Diamant is de hardste grondstof ter wereld. Dit betekent dat er niets (behalve diamant zelf!)kan krassen op de steen. Daarom zijn diamanten voor eeuwig, ze blijven altijd even mooi als op de dag van de koop.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
Briljant is een manier waarop een diamant geslepen wordt. Het is de meest voorkomende cut en kan makkelijk herkend worden aan de ronde vorm. De briljant vorm heeft een opmerkelijke intense schittering.
Diamant mag dan wel 'onverslaanbaar' betekenen in het Oudgrieks, deze flonkerende steen is niet onkwetsbaar. Wanneer de diamant in een bepaalde hoek geraakt wordt met een hard voorwerp, kan de steen barsten.
Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Slechts enkele industrieel vervaardigde, eveneens uit zuivere koolstof opgebouwde materialen zijn harder.
Naast het feit dat hoogwaardige diamanten waardevol zijn omdat ze zeldzaam zijn, zijn er meer factoren. Hoogwaardig vakmanschap speelt ook een grote rol. Geslepen diamanten zijn veel meer waard dan ruwe diamanten. U betaalt dus niet alleen voor het materiaal (carbon), maar ook voor het vakmanschap.
Het is mogelijk harder dan diamant en nog kneedbaar ook: lonsdaleïet. Dit sterk aan diamant verwante materiaal ontstaat door de hoge druk en temperatuur die het gevolg zijn van een meteorietinslag. Het kan worden gebruikt voor allerlei technologische toepassingen.
De meeste metalen zullen een diamant niet breken of breken, maar ze kunnen er wel krassen op maken. Hoewel een stalen hamer een diamant kan verbrijzelen, veroorzaakt deze niet snel krassen. Dat komt omdat diamanten duurzaam zijn, maar ze hebben een lage taaiheid.
Diamanten zijn zo fonkelend vanwege de manier waarop ze licht breken en afbuigen. Soms kunnen glas, kwarts en zirkonika de glans van een diamant wel nabootsen, maar ze kunnen licht nooit net zo sterk breken.
Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant. De tijd, het vakwerk en een aantal andere factoren zorgen ervoor dat een briljant duurder is dan een diamant.
Hoeveel kost een diamant van 1 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
“De twee meest bekende en gebruikte diamant imitatie zijn cubic zirconia (zirconia) en synthetische moissaniet.” Zoals met alle diamant-imitaties het geval is, zijn de eigenschappen onvergelijkbaar met natuurlijke diamant.
Samengevat: het verschil tussen zirkonia en diamant
Zirkonia is een synthetisch kristal die kunstmatig gefabriceerd is. Een diamant daarentegen is een natuurlijk gevormd kristal. Een diamant is harder, gaat langer mee en kan scherper geslepen worden dan een zirkonia.
Eerst wordt bepaald hoeveel de diamant weegt en dan wordt dit gewicht (in grammen) gedeeld door 0,2. Dit geeft het karaat gewicht. Bijvoorbeeld: een diamant weegt 0,3 gram. 0,3 gedeeld door 0,2 geeft een karaat gewicht van 1,5 karaat.
Zirkonia is een synthetische steen die veel op diamant lijkt. De makkelijkste manier om zirkonia te herkennen is door de kleur, of door de 'vurige' glans. Zirkonia heeft een oranje gloed, waardoor je hem makkelijk kunt identificeren.
Hoe intenser de kleur, hoe zeldzamer en waardevoller de diamant. Gele en bruine diamanten worden het meest gevonden, terwijl blauwe, rode en groene diamanten het zeldzaamst van alle gekleurde edelstenen zijn.
Diamanten zijn net als goud en zilver behoorlijk waardevast. Als je een goede diamant(en) koopt, weet je vrijwel zeker dat je je investering terug kunt verdienen met eventueel nog een meerwaarde.
Diamanten zijn erg kostbaar. Dit heeft twee oorzaken: er zijn er maar weinig van en het kost veel moeite om ze op te graven en te bewerken. Jochem en Suzan gaan naar Zuid-Afrika om te bekijken hoe de diamanten worden opgegraven en bewerkt. Wil je dit ook weten?
Diamant brandt bij temperaturen boven de 600 graden Celsius. Bij een felle brand in een huis verbranden diamanten juwelen gewoon mee.
Diamant is de hardste edelsteen, gevolgd door saffier, robijn, topaas en kwarts. Mooie stenen die niet onder edelstenen vallen, en daardoor kleurstenen worden genoemd, zijn amethyst, topaas, peridoot, citrien, etc.
Diamant is de hardste stof die er op aarde bestaat. Diamanten zijn er in verschillende kleuren. De diamanten in sieraden zijn meestal wit. Een diamant begint als een ruwe steen.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Diamant, het hardste natuurlijke mineraal op aarde
Diamant is het hardste natuurlijke mineraal dat op onze planeet voorkomt. Geen enkel ander natuurlijk materiaal kan krassen in diamant veroorzaken.