Wat mag je zeker niet doen bij het reinigen van je aluminium ramen en deuren? Gebruik nooit oplosmiddelen zoals benzine of aceton voor het schoonmaken van je aluminium ramen en deuren. Ook zuren (bijvoorbeeld azijn) of alkalische producten (zoals ammoniak of soda) zijn uit den boze.
Vermijd schuurproducten als staalwol, dit maakt krassen op het aluminium. Gebruik een zachte doek en wrijf hiermee voorzichtig over het materiaal. Huishoudelijke producten als azijn, bloem, zout en ketchup zijn goede, biologische manieren om aluminium te poetsen!
Maak het aluminium oppervlak schoon met afwasmiddel en een spons. Hiermee verwijdert u het meeste vuil. Vervolgens pakt u een schijfje citroen met wat zout. Schrob het schijfje citroen over de bevuilde plekken en spoel af met water of gebruik een vochtige doek.
Aluminium reinigen met soda en water
Verwijder stof en vuil met warm water en/of een zachte spons. Zo blijven alleen de hardnekkige plekken over. Maak een mengsel van warm water en zeep en schuur met een spons over de geoxideerde plekken. Vermijd schuurproducten, dit veroorzaakt krassen.
Aluminium beschikt doorgaans over een uitstekende corrosievastheid in zowel natuurlijke milieus, zoet water, zeewater, tal van bodemsoorten en chemicaliën en de meeste voedingswaren. Deze corrosievastheid is te danken aan de aanwezigheid van een passieve oxidefilm op het metaaloppervlak.
Als je een groot oppervlak van aluminium schoonmaakt, doorweek dan een doek met azijn en veeg ermee over de oxidatie. Schrob de plekken met een zachte borstel, en veeg de azijn en de losgekomen oxidatie dan weg met een vochtige doek.
Aluminiumstof reageert gemakkelijk op zuurstof bij kamertemperatuur. Vrijwel elke werkplek die met aluminium werkt of aluminium afval produceert, moet een veiligheidsplan opstellen. Hoe kleiner de deeltjes aluminiumstof, hoe groter de kans op explosie of brand in een omgeving.
Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren. Bij deze potten en pannen kun je beter even met water en zeep aan de slag.
Als aluminium in contact komt met sterke zuren en basen zoals bijvoorbeeld waterstoffluoride, fosforzuur en natriumhydroxide dan zal de aluminiumoxidehuid daarmee reageren zodat deze uiteindelijk oplost. Met andere woorden de passieve huid is dan verdwenen en het vrijkomende onedele aluminium zal snel weg corroderen.
“Corrosierisico's moeten dus per geval worden bekeken en getest. Daarnaast moet je al tijdens het ontwerpproces rekening houden met deze corrosierisico's. Je kunt stellen dat aluminium (Al99,5+) in theorie een goede bestendigheid heeft tegen aceton, methylalcohol en droge chloroform.
Aluminium is een onedel metaal dat in contact met zuurstof uit de lucht spontaan oxideert. Hierbij wordt het aluminium bedekt met een oxidehuid van aluminiumoxide. Deze natuurlijke oxidehuid kan het onderliggende aluminium, onder niet belastende omstandigheden, beschermen tegen corrosie.
Het beste is om dit eerst te schuren. Schuur de oxidatie of beschadigingen uit het aluminium, afhankelijk van de diepte van de beschadiging is het aan te bevelen om te beginnen met een korrel 120. Daarna kunt u opbouwen tot korrel 180-240-320-400, hierna zou u al kunnen beginnen met polijsten.
Doordat het materiaal relatief onedel is ontstaat er snel een oxide. Dit geeft aluminium ook zijn corrosie bestendigheid. Maar op het moment dat het in een vochtige omgeving met een “edeler” metaal een verbinding wordt gemaakt ontstaat er een opofferingsproces en kan het aluminium wegcorroderen.
Aluminium is duurzaam door de lange levensduur
In eindgebruik is aluminium vooral duurzaam. Zo gaat aluminium tientallen jaren mee en ligt de ondergrens van de levensduur van aluminium in de bouwsector bij 60 jaar. De benodigde energie in combinatie met de lange levensduur maakt aluminium juist duurzaam.
Week het geroeste metaal in azijn.
Huishoudazijn is niet giftig en het werkt heel goed tegen roest. Leg het stuk metaal een nachtje in de huishoudazijn en schraap 's ochtends de roest van het metaal. Appelciderazijn werkt beter dan witte azijn. Het werkt allebei, maar azijn van appelcider is effectiever.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Neem een emmer of teiltje en doe daar een paar druppels afwasmiddel in. Vervolgens giet je er heet water bij en leg je de gaspitten er in. Zowel de aluminium branderkelken als de branderdeksels kun je in dit sopje doen. De gaspitten laat je ongeveer een half uur in het sopje weken.
Geanodiseerd aluminium is gevoelig voor chloriden. Doordat de anodiseerlaag factoren dikker is dan de natuurlijke aluminium-oxidehuid, is de levensduur echter vele malen langer dan van “brut” ingezet aluminium. Hoeveel langer is niet echt te voorspellen en is per geval weer anders.
Spelregels: Pas aluminium in zeewater toepassing niet met andere metalen toe, uitgezonderd zink en magnesium, of sluit elektrisch contact tussen de metalen uit; voorkom een gesloten stroomkring, voorkom galvanische corrosie. Pas de juiste legering toe.
De oxidelaag kan worden beschouwd als een beschermende laag die op aluminium wordt gevormd wanneer aluminium in contact komt met zuurstof. Deze laag beschermt het aluminium oppervlak tegen corrosie op de korte termijn.
Het bauxiet wordt in grote hoeveelheden aangevoerd. Dit bauxiet wordt eerst fijngemalen en in een groot vat gestort, samen met verwarmd natronloog (een oplossing van bijtende soda en water). De natronloog lost de aluminiumoxide in het bauxiet op.
Na het beitsproces wordt gespoeld met gedemineraliseerd water waardoor het aluminium zichzelf door oxidatie aan de zuurstof in de lucht tegen corrosie beschermt. Hierdoor is het mogelijk het aluminium te verwerken, ook als er geen conversielaag wordt aangebracht.
Aluminium in bijvoorbeeld ammoniak omstandigheden , pH13, is weer uitermate geschikt. Vandaar dat aluminium in bijv. varkensstallen veel wordt toegepast.)