat het vetgehalte in een plak kaaspizza veel hoger is - bijna 9 gram hoger - dan in een kopje gekookte pasta.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.