Alle apparaten met een ongeaarde stekker werken op zowel een geaard als een niet geaarde contactdoos. Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus.
Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad.
Echter is er één heel belangrijk verschil tussen deze twee stopcontacten. Zo is een stopcontact met aarde namelijk vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Een geaard stopcontact is aangesloten op drie elektriciteitsdraden: een blauwe voor de afvoer, een bruine voor de aanvoer en de geelgroene aardedraad. Deze geelgroene draad is gelijk het verschil met een niet-geaard stopcontact. De aarde zorgt ervoor dat overspanning wordt afgevoerd naar de aardbodem.
Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/stopcontacten bij een verbouwing of nieuwbouw te voorzien van randaarde. Het voorkomt namelijk dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de electriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Alle apparaten met een ongeaarde stekker werken op zowel een geaard als een niet geaarde contactdoos. Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus.
U kunt er van uit gaan dat als de pen in een normale grondsoort geslagen moet worden dit rond de 125 tot aan 170 euro kan gaan gaan kosten. Deze gemiddelde prijzen zijn gebaseerd inclusief het materiaal dat wordt verbruikt zoals de koperen pen, koppelstukken, het draad en het installeren in de meterkast.
In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.
Onjuiste installatie kan kortsluiting of brand veroorzaken.
Geaarde stopcontacten zijn verplicht in onder meer de badkamer en keuken. Woonkamer en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van 'normale' stopcontacten. In de huidige woningen zijn de elektrische installaties echter volledig geaard.
Zitten er twee stalen pennetjes aan de boven- en onderkant van het stopcontact? Dan gaat het om een geaard exemplaar. Zijn jouw stopcontacten gewoon rond en hebben ze enkel twee openingen voor de stekker? Dan is het een niet-geaard exemplaar.
Ongeaarde stekkers worden in de praktijk gebruikt voor apparaten die niet of nauwelijks risico hebben op kortsluiting. Deze stekkers bevatten twee pinnetjes. Dit zijn de fase en de nul. Geaarde stekkers worden gebruikt voor apparaten met een hoger risico op kortsluiting.
Je kunt een geaarde stekkerdoos eenvoudig herkennen aan de geaarde stopcontacten. Deze stopcontacten hebben namelijk naast de twee openingen voor de stekker, één of twee extra pennetjes aan de rand. Deze pennetjes zijn bedoeld voor de aarding.
De stopcontacten met penaarde werken hetzelfde als de stopcontacten met randaarde. Het verschil is dat een penaarde er iets anders uit ziet dan een randaarde en dat de stopcontacten met penaarde in België worden gebruikt en die met randaarde in Nederland.
Is er een geaard stopcontact in de buurt? De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
Wanneer u eenmaal klaar bent met de installatie, is het belangrijk om te benoemen dat u nooit een mobiele airco moet aansluiten op een verlengsnoer of stekkerdoos. Zodra de compressor aanslaat begint het apparaat erg veel stroom te gebruiken, waardoor de stekker direct in een geaard stopcontact bevestigd moet worden.
De risico's zijn beperkt zolang de aanraakgevoelige delen niet geleidend zijn. Apparaten kunnen wel eens storingen vertonen als ze op een wcd zonder randaarde worden aangesloten maar in de praktijk valt dit vaak mee. De groepenkast is inderdaad aan vervanging toe.
Een geaarde elektrische installatie voorkomt dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie. Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde.
Vriezers hebben in de regel geen grote stromen. Kan prima op een verlengsnoer.
Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen. Vaak kunnen die de constante hoge stroom niet aan, waardoor ze kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.