Ze hechten zich meestal aan takken en hoge grassprieten, en wanneer je er langs loopt, blijven ze kleven in je haar en aan je kleding. Dit betekent dat zelfs binnenkatten teken kunnen oplopen, daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, of je kat nu wel of niet naar buiten gaat.
Teken zuigen niet alleen het bloed uit je kat en ze zijn ook niet alleen vervelend. Ze kunnen ook gevaarlijke ziektes overdragen. Vergeleken met honden worden deze ziektes gelukkig minder op katten overgedragen. Katten worden ook om nog niet verklaarde redenen minder ziek.
Kan mijn kat vlooien krijgen als hij nooit buiten komt? Ook katten die binnen blijven kunnen besmet raken met vlooien. Wij kunnen namelijk de wormeneitjes die zich in de omgeving bevinden meenemen naar binnen via onze kleding en schoenen. Eenmaal binnen zal de vlooiencyclus op gang komen.
Hoewel binnenkatten een lager risico lopen op het krijgen van vlooien (evenals andere parasieten zoals teken en wormen) kunnen ze toch besmet geraken.
Elke maand ontvlooien
Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf. Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.
Eerst kennis maken
Wanneer de kat u benadert, laat hem dan eerst aan uw hand snuffelen. Hij wil graag eerst kennis maken, voor u hem aait of knuffelt. Als de kat u kopjes tegen uw hand geeft, kunt u voorzichtig proberen om zijn kop en rug te aaien. Iedere kat ervaart aanraking weer anders.
Jazeker, maar wees gerust het komt echt niet vaak voor. Er bestaan veel verschillende soorten vlooien. Maar de mensenvlo komt eigenlijk nauwelijks nog voor in Nederland. Het komt wel eens voor dat de kattenvlo (die zowel bij honden als katten de meest voorkomende vlo is) op mensen springt.
Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar. Het advies voor volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) is afhankelijk van de omgeving waarin uw kat leeft.
Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.
Anti-vlooienmiddelen voor je huisdier zijn vaak zeer giftig. Dat zegt Pesticide Action Network (Pan) Nederland naar aanleiding van een onderzoek. In vlooienbanden, druppeltjes of sprays zitten schadelijke synthetische stoffen. Het is niet alleen slecht voor het dier, maar ook voor het baasje en de natuur.
Katten kunnen veel redenen hebben om te rollen, zij lijken te rollen als uitnodiging tot interactie, zelf verzorgingsgedrag, markeergedrag, voortplantingsgedrag, stressreductie, spelgedrag, defensief gedrag, agressiedempend gedrag, rollen in catnip etc.
Het belangrijkste symptoom bij katten is jeuk. Als je kat zich opvallend vaak krabt, moeten vlooien je het eerste te binnen schieten. Locale huidreacties zoals bijvoorbeeld rode puntjes zijn verdere aanwijzingen. Het krabben aan vlooienbeten kan bovendien leiden tot puisten en korsten.
Hoe vaak moet mijn kat worden ingeënt ? Wij adviseren in principe om in Nederland alle katten (binnen en buitenkatten) ieder jaar tegen niesziekte, één keer in de drie jaar tegen kattenziekte te laten vaccineren.
Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht. De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Dit kan ook bij mensen ernstige gevolgen hebben.
Symptomen van teken bij katten. Teken vullen zich met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Niks aan de hand, zou men kunnen denken. Maar als een teek op je kat terecht is gekomen en zich langer dan een dag vastbijt, is dit lang genoeg om een infectie door te geven.
Een tekenband beschermt jouw kat langdurig tegen teken. Een tekenband beschermt namelijk gemiddeld 7 tot 8 maanden tegen teken. Een tekenband breng je aan als een halsband. Door de 'schurende' werking van de band tegen de huid/vacht van jouw kat wordt de band geactiveerd.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Symptomen van wormen bij de kat
Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.
De kosten voor het ontwormen van een kat liggen in de meeste gevallen tussen de 10 en 20 euro. Per dierenarts kan de prijs natuurlijk verschillen.
Vlooien springen in bed. Dit in tegenstelling tot bedwantsen die alleen lopen in bed. Vlooien zijn overdag ook actief, terwijl bedwantsen vooral 's nachts actief zijn. Vlooien vinden een plekje midden op je matras prima.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.