Uw tand is na het losraken (meestal door een klap of val) weer tijdelijk vastgezet met een spalk. De spalk moet de tand(en) gedurende 2-6 weken goed op zijn plaats houden, zodat deze weer goed kan/ kunnen vastgroeien.
Meestal groeit de losgeraakte tand weer goed vast en moet de spalk na ongeveer 4 weken worden verwijderd. Het lijkt dat alles dan weer in orde is en dat is meestal ook het geval. Soms echter blijkt na een paar maanden of langer, dat de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen.
Het grootste probleem bij een uit- of losgeslagen tand is het niet weer vastgroeien van de tand in het kaakbot. In zo'n geval is de tand verloren. Bij een uitgeslagen tand sterft de pulpa af: er zal dus altijd een wortelkanaalbehandeling moeten gebeuren.
Meestal groeit de losgeraakte tand goed vast en kan de spalk na 4 weken worden verwijderd.
Doordat de tand van zijn plaats raakt in de parodontale ruimte ontstaat er snelle beweging, waarin de ruimte wordt opgerekt. De volgende fase duurt 20 tot 30 dagen, en bevat minimale beweging. Tijdens de laatste fase neemt de beweging van de tand plotseling toe.
Een gezond gebit en de stevigheid
Het tandvlees ondersteunt dit nog eens. Bij een gezond gebit staan tanden en kiezen niet los. Maar let op, het komt vrij veel voor dat tanden in het volwassen gebit een klein beetje wiebelen. De een heeft dit meer dan de ander.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Het is belangrijk om een loszittende kies zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij wordt eerst naar de oorzaak gekeken. Deze oorzaak is dus een tandwortelontsteking, een ontsteking van het tandvlees maar het kan ook om een breuk/barst van de kies gaan.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Loszittende tanden zijn het gevolg van een tandvleesontsteking. Bacteriën in tandplak veroorzaken een ontsteking langs de rand van het tandvlees. Deze ontsteking kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot en deze zijn bekleed met wortelcement.. Tussen de wortel en het kaakbot bevind zit een spleet, waarin zich het parodontaal ligament bevindt. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak.
Tandvlees- en kaakbotontstekingen (gingivitis, parodontitis)
Eén derde tot meer dan de helft van de ouderen heeft parodontitis. Bij vergevorderde parodontitis komen de tanden los te staan en kunnen ze zelfs spontaan uitvallen.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
Vaak worden dan tandpasta's aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt.
Kaakbot herstellen
De hoeveelheid kaakbot neemt af, zodra u een tand of kies bent verloren of als u last heeft van tandvleesontstekingen. Er zijn verschillende mogelijkheden het kaakbot weer op te bouwen. In sommige gevallen kan de implantoloog de botopbouw tegelijk doen met de plaatsing van het implantaat.
Zit een melktandje al flink los? En wil je die er als ouder zelf uithalen? Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect.
Vanaf 5 tot 6 jaar verschijnen de eerste blijvende tanden. Als een definitieve tand zich ontwikkelt, groeit hij vanuit het kaakbeen langzaam naar buiten. De kroon van de definitieve tand wordt vlak tegen de wortel van de melktand gevormd.
Het plaatsen van het implantaat
De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadat de verdoving is ingebracht, maakt de tandarts op de plaats waar het implantaat moet komen het tandvlees los. Hij boort een gaatje in het kaakbot, waar het implantaat in wordt geplaatst.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller.
Maar liefst 98 procent van de implantaten die ieder jaar geplaatst worden, groeien succesvol in. Bij rokers ligt dit percentage iets lager, maar is de kans op volledige genezing alsnog erg groot. Ook hebben implantaten een lange levensduur. Maar liefst 90 tot 95 procent van de implantaten gaat meer dan 10 jaar mee.