Zwemmen is een ideale sport voor zwangeren. Omdat het water je – zwaarder wordende – lichaam ondersteunt, kun je veilig en prettig bewegen. Ook je baby vindt het prettig als je zwemt. De langzame en schommelende bewegingen hebben een rustgevend effect.
Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig.
De belasting voor enkels, knieën, bekken, heupen en rug zal aanzienlijk minder zijn, waardoor je het langer oefeningen vol kunt houden en minder kans op blessures hebt. Je bent in het water vrijwel gewichtloos.
Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap. Je kunt vanaf week 32 namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter.
Wandelen, zwemmen en fietsen zijn perfecte manieren om actief te bewegen als je zwanger bent. Als je gewend bent om te sporten dan is er als je zwanger bent geen bezwaar om op hetzelfde niveau door te gaan.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Zwemmen tijdens de zwangerschap
Je kan zwangerschapszwemmen gedurende je hele zwangerschap uitoefenen. Je bepaalt zelf in welk stadium van de zwangerschap je begint. Veel vrouwen beginnen ermee wanneer ze zo'n 12 weken zwanger zijn. Zolang je je goed voelt, mag je tot de bevalling blijven zwemmen.
De zon: bron van vitamine D
Die vitamine is tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor de vorming van het skelet van uw baby. U kunt voldoende voorraad vitamine D aanmaken als u uw armen en benen 15 tot 20 minuten aan de zon blootstelt.
Saunaregels tijdens je zwangerschap
Maak geen gebruik van sauna's met hoge temperaturen (90-95°C). Koel goed af, drink voldoende en neem een lange rustperiode. Blijf niet langer dan 10 minuten in de sauna zitten. Ga dichtbij de uitgang zitten zodat je de sauna snel kan verlaten indien nodig.
Ga ik doorlekken? Nee. Als je de juiste producten gebruikt om je bloed op te vangen zul je niet doorlekken als je tijdens je menstruatie zwemt.
Daarom is het hoogst onwaarschijnlijk dat een vrouw zwanger kan worden van sperma in water. Ook zeep of chemicaliën (zoals chloor) in het water doden het sperma.
Zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsgym
Bij zwangerschapsgym, ook wel de pufcursus genoemd, cursus ligt het accent op het aanleren van een juiste houding en ademhalingstechnieken die bij de bevalling belangrijk kunnen zijn.
De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest. Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken. Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is.
Een zwangerschapsmasker voorkomen
Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw.
Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker? Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Zo'n zeventig procent van de vrouwen krijgt met deze zwangerschapskwaal te maken: het zwangerschapsmasker. Dit is de naam van de vlekken die vooral op je voorhoofd, je jukbeenderen, je kin en rondom je ogen ontstaan tijdens je zwangerschap. Een enkele keer komt een zwangerschapsmasker ook voor op je armen of in je nek.
Tijdens het babyzwemmen leert je kind spelenderwijs omgaan met water. Zingen, water druppelen op het hoofdje, ontspannen drijven, trappelen met de voetjes, met het hoofd onder water… Je baby is druk bezig met bewegen: goed voor de fysieke ontwikkeling en de motoriek.
Je baby in week 39
Je baby is nu ca. 49 cm en weegt ongeveer 3300 gram. Een complete watermeloen die je nu met je meedraagt! Groeien doet je kindje nu bijna niet meer.
Bij Decathlon verkopen we verschillende zwangerschapsbadpakken. Deze zijn speciaal gemaakt om tijdens de gehele zwangerschap in te kunnen blijven zwemmen. Wanneer je zwanger bent verandert je lichaam, niet alleen je buik groeit, ook je borsten worden groter.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.