We raden je aan de voetbalkleding niet in de droger te gooien. De hitte van de droogtrommel verbrandt stofdeeltjes en zorgt voor pluizen en kan ook een eventuele bedrukking beschadigen. Hang je kleding gewoon op aan de waslijn.
Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Katoenen shirts en broeken drogen
Ook katoenen shirts en broeken kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.
Synthetische stoffen kunnen slijten of krimpen, voorkom daarom dat je deze stof in de droger doet. Wol krimpt al snel, ook als de temperatuur van de droger niet erg hoog staat.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Kleding droog
Als je broeken aan de waslijn (en dan wel binnen natuurlijk ;)) of binnen over de verwarming hangt, vergeet ze dan niet binnenstebuiten te keren. Op deze manier zal de broek sneller droog zijn omdat de dikke broekzakken beter aan de lucht kunnen drogen of met de broekzakken op de verwarming.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
Was en droog
Wanneer je klaar bent met wassen gooi je de jeans in de droger. Hierdoor krimpt je jeans.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Lage temperatuur: droog kleding die kan vervormen of krimpen als deze gedroogd worden op een hoge temperatuur, zoals gecombineerde stoffen en synthetische stoffen als polyester en nylon. Tijd: droog wasgoed voor een specifieke tijdsperiode. Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen.
Als de sportkleding erg smerig is kan deze op 60 graden gewassen worden. In het waslabel staat meestal wassen tot 30 graden, maar dit geeft niet altijd het gewenste resultaat. Het wordt aanbevolen de broekjes altijd op 60 graden te wassen.
Nee, je kan de droger beter vermijden als jij jouw sportshirt wilt wassen. De samenstelling van het materiaal in een sportshirt zorgt ervoor dat het sportshirt snel droogt. Hierdoor is het niet nodig om sportshirts in de droger te doen. Daarnaast slijten sportshirts in de droger erg snel.
De sportkleding kan, als het erg smerig is, op 60 graden gewassen worden. In het waslabel staat tot 30 graden, maar dit is niet altijd voldoende. De kleding mag beslist niet in de kookwas! Het wordt aanbevolen de shorts altijd op 60 graden te wassen.
Kunnen sokken in de droger? Nou, liever niet! We zijn niet zo fan van de droger en dat komt doordat je sokken in de droger alsnog kunnen krimpen én hun vorm kunnen verliezen. Beter hang jij de volgende keer je sokken na een wasbeurt gewoon ouderwets aan een waslijntje.
Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.
Ondergoed: niet drogen, niet strijken
De meeste onderbroekenmerken zijn helder: niet in de droger, niet strijken. Ondergoed blijft het langste mooi als je het niet droogt in de droger, maar gewoon aan de waslijn. Hang boxershorts netjes op, dan kunnen ze de volgende dag zo de onderbroekenlade weer in.
Gebruik een föhn.
Wring het natte kledingstuk eerst uit en leg het neer op een schoon en droog oppervlak. Stel de föhn in op een warme of hoge stand. De luchtstroom is belangrijker dan de warmte. Houd de föhn in de buurt van het kledingstuk en droog steeds een gedeelte met korte stoten warme lucht.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Een simpele truc om was sneller te laten drogen is om je wasgoed eens extra op te schudden na het wassen. Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Hoe hoger het aantal toeren tijdens het centrifugeren, hoe droger de was uit de machine komt. Maar… voor je kleding is het niet zo fijn, dat kan eerder beschadigingen oplopen. Pas ook op dat je niet al je kleding in de droger stopt.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen. Dit symbool kan ook onderstreept zijn op je wasetiket, dat betekent dat je de mechanische belasting voor je kleding moet beperken.