Gebruik geen bijtende middelen Naast zuurhoudende schoonmaakmiddelen, moet je ook bijtende, agressieve middelen als chloor, ammonia, gootsteenontstopper en ovenreiniger uit de buurt houden bij je mooie marmeren douchebak.
Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, of agressieve chemische producten zoals chloor, ammonia of azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Groene zeep, bleekwater en schoonmaakazijn zijn allemaal geschikt om niet al te hardnekkig vuil als algen en mos te verwijderen van de tegels.
Zamarra: Natuursteen is erg gevoelig voor zuren (zoals azijn) en ook voor sterke schoonmaakmiddelen als Dasty. Dit geeft doffe etsplekken. U kunt deze plekken behandelen met een plukje staalwol en daarna polijsten met een polijstmiddel voor natuursteen.
Natuursteen schoonmaken met soda kun je beter niet doen!
Natuursteen schoonmaken met soda is iets wat je beter niet kunt doen. Soda is een bijtend schoonmaakmiddel en dat kan ervoor zorgen dat de natuurstenen er anders uit gaan zien.
Zelf doen – Gebruik sterke diepte reiniger voor uw natuursteen. is doorgaans de enige manier om oude waslagen te verwijderen. Breng het product aan op een doek en dep het op de steen. Wacht tot het behandelde gedeelte van de vloer droog is. Maak het natuursteen daarna nog even nat met gewoon water.
Blauwe steen
Zelfs glas kan kringen achterlaten en water kan residu op de steen achterlaten. Het is belangrijk om altijd onderzetters te gebruiken of meteen eventuele vlekken weg te poetsen. Voor het reinigen van blauwe steen kun je Dreft original, Cif of een speciale natuursteen reiniger gebruiken.
Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.
Waarom azijn en natuursteen geen goede combinatie zijn
Hiermee gaat niet alleen het vuil weg wat op natuursteen zit, maar kan ook voor verkleuring zorgen van de natuurstenen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Daarbij komt kijken dat wanneer je azijn gebruikt, je het milieu enorm aan het beschadigen bent.
Gebruik geen groene zeep
Wist je trouwens dat natuursteen tegels schoonmaken met groene zeep ook niet zo'n goed idee is. Groene zeep is wat vettig. Dat komt omdat een belangrijk bestanddeel van groene zeep olie is. Het resultaat is een streperige en vlekkerige vloer die juist nog meer vuil aantrekt.
Niet alleen zuren veroorzaken doffe plekken in natuursteen maar ook bijtende middelen. Dit zijn agressieve middelen die de steen aantasten. Wil je doffe plekken in je natuursteen voorkomen gebruik dan bijvoorbeeld geen:Chloor.
Gebruik dan Lithofin Rost-Ex om deze lelijke vlekken van het hardsteen te halen. Dit middel kan rechtstreeks op de hardsteen tegel worden aangebracht. Er ontstaat dan een chemische reactie dit betekend dat de rost-ex zijn werk doet en de vlekken uit de tegel aan het halen is.
Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel, zoals een allesreiniger of afwasmiddel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt wordt warm water en CIF Cream geadviseerd.
Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten.
Schoonmaakmiddelen voor een natuursteen vloer hebben een neutrale pH-waarde nodig van minimaal 5 en maximaal 7. Om deze reden mag u ook absoluut geen azijn als schoonmaakmiddel voor natuursteen gebruiken Ook soda raden we af.
Natuursteen schoonmaken op je terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorgdragen voor reiniging.
Vrijwel alle natuursteen vloeren en vloeren van ouderwetse plavuizen of estriken maakt u het beste schoon met Lijnoliezeep. Zeker als de vloer ook voorzien is van een (lijn-)olie afwerking is onderhouden met Lijnoliezeep een uitstekende keuze.
Natuursteen gevoelig voor zuur
Voor verfresten die al erg lang op natuursteen zitten, raden wij het gebruik aan van oplosmiddelen zoals aceton, wasbenzine, terpentine, nagellak remover of een speciaal product voor natuursteen, zoals lösefix.
Antwoord: Zamarra: „Met een zuurvrije reiniger, bijvoorbeeld van Lithofin of HG.Is de aanslag hardnekkig, gebruik dan een stukje zeer fijn staalwol (000) om het weg te poetsen. Als de kleur vervaagt, kun je het fonteintje nabehandelen met een kleurverdieper voor natuursteen.”
Hardsteen olie geeft een mooie donkere kleur
De olie zorgt ervoor dat het oppervlak een paar tinten donkerder wordt. Dit geeft als voordeel dat het ook een camouflerende werking heeft op de hardsteen.
Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
We noemden ze hierboven al even, maar het mengen van azijn en baking soda is zeer onverstandig. Wanneer u het mengsel hiervan in een afgesloten bakje of flesje bewaart, kan het namelijk exploderen. Bovendien krijgt u door de producten te combineren geen beter schoonmaakmiddel, maar voornamelijk water.