Standplaats. In de volle zon is ideaal, anders een zo licht mogelijke halfschaduw plaats. De Hibiscus verdraagt in de regel echter meer schaduw dan andere bloeiende struiken, zonder dat de bloei het af laat weten. De plant bloeit zelfs nog op het noorden goed.
Hij houdt van een beschutte, zonnige plek, maar liever niet in de volle zon. Dan kan het gebeuren dat de bloemknoppen verdorren en je daardoor niet kunt genieten van de volle bloemenpracht. In de herfst laat de plant zijn blad vallen. Als kamerplant is de hibiscus een lastige plant om te verzorgen.
De Hibiscus is een dorstige plant en heeft dan ook veel water nodig, zeker in de bloeiperiode van april tot oktober. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en check dit ook regelmatig (eens in de twee dagen). Een Hibiscus zonder water verliest heel snel bloemen en gaat slap hangen.
Staat de plant in de felle middagzon, dan kunnen de bloemen (en het blad) in warme zomers slap gaan hangen, vergelen of zelf gedeeltelijk verdorren. Komt het slechts een enkele keer voor dat de plant slap hangt, dan kan op die hete dagen wat extra gesproeid worden.
Hibiscus rosa-sinenis (kamerplant) is niet winterhard. Hibiscus syriacus (tuinplant) is winterhard en sterft niet af. Hibiscus Newbiscus Mauvelous is winterhard, maar sterft bovengronds af. De tuin-Hibiscus groeit op vrijwel alle gronden die luchtig, humusrijk en goed water doorlatend zijn.
Het beste moment om je Hibiscus syriacus (altheastruik) te snoeien is in het vroege voorjaar, rond maart. Knip om te beginnen dode en zwakke takken weg en snoei naar binnen groeiende takken helemaal weg.
De Hibiscus heeft prachtige grote bloemen en bloeit lang en uitbundig, van juli tot oktober. Elke bloem afzonderlijk bloeit maar enkele dagen, maar omdat de struik zo vol met knoppen zit, heb je toch heel lang plezier van deze heester! In de winter verliest de Hibiscus zijn blad.
Extra voeden
Geef je plant daarom drie maanden na het oppotten of verpotten een extra voedingsbeurt met DCM Meststof Siertuin. Geef de voeding ook elk jaar na het verpotten wanneer je de plant naar buiten verplaatst. De zachtwerkende organische meststof geeft de hibiscus voor minimaal 100 dagen continu voeding.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Sommige planten herstellen snel als je water geeft, maar vaak worden de gele bladeren niet meer mooi groen. Heb wel een klein beetje geduld met gele bladeren. Sommige planten reageren langzamer op veranderingen. Het kan dus zo zijn dat de plant na enkele weken het gele blad wel herstelt.
Het afvallen van knoppen van de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis) kan verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende is dat de plant te droog staat. Maar het kan ook veroorzaakt worden door gebrek aan voedsel, of een verandering in omgevingstemperatuur of standplaats.
Waar kan ik de hibiscus planten? Deze soort houdt van zeer voedselrijke grond die liefst wat lemig moet zijn en iets kalk mag bevatten. De planten doen het alleen goed in de volle zon en dienen zo warm en beschut mogelijk geplant te worden.
Bij regen en weinig zon komen de bloemen nauwelijks open. Als de Hibiscus een tochtige standplaats heeft, kunnen er luizen in de plant komen. Voor mensen die weinig ruimte hebben, is de Hibiscus op stam een uitkomst. Het eerste jaar dat de plant in de grond staat, slaat deze niet altijd direct goed aan.
De gewone tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) is een winterharde struik die in de winter geen bescherming nodig heeft. De grootbloemige moerashibiscus (Hibiscus moscheutos en hybriden) heeft een lichte winterbescherming nodig, omdat vorst de wortelstokken beschadigt. Deze soort staat ook bekend als waterhibiscus.
Kies een winterharde soort Hibiscus en plaats deze in een goed water doorlaatbare grond. De grond mag niet constant nat zijn. Zet de Hibiscus beschut, niet op de volle wind. Hibiscus in pot zet je binnen neer om te overwinteren.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Te veel / te weinig water
Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Wanneer de hibiscus onder de bladluizen zit heb je een bestrijdingsmiddel nodig om ze te kunnen verwijderen. Het is slim om de plant eerst onder de douche te zetten (kijk dan wel uit dat de aarde niet (te) nat wordt). Zo kan je al veel bladluizen wegspoelen en verwijderen.
Als kamerplant is de groenblijvende Chinese roos (hibiscus rosa-sinensis) bekend. Het is niet geheel duidelijk waar deze vandaan komt, waarschijnlijk het tropische Azië. Zijn grote bloemen variëren van wit, geel, oranje tot donker karmijnrood, afhankelijk van de gekweekte soort.
Hibiscus bemesten
Geef de plant in de lente bemesting met organische voeding. Strooi vroeg in de zomer eventueel kaliumrijke mest boven de wortels uit. Bescherm de wortels van jonge planten in het najaar en de winter met een flinke mulchlaag.
Je gaat de hibiscus goed snoeien op het moment dat de plant te groot is geworden of wanneer de vorm niet meer goed uitkomt. Je begint dan met het verwijderen van dood hout. Als de plant te hoog wordt ga je de twijgen van boven naar beneden volgen en vervolgens knip je op een punt waar een zijtwijg zit.
Wil je je hibiscus verplaatsen dan kun je dat het beste in het vroege voorjaar doen, in maart. Snoei de struik flink terug en steek de hibiscus ruim rondom de wortels uit. Plant hem op de juiste plek met toevoeging van voedselrijke grond. Geef hem goed water.