Wat doe ik als de besteklade onder mijn inductiekookplaat warm wordt? Het is niet erg als de besteklade onder uw inductiekookplaat iets opwarmt. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatieruimte onder de kookplaat. Bij te weinig ventilatieruimte raakt de kookplaat oververhit en valt uit.
Ik zou minimaal 2 tot 3 cm ruimte houden en een sleuf van 2 x 60 cm aan de voorzijde vrij houden of op een andere manier zorgen voor voldoende ventilatie. Alles wat u moet weten staat in de inbouwvoorschriften van de kookplaat.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Bij een inductie kookplaat verwarmen je pannen door een magnetisch veld. Hierdoor maakt het apparaat geen gebruik van verwarmingselementen, maar warmt je pan meteen op. Hierdoor is je plaat binnen ongeveer 20 seconden warm.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Check zelf welke aansluiting je hebt
Controleer of het stopcontact voor de kookplaat 2 of 5 gaatjes heeft. Een stopcontact met 2 openingen is alleen geschikt voor inductieplaten die op 1 fase werken. Dit gaat ten koste van het vermogen en is dus niet ideaal.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Een inductiekookplaat die minder dan ongeveer 3,5 KW vermogen nodig heeft kan dus worden aangesloten op een normaal 1-fase stopcontact. Met andere woorden: een inductiekookplaat die je kunt aansluiten op een normaal stopcontact kan tot ongeveer 3,5 KW aan vermogen gebruiken.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Zorg ervoor dat de afstand tussen de onderzijde van uw kookplaat en de bovenzijde van het meubel tenminste 2 cm bedraagt. Let op: Een kookplaat kan alleen maar boven een vaatwasser, koelkast, diepvriezer, oven of wasmachine worden geïnstalleerd indien dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruiksaanwijzing.
Een inductiekookplaat genereert een magnetisch veld onder de pan. Hierdoor wordt alleen de pan heet. Het gedeelte van de plaat waar de pan staat wordt wel wat warm door de stralingswarmte van de pan, maar blijft relatief koud. De kans op brandwonden of vlamvattende theedoeken of kleding is klein.
De kookplaat moet een eigen luchttoevoer hebben en dus geen warmte van de oven... Daarnaast moet de kookplaat de warmte ook weer kwijt kunnen, dus er moeten of aan de voorzijde of in de zijwanden openingen zitten.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
De inductiestromen veroorzaken trillingen in de panbodem. U hoort dit bijvoorbeeld aan een brommend of hoog zoemend geluid of een hoge pieptoon. Dit is de normale werking van de kookplaat. Het geluid verdwijnt als u de pan van de kookzone haalt.
Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo'n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.
Een perilex aansluiting levert meer vermogen voor zwaardere apparaten. Het aansluiten van perilex gebeurt in de meterkast en mag je niet zelf doen. Vaak wordt perilex vergeleken met krachtstroom. Voor een perilex aansluiting heb je ook apparaten nodig met een perilex stekker.
In het begin zet je de temperatuur ongeveer op stand 6 of 7 (bij inductie), na een minuut of drie zet je de temperatuur terug tot 3 of 4. Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
Met name pannen van gietijzer en RVS zijn zeer geschikt voor inductie, dankzij de stevige en degelijke kwaliteit. Daarnaast zorgen deze pannen voor een snelle temperatuursverhoging en wordt uw eten gelijknamig verwarmd.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.