De oorschelp is een zeer gevoelig deel van ons oor dat gemakkelijk vatbaar is voor huidziekten, trauma's, insectenbeten en infecties. Daarom is deze kraakbeenontsteking aan het oor vaak secundair aan andere ooraandoeningen, waaronder otitis.
In de meeste gevallen gaat het om een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor. Soms betreft het een trauma, zoals een slag op het oor of een plotse drukstijging (barotrauma), zoals bij een ontploffing of bij het duiken. Ook koude lucht of wind kan leiden tot pijn.
De uitwendige gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. Een ontsteking kan acuut optreden of chronisch verlopen. Men vermoedt dat een verstoring van het lokale zure milieu aan de basis ligt. Oorsmeer is normaal zuur en heeft een beschermende en antibacteriële werking.
Een kussenduivel (chondrodermatitis nodularis helices) is een pijnlijke ontsteking aan de oorschelp. Het ziet er uit als een rode, vaak iets zwerende, kleine zwelling op de rand van de oorschelp: vaak zijn er ook kleine korstjes en schilfering aanwezig.
Een veelgebruikt antibioticum voor de behandeling van perichondritis is fluorochinolon. U kunt het antibioticum via de mond innemen of rechtsreeks op uw huid aanbrengen. Een kleine operatie kan worden overwogen als u een opeenhoping van pus (abces) heeft die de bloedtoevoer naar de kraakbeen afsnijdt.
Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. De pijn door artrose ontstaat door de veranderingen in en rond je gewricht en mogelijk door een ontsteking. Daarnaast: kunnen de zenuwen in het gewricht veranderen waardoor je pijn toeneemt.
Meestal zorgt een kraakbeendefect ook voor een stroef gevoel in de knie, omdat het kraakbeen minder glad en egaal is door de beschadiging. Stekende pijn is ook mogelijk doordat de beschadigde plek wordt aangeraakt door een ander deel van het gewricht.
Bij een acute ontsteking voelt de patiënt pijn of ongemak wanneer hij zijn oorschelp aanraakt. Dat kan ook gepaard gaan met jeuk, pijn, oorloop, zwelling van de gehoorgang en gehoorverlies. De gehoorgang is meestal vernauwd door zwelling en er zit vocht of etter in.
Oorpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van oorpijn is een ontsteking van de gehoorgang, of een ontsteking van het middenoor. Soms kan oorpijn ontstaan door een aandoening buiten uw oor. Bijvoorbeeld door een aandoening in uw mond (kaak, tong, gebit) of aan uw amandelen.
Otitis externa wordt bijna altijd veroorzaakt door een bacteriële infectie van de huid van de uitwendige gehoorgang of mycose. Een rode, schilferachtige huid op het oor kan wijzen op buitenoorontsteking ook wel gehoorgangontsteking genoemd.
Bij een ontsteking van de gehoorgang heeft u pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor.U kunt minder horen. Uw huisarts maakt uw oor schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin.
Het cholesteatoom is een erge vorm van chronische middenoorontstekingen. Deze vorm is het meest agressief en het lastigst te behandelen. Het is belangrijk het cholesteatoom vroeg te ontdekken. We kunnen het dan behandelen voordat er te veel beschadiging ontstaat.
De oorschelp, ook wel pinna genoemd, is het deel van het oor dat iedereen ziet. De oorlel maakt onderdeel uit van de oorschelp. De oorschelp bestaat voor een groot deel uit kraakbeen. De oorschelp werkt als een grote trechter die geluid opvangt en het naar het binnenoor geleidt.
Juist voor de gehoorgang zit een kraakbeentje dat we de tragus noemen. Achter de oorschelp zitten spiertjes waarmee we de oorschelp (in beperkte mate) kunnen laten bewegen. De gehoorgang is bekleed met huid en bezit haarfollikels en klieren die het oorsmeer (cerumen) produceren.
Het slaapbeen is een plat botstuk dat deel uitmaakt van de zijkant van de schedel. Het bot is zo genoemd omdat je hier op ligt als je slaapt. Een ernstige keel- of oorontsteking kan zich uitbreiden naar het slaapbeen. Een belangrijke slagader die in dit gebied loopt kan dan ook ontstoken raken (arteriitis temporalis).
De oorschelp bestaat uit kraakbeen bedekt met huid. In de oorlel zit geen kraakbeen. Kraakbeen is een soort bindweefsel met een zeer waterrijke veerkrachtige structuur. Het bedekt onder ander gewrichtsvlakken en geeft steun aan bijvoorbeeld de oorschelp en de neusvleugels.
Bij een druk op de oren, heeft u constant het idee dat het oor dichtzit. Een drukkend gevoel op de oren kan erg hinderlijk zijn in uw dagelijks leven. Naast een drukgevoel op de oren, kan er ook sprake zijn van oorpijn, verminderd gehoor of een krakend geluid bij slikken of gapen.
Kwaadaardige gezwellen kunnen oorpijn en ontsteking van het uitwendige oor veroorzaken. Het oor is mogelijk ook vatbaarder voor middenoorontstekingen, die vaak chronisch worden en aanleiding geven tot pijn en een lopend oor.
Hoe lang duurt een oorontsteking? De duur van een oorontsteking kan bij iedereen verschillen. Bij een middenoorontsteking is de heftigste pijn na twee tot drie dagen weg. Een uitwendige oorontsteking zal doorgaans genezen tussen de één en drie weken.
Volwassenen met een acute middenoorontsteking klagen van oorpijn en een verstopt gevoel in het oor. Ook pijn en koorts komen voor.
Een branderig gevoel in de gehoorgang. Een schilferige huid rondom de gehoorgang. Een rode en gezwollen huid rondom de gehoorgang. Vocht uit het oor.
De typische klachten hierbij zijn pijn bij belasting en crepitaties, het ervaren van een soort schuren in de knie. Vaak is er ook een intermittente, reactieve zwelling. Een instabiel gevoel kan ook aanwezig zijn. Als het losgekomen stukje kraakbeen rondzwerft in de knie kan dit blokkages veroorzaken.
De oorschelp is het uitwendige, zichtbare deel van het oor. Ze bestaat uit kraakbeen dat voor de stevigheid zorgt. Rond het kraakbeen zit een bindweefsellaag waarin de bloedvaten lopen die de oorschelp van bloed voorzien. Het geheel is bedekt met huid.
Perichondritis en bloemkooloor
Perichondritis kan leiden tot vervormingen aan het oor. Een bloemkooloor is een oorschelp die ernstig misvormd is door beschadiging van het kraakbeen en het kraakbeenvlies (perichondrium) van het oor. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een flink trauma.