Zelfs als het vriest of regent kun je je kamado gebruiken want weer of geen weer, het is altijd BBQ-weer! De kamado kan het gehele jaar door worden gebruikt, ook als het vriest.
Pitmaster. Geen probleem. Keramiek is waterdicht. Ik zou gewoon rookhout toevoegen op basis van gevoel (doe ik ook altijd)....
In het kort, je Kamado kan gewoon buiten blijven staan, maar gebruik sowieso een hoes voor de kamado als je hem niet gebruikt dit voorkomt dat er regen en sneeuw in de pit komt. Als je een kamado-grill hebt, plaats dan iets tussen de deksel en de basis en zet hem een beetje open.
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. De unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden.
Onze eerste tip spreekt eigenlijk voor zich: de barbecue mag niet nat worden. Met een natte gril kan je uiteraard niets beginnen. Er moet daarom een droge, beschutte en veilige plek gevonden worden voor de barbecue.
Hoewel The Bastard kamado is gemaakt van hoogwaardig keramiek en roestvrij staal, is het niet aan te raden om de barbecue in de regen te laten staan. Blootstelling aan vocht kan de levensduur van de kamado verkorten en roest en schimmel veroorzaken.
Zelfs als het vriest of regent kun je je kamado gebruiken want weer of geen weer, het is altijd BBQ-weer! De kamado kan het gehele jaar door worden gebruikt, ook als het vriest.
Jouw kamado plaats je nooit direct op het hout.
Plaats je kamado nooit rechtstreeks op het houten plateau in de buitenkeuken. De ondergrond en de onderkant van de barbecue zou dan te heet kunnen worden. Er moet een luchtlaag tussen de bbq en het oppervlak waar hij op staat zitten.
Kan een kamado onder een overkapping staan? Dat kan!Je kamado kan prima overdekt staan. Als je kamado altijd droog staat is een beschermhoes ook niet per se nodig.
De kamado gebruiken in de winter
In het kort, je Kamado kan gewoon buiten blijven staan, maar gebruik sowieso een hoes voor de kamado als je hem niet gebruikt dit voorkomt dat er regen en sneeuw in de pit komt. Als je een kamado-grill hebt, plaats dan iets tussen de deksel en de basis en zet hem een beetje open.
De kamado kan het gehele jaar door worden gebruikt, ook als het vriest.
Met het inbranden van de Kamado barbecue laat je het keramiek en andere onderdelen aan elkaar wennen én laat je het vocht verdwijnen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Stook voordat je gaat bakken en braden op de kamado drie tot vijf keer op, tot een temperatuur van maximaal 200-250 °C.
De Big green Egg kan het hele jaar gebruikt worden en buiten blijven staan.
Er komt veel rook vrij tijdens het grillen.
Het kan voorkomen dat er door druipend vet, meer rook vrijkomt tijdens het grillen dan bedoelt. In dat ge- val kunt u het beste de luchtregelaar onderaan sluiten en de luchtregelaar op de deksel openzetten, zodat de rook kan ontsnappen.
In het midden een aanmaakblokje toevoegen, deksel openzetten en alle schuiven openzetten. Blokje aansteken, deze 10 minuten laten branden en daarna de deksel dicht (en schuiven nog volledig open). Het duurt nu nog zo'n goede 40 minuten voordat mijn Kamado op ~100 graden is.
Low & Slow (indirect) op ongeveer 100 graden: onderste en bovenste schuif op een klein kiertje. Grillen (direct) op ongeveer 250 graden: onderste schuif 1/3 open en bovenste schuif op 1/3e open. Hot & Fast (indirect) op ongeveer 200 graden: onderste schuif halfopen en bovenste schuif halfopen.
Het aanpassen van de temperatuur op je kamado is eigenlijk vrij eenvoudig. Om de temperatuur te verhogen, open je simpelweg de schuifjes wat meer, waardoor er meer zuurstof wordt toegevoerd aan de kolen. Je zult direct merken dat de temperatuur stijgt.
Malser vlees
Door de luchtdichte sluiting en de hoge massa van de kamado wordt de temperatuur goed vast gehouden en is er geen overbodige luchtcirculatie in de BBQ. Alle lucht die je via de ventilatie openingen toelaat wordt volledig opgebruikt om de gewenste temperatuur te behouden.
Een overkapping of veranda is de ideale plek om je barbecue op stal te zetten, zeker voor een gasbarbecue: veilig in de buitenlucht maar toch afgeschermd van de weersinvloeden (bewaar je glasfles altijd buitenshuis!). Een houtskool- of elektrische barbecue kan je ook gerust in een schuur of garage zetten.
Barbecue niet op het balkon. De rook kan de woning worden ingeblazen met kans op koolmonoxide (CO) in de woning (en ook overlast voor je buren).
Met een kamado kunnen temperaturen tot wel 400 ℃ worden bereikt. What is this? De deksel, ook wel dome genoemd, is gemaakt van keramiek met een porseleinen glans aan de buitenkant. In de kamado staat een vuurkorf met een binnenring waar de houtskool op gelegd kan worden.
Het grootste verschil tussen The Bastard Classic en The Bastard Urban is de uitstraling van de barbecue. De Classic heeft een glanzende zwarte coating, terwijl de Urban een matte antraciet coating heeft.
We raden je aan om de eerste 3x The Bastard niet hoger op te stoken dan tot 200 graden Celsius. Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is.
Hoe kan ik de Kamado BBQ afkoelen na gebruik? Om de Kamado BBQ af te koelen na gebruik, sluit je eenvoudigweg alle ventilatieopeningen volledig. Dit beperkt de toevoer van zuurstof en zorgt ervoor dat het vuur geleidelijk dooft. Laat de grill afkoelen voordat je deze schoonmaakt of opbergt.