Papegaaien en kraaien hebben, in verhouding tot hun lichaam, grote hersenen. Het betekent dat ze erg intelligent zijn en zelfs probleemoplossend kunnen denken.
Intelligentie. De papegaai heeft een bewezen intelligentie van een kind van 3 tot 5. Een gelukkige papegaai wordt met respect behandeld en op een positieve manier gemanipuleerd.
Vooral licht kunnen ze beter waarnemen omdat ze rondom hun ogen een speciale klier hebben die licht kan interpreteren. Daarnaast hebben vogels een vierkleurig gezichtsvermogen (in plaats van drie kleuren, zoals bij mensen). Dat betekent dat ze ook in staat zijn UV-licht te zien.
Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent. De televisie is prima (op een laag volume), maar wees op je hoede voor natuurfilms, omdat het geluid van krijsende vogels meer herrie kan uitlokken bij jouw papegaai.
Een mens kan diep slapen, vogels slapen van naturen licht. Dat heeft te maken met de alertheid van vogel met betrekking op gevaar. Bij gevaar moeten ze snel reageren, wat bij een diepe slaap niet mogelijk is. Daarnaast slapen de meeste vogels maar half.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Als er geen soortgenoten in de buurt zijn gaan ze met mensen praten. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop.
Volgens hoogleraar diergedrag Tim Birkhead kunnen vogels veel beter ruiken en horen dan de meeste mensen denken. Bovendien, zo betoogt hij in zijn boek De zintuigen van vogels, hebben ze emoties. Wetenschapsjournalist en bioloog Ronald Veldhuizen interviewde hem hierover. KIJK: u stelt dat vogels emoties kennen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Kwispelen tijdens of na het badderen is een signaal van plezier, zo ook bijvoorbeeld zich even helemaal lekker uitrekken en snavel knarsen een positief iets is. Bol zitten is weer een heel andere manier van lichaamstaal: zwakte/ ziekte.
De meeste papegaaien zitten het beste samen met een andere vogel (niet altijd per se een soortgenoot), maar zijn dan minder tam. Veel papegaaien worden om die reden alleen gehouden, met mogelijke gedragsproblemen als gevolg. Papegaaien hebben uitdaging, spel en werk nodig om gezond te blijven.
Papegaaien mogen diverse soorten fruit en groenten eten. Hieronder een overzicht waar je ze lekker mee kan verwennen. Bij fruit met een pit, zoals perzik, kersen en appel moet je de pitten wel verwijderen. Deze bevatten namelijk een kleine hoeveelheid Cyanide en dit is zeer giftig voor alle dieren.
Over het algemeen is een Meyer papegaai een vrij rustige vogel, maar kan net als alle andere papegaai soorten af en toe schreeuwen. De Meyer papegaai is niet echt een prater.
Als een blote papegaai uren in de zon blijft zitten, hou dan de huid in de gaten en zet hem in de schaduw als het nodig is. Papegaaien kunnen verbranden, net als mensen de één sneller dan de ander. Soms, als het hoog zomer is, is het zelfs in de schaduw warm.
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Vogels schrikken van geluid en weerkaatsing. Een speciaal vogelschriklint gebruik je als vogelverschrikker om je pas ingezaaide gazon beschermen.
Ze imiteren erop los en soms kun je hier gewoon even geen zin in hebben. Maar het is wel belangrijk dat je onderscheid maakt tussen imiteren (geluidjes, deuntjes of woorden nadoen) en schreeuwen. Papegaaien schreeuwen namelijk meestal letterlijk om aandacht of uit verveling.
Papegaaien die snel en goed leren praten zijn de grijze roodstaart, de Amazone en de edelpapegaai. Vooral de mannetjes blinken hierin uit. Toch zullen ook de vrouwtjes van deze soorten goed leren praten. Dit is bij sommige andere vogelsoorten anders.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.