Bij bevruchting van drie eicellen ontstaat een drielingzwangerschap. Men spreekt dan van een drie-eiige meerling. Een drieling kan bijvoorbeeld ook bestaan uit een eeneiige tweeling en een derde kind uit een andere eicel, maar drielingen zijn meestal drie-eiig.
Dan spreekt men van een eeneiige tweeling. Een combinatie is eveneens mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld een drieling bestaan uit een eeneiige tweeling en een derde kind uit een andere eicel. Echter de meeste drielingen zijn drie-eiig.
Een eeneiige drieling ontstaat wanneer 1 bevruchte eicel zich 2 keer splitst. Dit wordt monozygote genoemd. Ze delen (vrijwel) hetzelfde DNA, zijn dus van hetzelfde geslacht en hebben sterke uiterlijke overeenkomsten. Een twee-eiige drieling ontstaat wanneer er 2 bevruchte eicellen zijn, waarvan 1 zich 1 keer splitst.
Een zeldzaamheid in de Amerikaanse staat Texas: daar is een vrouw bevallen van een eeneiige vierling. De moeder was op een natuurlijke manier zwanger geworden en maakt het goed, net als haar vier zoons: Harrison, Hardy, Henry en Hudson.
Spontane drieling zwangerschappen zijn zeer zeldzaam. De kans op een drieling is ongeveer 1 op 7.000 geboorten. De kans op een meerlingzwangerschap is hoger bij behandelingen die het ontstaan van zwangerschap bevorderen.
Bij een echo vroeg in de zwangerschap kunnen twee gefuseerde placenta's nog onderscheiden worden van één gedeelde placenta. Bij één gedeelde placenta is altijd sprake van een monozygote (eeneiige) tweeling. Tijdens de echo wordt ook gekeken naar de dikte en vorm van het tussenschot.
Dat tweelingen vanaf ongeveer 32 weken zwangerschap langzamer groeien dan eenlingen, is niet ongewoon. Meerlingen wegen bij de geboorte vaak minder dan eenlingen bij eenzelfde zwangerschapsduur. Van de tweelingen weegt acht procent minder dan 1500 gram bij de geboorte; van de drielingen is dat dertig procent.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
De geboorte van een drieling gebeurt meestal via een keizersnede. Bij een vaginale bevalling wordt na de geboorte van het eerste kind de ligging van het tweede kind gecontroleerd. Het kan soms even duren voordat de uitdrijvingsweeën opnieuw op gang komen. Mocht dit uitblijven dan krijgt u weeënopwekkers toegediend.
Twee-eiige tweelingen hoeven – net als broertjes en zusjes – totaal niet op elkaar te lijken, en als ze toch op elkaar lijken, is dat toeval. Eeneiige tweelingen lijken meestal zoveel op elkaar dat vaak alleen de ouders de verschillen zien.
Voor het eerst is een eeneiige tweeling ontdekt in de baarmoeder die níet hetzelfde is. Dat noemen ze een semi-identieke tweeling.
Vingersporen verschillen wel bij tweelingen. Ander forensisch sporenonderzoek, zoals bijvoorbeeld vingersporenonderzoek, kan bij eeneiige tweelingen wel uitsluitsel geven over wie het spoor achterliet. Eeneiige tweelingen hebben immers niet dezelfde vingerafdruk.
Drielingzwangerschappen komen al een stuk minder vaak voor; zo'n 20 á 25 keer per jaar. Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap. Voor zover bekend werd in 1992 de laatste Nederlandse vijfling geboren.
Zo kan bijvoorbeeld een drieling bestaan uit een eeneiige tweeling en een derde kind uit een andere eicel. Voor een vierling geldt eveneens dat alle combinaties mogelijk zijn. Zo'n dertig tot 35 procent van de tweelingen is eeneiig. De kans op een eeneiige drieling is heel klein: één op de twee miljoen.
Het record van het grootste aantal nakomelingen en de grootste variatie in het aantal meerlingen is ongetwijfeld in handen van Margaretha, gravin van Hennenberg. In 1276 zou deze vrouw 350, 365, of zelfs 1.514 kinderen hebben gehad.
Als een vrouw drager is, dan heeft ze bij iedere zwangerschap één kans op tien om te bevallen van een twee-eiige tweeling. Als de vader drager is, dan verhoogt dit niet de kans op een tweeling, maar hij kan het gen wel doorgeven aan zijn kinderen.
Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden. Bij een twee-eiige tweeling worden de 2 eitjes afzonderlijk bevrucht door 2 verschillende zaadcellen.
In 2002 bereikte het aantal tweelinggeboorten met 3 707 een piek. Daarna nam het jaarlijkse aantal, met wat kleine schommelingen, af tot iets onder de 2 700 in 2015. Het aantal drie(-plus)lingen was in 1991 met 124 het hoogst, en ligt de laatste jaren tussen de veertig en vijftig per jaar.
Twee zussen in Japan zijn met hun 107-jarige leeftijd zover bekend de oudste eeneiige tweeling ooit. Umeno Sumiyama en Koume Kodama zijn deze week officieel opgenomen in het Guinness Book of World Records.
Bent u zwanger van een tweeling of een meerling? Dan heeft u recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. U bepaalt zelf de eerste dag van uw zwangerschapsverlof tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode heet de flexibiliseringsperiode.
6 In de afgelopen decennia is in Nederland echter ook het aantal eeneiige tweelingen toegenomen (zie figuur 1). In de periode 1995-2011 lag het aantal eeneiige tweelingen gemiddeld op 5,3 per 1000 bevallingen, terwijl dit 3,8 was in de periode 1904-1980.
Heel soms is bij een eeneiige tweeling geen tussenschot. Beide kinderen liggen in één vruchtholte en delen één placenta. Dit wordt dan een monochoriale-monoamniotische tweeling genoemd (Figuur C). Dit komt voor bij 1 op de 100 tweelingzwangerschappen (1 procent).
Eeneiige (of monozygote) tweelingen ontstaan uit de bevruchting van één eicel door één zaadcel, waarna de eicel zich splitst in twee identieke delen. Het is een raadsel waarom dat gebeurt. Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek en hebben altijd hetzelfde geslacht.
Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het krijgen van een twee-eiige tweeling. Zijn er tweelingen in de familie of maak je deel uit van een twee-eiige tweeling, dan heb je zelf een grotere kans om meer dan één baby op de wereld te zetten. Die genetische aanleg erf je voornamelijk via moederskant.
Tijdens elke menstruatiecyclus zijn er een aantal vruchtbare dagen. Dat zijn de dagen rond de eisprong. Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden.