Voor hen kan een toevallige ontmoeting met deze insecten een dodelijke afloop hebben. Als je door een bij of wesp wordt gestoken, kan dit in het ergste geval leiden tot bewusteloosheid, stuipen en een hartstilstand.
Als je door een honingbij wordt gestoken, doet het gif dat uit de angel komt vaak pijn. In een reflex veeg of sla je haar van je huid af. Daarbij scheurt de angel los, samen met een deel van het achterlijfje. Hierin zitten de klieren die het gif in je huid blijven pompen.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Het beste is om de bij zo snel mogelijk dood te maken. Hitte is daarom het beste: in de zon in een buisje sterven de bijen binnen no time. Een hoge concentratie CO2 ook. Koude werkt ook prima..Zelf werk ik liever zo simpel mogelijk: dus het liefst met de methode van Jan kruit.
Honingbijen kunnen echter maar één keertje steken. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven.
Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn. Meestal is bijensteek niet gevaarlijk, maar als je allergisch bent aan bijengif kan je een ernstige reactie krijgen (anafylactische schock).
Bijen raken bij het steken hun angel kwijt en sterven later. De angel is te verwijderen door met een mes, nagel of een stukje papier over de huid te schrapen. Er mag absoluut niet geknepen worden. Als er geknepen wordt, komt er nog meer gif uit de gifblaasje die aan de angel vast zit.
Bijen hebben de gewoonte om te steken, wanneer ze gevaar ervaren. Wetenschappers ontdekten dat ze echter ook kunnen bijten. Dat doen ze bij vijanden die te klein zijn om te steken. Op die manier verspreiden ze een verlammend gif.
Een bij gaat dood zodra ze steekt
Ze gaan niet gewoon dood, de angel wordt er tijdens het sterven uitgerukt en dan wordt er een geurstof verspreid. Daardoor weten de andere werksters precies waar de aanvaller is. Bijen steken alleen als ze zich aangevallen voelen of in de knel zitten."
Bijennest verwijderen en de gevolgen
In principe kan een nest weinig kwaad. Echter kan de ingang van het nest op een plek zitten die ervoor zorgt dat je door de aanvliegroute heenloopt. Om zichzelf of het nest te verdedigen kunnen bijen gaan steken.
Bijen zijn vredelievende diertjes die enkel gaan steken als ze zich rechtstreeks bedreigd voelen. Ze zullen alleen steken wanneer je ze vastneemt of wanneer je per ongeluk met blote voeten over hen heen loopt in het gras.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Symptomen van bijen- en wespensteek
Op het moment dat je wordt gestoken, voel je een stekende, brandende pijn. Direct na de prik ontstaan irritatie verschijnselen. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt.
Anafylaxie kenmerkt zich door de symptomen die binnen enkele seconden tot twee uur optreden, nadat u in contact bent gekomen met een allergeen (stof) waar u allergisch voor bent. Veelvoorkomende symptomen zijn: Jeuk, roodheid en zwelling van de huid.
Van alle bijen zijn het alleen de vrouwtjes die steken. Dit doen zij met hun angel die aan haar achterlijf bevestigd zit. Deze angel bestaat uit weerhaken, die blijft steken in de huid van het slachtoffer. Als de bij zich na de steek los probeert te trekken, scheurt de angel met de gifblaas los van haar achterlijf.
Als de koningin voor haar overlijden of uitvliegen (wat gebeurt als ze met een deel van het volk gaat zwermen) nog wat eitjes of larfjes heeft achtergelaten, voeren de werksterbijen hen met koninginnegelei. Hierin zitten andere vitamines dan het voedsel dat de gewone bijen krijgen.
De koningin is degene die het nest in stand houdt door grote hoeveelheden eitjes te leggen, tot 2000 per dag. De werksters zijn net als de moer vrouwelijk. De meeste individuen in een kolonie honingbijen zijn werkster. In de zomer komen de mannelijke bijen tevoorschijn, de darren.
Bijen. Bijen hebben een angel met weerhaken. Als een bij steekt, blijft de angel in de wond zitten. De bij maakt zich los, maar raakt daarbij zo erg gewond dat die dood gaat.
Insecten hebben een chitine huid. Dat is een harde schil waar de angel van het aanvallende insect niet doorheen komt. Dus elkaar steken kan eigenlijk niet gebeuren.
Wespen, bijen en hommels
Bijen kunnen maar 1 keer steken. De angel van een bij heeft weerhaakjes waardoor deze niet ingetrokken kan worden. Daarom blijft de angel vaak in de wond zitten met het gifzakje er nog aan. Dit gifzakje kan tot een minuut na het steken nog gif blijven pompen.
De honingbij (Apis) heeft een angel met weerhaken die verbonden is met de spieren van het achterlijf. Zij steekt alleen als zij in haar werkzaamheden gestoord wordt. Zij kan maar één keer steken. Een deel van het abdomen blijft aan de angel hangen.
"In het gifzakje van een wesp zitten heel veel toxische eiwitten. Die werken op allerlei plekken in het lichaam, bijvoorbeeld in je nieren en je lever, maar het gif kan ook neurologische klachten geven." zulke toxische reacties ontstaan volgens Oude Elberink niet door één maar minstens honderd steken.
Bijen zijn er in vele soorten en maten. Hommels zijn grote, dikke bijen met een wollige, kleurrijke beharing. Andere bijen zijn juist klein, slank en bijna kaal. De kleuren variëren van geheel zwart of metaalgroen tot bontgekleurd met rode, witte of gele vlekken.
Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik. Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt. Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar. De plek van de steek zal pijnlijk zijn en kan erg jeuken.