Metalen ovenschalen zijn er in verschillende uitvoeringen. Bij metaal is er keuze uit gietijzer, plaatstaal, aluminium of emaille. Een ander belangrijk verschil is of deze ovenschalen met of zonder een anti-aanbaklaag zijn uitgerust.
Ja, de metalen bakvormen zijn ovenbestendig tot 230 °C.
Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig. Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien.
Materiaal en Keuze Ovenschaal
Je kunt kiezen uit RVS, aluminium, glas of aardewerk. Alle materialen hebben zo hun voor- en nadelen. Denk hierbij aan gebruiksvriendelijkheid, warmtegeleiding en of het in de vaatwasser kan.
Symbolen: vaak staat onderop het bord of de schaal een symbool waaraan je kunt zien of het in de oven gebruikt mag worden.
Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek). Of gebruik twee kleinere ovenschalen in plaats van één grote. Kies voor een goede grip een ovenschaal met handgrepen of een extra hoge schaal.
Niet alleen ovenschotels, maar ook lasagnes garen het best in een ovenschaal. Wanneer je een lasagne maakt, is een rechthoekige ovenschaal het meest geschikt om te gebruiken. Lasagnevellen zijn namelijk rechthoekig, waardoor deze precies in een rechthoekige schaal passen.
Een bakvorm verwijst naar een categorie bakgerei, terwijl een ovenschotel een type bakvorm is. Hoewel de twee termen vaak door elkaar worden gebruikt , verwijst het woord ovenschotel specifiek naar een maaltijd in één pan die in de oven wordt gebakken.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Over het algemeen moet je op zoek gaan naar pannen die stevig zijn, maar niet zo zwaar dat ze moeilijk te hanteren zijn . Bakpannen zijn vaak voorzien van een antiaanbaklaag. Dit is meestal handig, maar betekent ook dat je geen gebakken goederen in de pan moet snijden, omdat dit krassen op de laag kan veroorzaken.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
en ovenschotels met vis mogen wat lager van temperatuur (180°C), ovenschotels met vlees of kip beter wat hoger (200°C) zodat het vlees goed gaar wordt.
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Het is gebruikelijk te kiezen voor metalen mallen van staal en aluminium, omdat die garanderen dat het voedsel goed kan garen en de bak niet wordt beschadigd.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Het beschermt uw eten tegen uitdroging of verbranding en helpt de warmte en vochtigheid binnen te houden, wat zorgt voor een perfect gekookte maaltijd . Door uw gerecht losjes af te dekken met folie, voorkomt u ongelijkmatige bruining tijdens het bakken. Echter, door uw bakgerei goed af te sluiten met folie, krijgt u meer stoom.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Een gietijzeren pan kan worden gebruikt om te bakken of als ovenschaal voor uw aardappelgratin . Ik heb ook een gietijzeren pan gebruikt voor koekjes, cakes, sticky buns, upside-down cakes en giant cookies.
De Emile Henry Modern Classics Rectangular Baker is onze topkeuze vanwege zijn algehele prestaties, veelzijdigheid en design. Als u een beperkt budget hebt, is de Wilton Bake It Better Lasagna Roasting Pan een heerlijk betaalbare optie die ook nog eens behoorlijk stevig is.
Bakpapier kun je gebruiken voor het bekleden van bakspullen, zoals ovenschalen, bakplaten en bakvormen. Het maakt invetten overbodig en voorkomt dat eten blijft plakken of aanbakt.
Let er bij het vullen van de schaal bovendien op dat de hoekjes van de lasagnevellen goed met saus bedekt zijn, want die verbranden het snelst. Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
"De standaardmaat van een ovenschaal is 9 bij 13 inch . Vanwege de verschillende vormen worden ze echter vaak gemeten op volume, waarbij drie quarts gemiddeld is", zegt Contrino. "Het is belangrijk om op te merken dat als een recept alleen om een 'ovenschaal' vraagt, het hoogstwaarschijnlijk om een rechthoekige maat van 9 bij 13 inch vraagt.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.