Katten zijn echte carnivoren en beperken zich dus niet alleen tot het spiervlees, maar eten ook graag vlees dat wat vetten bevat. Daarnaast hebben katten koolhydraten, mineralen en vitaminen nodig, daarom kun je het vleesvoer aanvullen met andersoortig eten als groenten.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Bij gezonde volwassen katten ga je uit van 4% van het lichaamsgewicht. Een kat van ongeveer 6 kilo heeft genoeg aan 240 gram vers vlees per dag. Bij kittens en drachtige of zogende poezen heb je circa 8% van het lichaamsgewicht nodig.
De meest natuurlijke voeding voor de kat is hele prooidieren. Dit bevat alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft, en het gebit blijft in goede conditie. Prooidieren die je kunt kopen zijn bijvoorbeeld hamsters, muizen en duif.
Het is wel belangrijk dat je de overgebleven brokken de dag erop weggooit en niet laat staan. Voor katten die erg weinig eten is droogvoer de beste oplossing. Ook hier geldt dat droogvoer erg geconcentreerd is. Een kat hoeft er dus minder van te eten om toch alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Van nature eten zij meerdere malen per dag kleine maaltijden. Hierdoor blijft ook de urine-pH veel stabieler. Dit pleit voor het gebruik van brokjes omdat u deze de hele dag kunt laten staan. Maar katten met urineweg problemen kunt u beter nat voer geven.
Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.
Katten kunnen veilig rijst eten. Het is niet giftig voor katten, maar het is geen noodzakelijke toevoeging aan hun dieet. Als jouw kat dus al alle noodzakelijke voedingsstoffen in zijn kattenvoer heeft gekregen, krijgt hij geen extra voedingswaarde binnen door het eten van rijst.
Van de 34 verschillende soorten kattenvoeding die werden getest bleek dat de goedkope voeding van Aldi (Juliet High Premium) en Lidl (Opticat Premium) het best scoorden qua prijs/kwaliteit.
Katten zijn vleeseters (carnivoren), maar vrijwel alle kattenvoer uit blik of doos is grotendeels plantaardig. In het meeste kattenvoer uit blik of in droge brokken zit zelfs nog maar ongeveer 6 à 7% proteïne (vlees of andere eiwitten) verwerkt, terwijl het dieet van een kat uit minimaal 95% vlees behoort te bestaan.
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
De meeste katten blijken voorkeur te geven aan rundvlees en dan vooral aan gehakt rauw hart, dat tot het spiervlees behoort. Nog een geschikte vleessoort is pluimvee, dit bevat weinig vet, maar heeft een zeer hoog eiwitgehalte.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.
Minstens drie keer per dag. Daarom moet je jouw kat minstens drie keer per dag een verse maaltijd aanbieden. Natvoer wordt er niet beter op, wanneer het de hele dag ligt te wachten, omdat je kat het zo nu en dan eet. Vooral tijdens de zomer als het warm is, kan het voer snel bederven.
Sheba natvoer
Sheba weet goed in te spelen op de kieskeurige katten. Dankzij een big pack natvoer ben je ook nog eens voordelig uit. De Sheba natvoer porties zijn gemaakt als filet bites. Hierdoor vinden zelfs de meest kieskeurige katten de voeding lekker.
Geef als het mogelijk is geen tussendoortjes. Belonen kan ook door uw dier knuffels te geven en lief toe te spreken. Wanneer uw dier toch aan tussendoortjes gewend is, zijn er veel gezonde alternatieven voor het energierijke koekje. Zo kunt u bijvoorbeeld groente, fruit of een rijstwafel geven.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.
Een kat van 4 kg heeft 1058 kJ oftewel 1,058 MJ per dag nodig. Dat is net berekend bij de energiebehoefte. Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). 1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag.
Maar echt gezond is het niet. Het is in ieder geval een feit dat het hoofdbestanddeel van whiskas (de brokjes) bestaat uit granen. Een kat kan geen granen verteren als vleeseter. Er zijn veel katten die het goed doen op whiskas, en er zijn er net zoveel die het slecht doen op whiskas.