Het zal je misschien verbazen, maar kaarsen kunnen inderdaad over de datum gaan. Dat er een houdbaarheidsdatum aan kaarsen zit komt door de was, verf en eventuele geurstoffen. De meeste kaarsen zijn gemaakt van een bepaald soort was, bijvoorbeeld petroleumwas.
Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
Kaarsen die te dicht bij elkaar staan kunnen elkaar ook 'schade' toebrengen. Dat komt omdat ze elkaar verwarmen en zodoende ontstaan er gaten in de was. Zet ze dus altijd op voldoende afstand van elkaar voordat u ze aansteekt. Probeer kaarsen niet te dicht tegen elkaar aan te zetten.
De gouden tip tegen druipende kaarsen? Bewaar ze in de vriezer en het liefst één dag voor je ze gaat aansteken. Hierdoor zullen ze heel wat extra uren flakkeren. Door de kou smelt de wax minder snel en doen kaarsen er een stuk langer over om op te branden.
Houd de lont in het midden
Als je kaars bijna op is (de onderste laag was is vloeibaar), kan het zijn dat de lijm waarmee het lontje vastzit wat losser komt. Je lontje kan dan gaan schuiven en tegen de rand aankomen als je de kaars uitblaast.
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is 'knetteren' dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.
De meeste kaarsen zijn na zo'n 4-6 uur geheel vloeibaar. Probeer een kaars dus tussen de 1 en 4 uur te branden en blaas ze daarna voorzichtig uit.
Bijenwas Lont : Geschikt voor kaarsen maken van Bi enwas Dompelen en Gieten. Bijenwas lont rond nr 4 : voor Bijenwaskaarsen met een Ø van 10 tot 20mm. Bijenwas lont rond nr 10 : voor Bijenwaskaarsen met een Ø van 20 tot 30mm. De punt van de V moet naar de onderkant van de kaars wijzen.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
De beste methode om een kaars te doven
Verder zijn er de buigers: mensen die het brandende lontje even in het vloeibare kaarsvet duwen. Dan onderscheiden we de knijpers, die hun duim en wijsvinger bevochtigen met speeksel en de vlam vervolgens smoren door erin te knijpen. Ten slotte hebben we de verstikkers.
Elke willekeurige onderzetter die niet doorlatend is. Een gehaakt kleedje is dus niet zo'n goed plan, maar een mooi dienblad of sierbord gaat uitstekend. Ook zijn er leuke pannenonderzetters die voor dit doel geschikt zijn.
Met waxinelichtjes haal je gezelligheid in huis! Deze Bolsius theelichten in doos van 240 stuks hebben een lange brandduur, tot wel 6 uur. Elke Bolsius kaars is gemaakt met vakmanschap en met oog voor kwaliteit.
Een kromgetrokken kaars weer recht krijgen
Leg je kaars een tijdje bij de verwarming. Op deze manier wordt hij zacht en kun je hem super eenvoudig weer recht buigen. Let er wel op dat je hem niet te lang laat liggen, want dan kan hij dus gaan smelten!
Bolsius kaarsen zijn vervaardigd uit zuivere grondstoffen en met optimale brandeigenschappen. De kaarsen komen tot stand na de keuze van een juist gevlochten pit (de lont), de selectie van de beste kwaliteit grondstoffen, kleuren, geurstoffen en een zorgvuldig samengestelde combinatie hiervan.
Zout, zout, zout
Een oude, maar gouden tip: strooi een beetje zout over de pit van de kaars die je langer wilt laten branden. Dit kan terwijl de kaars al brand, maar ook voordat je hem aansteekt. Wat je ook kunt doen, is de kaars in zoutwater leggen en ze daarna laten drogen.
Houd het lontje kort
Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
60 to 80 graden celsius is de optimale giet temperatuur! De mal/ het potje zou je eventueel voor het gebruiken even onder de warme kraan kunnen houden voor de zekerheid. Met een voedsel thermometer kun je de temperatuur van de wax eventueel meten wanneer je bezig bent.
Houtlonten worden veel gebruikt vanwege de mogelijkheid om de kaars zachtjes te laten knetteren. Dit haardvuur geluid geeft een extra dimensie aan de kaars. Een houtvuurgeur maakt het plaatje compleet. Een houten lont geeft meer warmte af dan een katoenen lont waardoor geurkaarsen een grote diameter kunnen hebben.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Bovendien kan het leiden tot bepaalde allergieën, astma en kanker. Ga daarom op zoek naar kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas.
EEN GEURKAARS VOOR LICHT, WARMTE EN SFEER!
In welke kamer je ook zit, geurkaarsen zorgen voor meer licht, warmte en sfeer. De combinatie van een heerlijke geur en het kaarslicht zorgen ervoor dat jij rustig onderuit kan zakken en mooie herinneringen kunt maken.