Kelder Instorten - Boogkelderwanden is een groot gevaar. Op elk moment kan een muur die buigt of beschadigd is, gewoon instorten. Aangezien de keldermuren het huis ondersteunen, brengt dit het hele huis in gevaar en is het voor iedereen gevaarlijk om in de buurt te zijn.
Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Het antwoord is: ja, water in je kelder is een ernstig probleem. Het vocht brengt namelijk enkele grote gevolgen met zich mee. Die gevolgen hebben niet enkel betrekking op je huis en kelder, maar ook op je gezondheid. In de kelder kunnen door het vocht ook onaangename geuren ontstaan en dit trekt ongedierte aan.
Om grondwater te voorkomen kun je de muren net boven grondniveau laten injecteren. Tijdens het injecteren worden in de muren gaten gemaakt, waar een vochtwerende gel in gespoten wordt. Deze gel zet uit en voorkomt vocht in uw kelder.
Kelders zonder vloer of met een beschadigde/poreuze muur veroorzaken sneller plassen bij hoog grondwater. De natte kelder komt in dit geval heel snel onder water te staan op korte tijd. De muren van jouw woning zuigen het opstijgend grondwater volledig op. Je ziet dit aan de vochtige plekken op de muren.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Een veel voorkomende oorzaak van water in de kelder is een lekkage aan een van de waterleidingen of afvoerbuizen. Ook een beschadigde rioolbuis, bijvoorbeeld als gevolg van een verzakking, kan aan de basis liggen. Het ontsnapte water dringt dan via de muren en/of vloer door naar de kelder.
Reken voor kelderbekuiping op een prijs van € 50 à 100 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). De startprijs is ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer.
Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp. Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water.
De grondwaterstand (of het grondwaterpeil) is een maat voor de diepte van het grondwater. Men kan het meten door in een buis in de grond een meetlint te laten zakken tot het meetlint het grondwater bereikt en nat wordt. Onder de grondwaterstand is de grond verzadigd met grondwater.
Er zijn eigenlijk twee belangrijke oorzaken van vocht in de vloer. Ofwel is de ruimte waar het vocht vandaan komt onvoldoende geventileerd, ofwel komt het grondwater in contact met het metselwerk en trekt het zo omhoog in de muur en in de vloer. Kelders en zeker kruipruimtes zijn erg gevoelig voor vocht.
Stabilisering van de vochthuishouding kun je voor elkaar krijgen met een luchtontvochtiger in je kelder. Er is dan geen schimmel in je kelder, omdat de luchtvochtigheid niet hoger of lager komt dan 40% tot 60%.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Een eerste manier om om een kelder waterdicht maken is door het maken van een waterdichte bekuiping. De natte binnenmuren en vloer worden behandeld met een waterdichte pleiseter. Bij een tweede manier om het waterdicht maken van een kelder worden de vochtige buitenmuur geïnjecteerd met een vochtwerend product.
Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw kan je ook het plafond van de kelder of de kruipkelder isoleren. Dat kan met vaste isolatiepanelen, uit PUR-PIR of XPS bijvoorbeeld. Gespoten PUR of Icynene isolatieschuim is de beste oplossing als het plafond niet volledig vlak is, of voorzien van leidingen voor technieken.
Voor het waterdicht maken van kelders heb je de keuze uit twee uitstekende methodes of epoxy: de kelderwanden impregneren en de muren injecteren met vochtwerende gel. De injectiegel gebruiken we voornamelijk wanneer het om opstijgend vocht gaat en het impregneren doen we juist vooral als het doorslaand vocht betreft.
Het vocht trekt in het materiaal van deze spullen, waardoor dit kan gaan stinken of zelfs gaan rotten. Berg in de kelder dus alleen items op die niet onderhevig zijn aan temperatuurverschillen. Plastic speelgoed, gereedschap of glazen items kunnen bijvoorbeeld heel goed worden opgeslagen in de kelder.
Naast tegels of eenvoudige betonnen vloeren zijn met name PVC- en vinylvloeren een goed alternatief voor uw kelderruimtes. Door de grote keuze aan decors biedt vinyl u de mogelijkheid om de kelders op een stimulerende en gezellige manier in te richten.
Voor het oppompen van grondwater is een vergunning nodig. Die vergunning is een onderdeel is van de algemene omgevingsvergunning. Hierop gelden twee uitzonderingen: Winningen waarbij het water uitsluitend met een handpomp wordt opgepompt.
Een kimnaad is de verbinding tussen een wand en de vloer van een ruimte. Het is de plek waar muur en vloer samenkomen.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Gevolgen van vocht in betonvloer
Een vochtige vloer brengt veel andere vervelende problemen met zich mee zoals schimmel en meeldauw. Een slechte luchtcirculatie in kelders kan het proces versnellen en dus verergeren. Het vocht kan namelijk niet weg en begint stilaan te schimmelen.