Stormgevoelige daken wil zeggen dat je dak niet bestand is tegen een flinke storm. De kracht van wind is soms spectaculair te noemen. Als de bedekking niet goed vast zit, kan de schade flink oplopen. Denk aan wegwaaiende dakpannen of dakbedekking van een schuur of overkapping dat eraf waait.
Wanneer u uw dakpannen niet goed vastzet, dan kunnen ze bij slecht weer van uw dak afwaaien. Hierdoor bestaat er niet alleen het risico dat uw huis beschadigd wordt, maar ook voorbijgangers lopen het gevaar om door een dakpan geraakt te worden. Daarnaast kunnen losgeraakte dakpannen ook een lekkage veroorzaken.
Een plat dak kan wegwaaien omdat het dak onvoldoende ballast heeft. Hierdoor is je dakconstructie te licht en daarmee een leuke vlieger voor de wind om mee te spelen. Wil jij zeker zijn dat jouw dak niet wegwaait waardoor jij blijft zitten met stormschade? Plaats dan voldoende gewicht op jouw dak.
Dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal. De manier waarop de dakpannen verankerd zijn, is niet alleen afhankelijk van de windbelasting van het dak, maar ook van het dakpanmodel.
De kracht van de wind
Bij windkracht 9 op de schaal van Beaufort spreken we van een storm. De wind heeft dan een snelheid van 75 tot 88 kilometer per uur. Bij zulke windsnelheden kunnen dakpannen wegwaaien en takken afbreken.
Nooit op de pannen zelf gaan staan. - je kan er de pan mee beschadigen.
Hoewel zonnepanelen stevig op het dak worden bevestigd en gemaakt zijn om weer en wind te doorstaan, zijn er weersomstandigheden waar ook de sterkste zonnepanelen niet tegen kunnen. Heftige wind, hagel of bliksem kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen stormschade oplopen.
Grind voorkomt dat de dakbedekking kan wegwaaien van het dak. Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken.
Stormschade dakpannen
Is je dak goed onderhouden? Dan loop je minder risico op schade. Bovendien wordt schade door je verzekeraar alleen vergoed als je er voldoende aan hebt gedaan om dit te voorkomen.
In het geval van schade aan het dak dien je met de verzekering contact op te nemen om de schade te melden. Begin nooit zelf meteen met opruimen maar maak eerst foto's van de schade of laat er iemand van de verzekering bij komen om de schade te bepalen.
Wanneer een dakpan kapot is (vaak gescheurd) dan kan dat zorgen voor een daklekkage. Wanneer je een daklekkage hebt moet je snel handelen en de pannen controleren op barsten.
Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut, maar heb je de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904.
Op 6 februari viel in een groot deel van het land tussen 20 en 50 millimeter. Vlissingen noteerde een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was de tweede officiële storm van 2022 een feit en de eerste van februari.
Door hevige (ruk)winden gebeurt het vaak dat dakpannen verschuiven en soms naar beneden vallen. Bij hevige storm kan zelfs een heel dak beschadigd raken. In dit laatste geval zal de brandweer ter plaatse komen om het dak toe te leggen en zo verdere (water)schade te voorkomen.
Houd ramen en deuren goed dicht
Houd je ramen en deuren tijdens een storm goed dicht. Zo voorkom je stormschade door het openwaaien van een raam of deur, maar ook water overlast door het naar binnen regenen. Naast dat het vervelend is, is het naar binnen regenen ook niet verzekerd via je woonverzekeringen.
Het FlatFix Fusion montagesysteem van Esdec, speciaal ontworpen om zonnepanelen op platte daken te bevestigen, beschermt zonnepanelen tegen hoge windsnelheden en storm. De volledige PV-installatie wordt voorzien van winddeflectoren die zowel achter-, voor- en zijkant afschermt tegen de wind.
Bij een hellend dak wordt de constructie van je zonnepanelen best vastgemaakt aan de dakconstructie. In dit geval kunnen je zonnepanelen pas gaan vliegen als het dak gaat vliegen.
Tijdens de levensduur van gemiddeld 25 jaar, krijgen de meeste zonnepanelen heel wat te verduren. Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zullen een aanslag op uw zonnepanelen zijn.
Bij een hellend dak weet je waar je heen kunt vallen: naar achteren. Het veiligheidsharnas moet daarom een bevestigingspunt op de borst hebben, zodat de vanglijn niet over je rug langs je nek loopt. Het ankerpunt voor je vanglijn moet boven je liggen of aan de andere kant van het dak (over het dak heen).
Schroeven worden vaak toegepast om vorsten, gevelpannen of speciale hulpstukken vast te zetten. Wanneer dakpannen worden gebruikt als gevelbekleding dient elke pan te worden verankerd en te worden vastgezet met een RVS schroef.