Onze vogels kunnen parasieten hebben: vlooien en wormen, maar ook luizen, mijten, etc. Deze kunnen veel jeuk veroorzaken en zijn soms alleen microscopisch zichtbaar.
Er zijn verschillende parasieten die bij vogels voor kunnen komen: Luizen, een veelvoorkomende parasietensoort. Luizen bevinden zich vaak in de veren en kunnen veel schade veroorzaken aan de veren. De lange veerluis kun je met het blote oog goed zien.
Ook vogels kunnen last hebben van vlooien en parasieten. Naast vlooien en luizen zijn ook teken en mijten vervelende diertjes die voor onder andere jeuk bij je vogel kunnen zorgen.
Hoi, Vlooien komen niet echt bij vogels voor, wel luizen. Je kunt zn veren eens goed nakijken of je kleine beestjes ziet, meestal lang lijfje en donkere kop. Verder besteden vogels sowieso veel tijd aan verzorging van de veren.
Ziekteverschijnselen: jeuk en pikken in veren. roodbruinachtig randje op de snavel. puistjes op poten en bij cloaca.
Vogels hebben wormen of ze hebben ze niet. Om hier achter te komen is er maar een manier en dat is regelmatig de ontlasting van verschillende vogels na te laten kijken. Of het nu een huiskamervogel betreft of het bestand van een kweker elke vogel kan wormen bij zich dragen.
Papegaaienziekte (psittacose) wordt veroorzaakt door een Chlamydophila bacterie. Symptomen zijn neusuitvloeiing, moeilijk ademen, ontstoken ogen en vaak ook afwijkende ontlasting. Meestal zijn de vogels ernstig ziek. Deze ziekte is ook besmettelijk voor mensen (en is dus een zoönose).
Te vermijden voedingsmiddelen voor parkieten zijn onder meer chocolade, fruitpitten, appelzaden, avocado en voedsel met veel vet, natrium en suikers. Parkieten zijn niet beperkt tot alleen zaden! Parkieten zijn tenslotte tropische vogels, en dat blijkt uit hun dieet.
Een parkiet die ziek is, zal zich terugtrekken en de veren bol zetten. De vogels kwetteren vrolijk, dus als ze dit plots niet meer doen, voelen ze zich misschien niet goed. Vogels zijn prooidieren en daarom erg efficiënt in het verbergen van tekenen van ziekte.
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid. Ze kunnen dus op de grond of in de mand van je huisdier vallen. Als een mens gebeten wordt door een vlo, heeft hij het beestje hoogstwaarschijnlijk overgekregen van een huisdier, zoals een hond of een kat.
We kunnen je eigenlijk meteen geruststellen: dieren kunnen dan wel luizen hebben – en dus niet alleen vlooien, zoals vaak gedacht wordt – maar dat zijn niet dezelfde beestjes waarmee je kinderen weleens krabbend van een kamp terugkomen. Omgekeerd kunnen je kinderen hun hoofdluizen evenmin doorgeven aan je hond of kat.
Re: Nieuwe parkiet krabt veel
Je hebt verschillende formaten grasparkieten. Vedermijt kan een mogelijkheid zijn, dat veroorzaakt jeuk, evenals schurft een optie kan zijn. Een parkietje van 12 weken kan ook gewoon in de rui zijn. Daarnaast is het vrij normaal dat parkietjes zich veel poetsen.
Hoe herken je bloedmijt? Bij een besmetting met bloedluis zijn vogels onrustig, in slechte conditie en kippen kunnen er bleke kammen van krijgen. Als je met een mesje door naden en kieren van de kooi gaat kun je hier bloed op zien zitten of zwarte/rode puntjes (luizen).
De vogelmijt kun je met het blote oog zien. Een volwassen vrouwtje zonder bloed is 0,6-0,8 mm lang, 0,4 mm breed en heeft acht lange poten. De kleur varieert van grijs/wit tot zwart. Volgezogen met bloed is ze zo'n 1 mm of meer lang en licht- tot donkerrood.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Geef een vaste hoeveelheid, per parkiet, per dag. Twee grote lepels (ongeveer 7,5g per parkietje) zouden voldoende moeten zijn. Het nadeel van zo'n zaadmengsel is natuurlijk wel dat een parkietje kan kiezen welke zaadjes hij wel en niet op eet.
Kies de juiste plek voor de vogelkooi
Zorg ervoor dat een kooi op een hoge, tochtvrije plaats wordt gezet, waar de vogel voldoende overzicht over de ruimte heeft en in het bijzijn van jouw gezelschap is. Plaats de kooi niet in dezelfde ruimte als waar je aan het koken bent, dit kan heel gevaarlijk zijn.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Los van de dagelijkse normale voeding bestaande uit een gevarieerd zadenmengsel en een paar keer per week van verse groenten en fruit (behalve advocado), kan jij je parkiet gerust laten snoepen van een halve trosgierst per week. Je hoeft ook niet de hele halve trosgierst allemaal tegelijk te geven.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden. In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuis voelt.
Re: Rent heen en weer over zitstok
Let er wel op dat je hem geen aandacht geeft wanneer hij dit gedrag vertoont. Dan gaat hij denken dat wanneer hij dit doet, hij aandacht krijgt. Dus aandacht geven wanneer hij 'normaal' doet en negeren wanneer hij heen en weer loopt.
Vul een ondiepe kom met lauw water.
Als je merkt dat je parkiet er niet van houdt om in een kom met water te badderen, dan kun je ook proberen om nat gras of bladeren onderin een schone kooi te leggen. Je vogel zal het leuk vinden om erin te rollen om zich op die manier te wassen. Je hoeft geen zeep te gebruiken.