Veel mensen denken dat zure room en crème fraîche hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Zure room en crème fraîche zijn twee verschillende producten, hoewel ze op eenzelfde manier gemaakt worden. Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%.
Sour cream, oftewel zure room, wordt gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan room. Daarna blijft de boel even fermenteren, waardoor het zijn specifieke zure, beetje wrange smaak krijgt. Voor crème fraîche wordt de room alleen aangezuurd met bacteriën, maar niet gefermenteerd.
Zure room zorgt voor een friszure toets in je gerecht: in een hapje bij het aperitief, of als afwerking van een soep. Zure room geeft altijd dat tikkeltje extra, zoals in een puree, aardappelsalade of dipsausje. Je kan het gebruiken in koude en warme gerechten, en het combineert makkelijk met bv. kip en zalm.
Zure room
In zure room zit ongeveer 50% minder vet dan crème fraîche. Daarnaast schijnt er praktisch hetzelfde te smaken. Zure room is alleen wel minder geschikt om te gebruiken bij warme gerechten aangezien zure room kan gaan schiften en crème fraîche doet dit niet bij de wat hogere temperaturen.
Gewone Griekse yoghurt is veruit de meest veelzijdige vervanging voor zure room. Het zorgt voor een consistentie, scherpte en vochtigheid die vrij dicht bij zure room ligt. Je kunt zelfs een gewone, vetarme of vetvrije versie vinden, net als zure room.
Zure room invriezen is mogelijk, maar je moet bij het ontdooien wel opletten dat je de room in de koelkast ontdooit, en wel even door moet roeren zodra het ontdooit is. Anders kan de textuur van de zure room veranderen en is het niet meer prettig om te eten.
Net zoals room bevat ook zure room veel vet - en dus ook veel calorieën - en verzadigd vet. Vandaar dat we er altijd zuinig mee moeten omspringen.
Zure room bestellen | Albert Heijn.
Zure room is geen pure room, maar melk waar room aan is toegevoegd. Door melkzuurbacterieën ontstaat er een dikkere en zachter mengsel.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Crème fraîche is voor lijners zo'n om de smaak en als bindingsmiddel zeer gewaardeerd, maar door zijn hoge calorische waarde gemeden ingrediënt. Opnieuw is magere kwark een prima alternatief. Zeker als het ingrediënt pas aan het einde van de kooktijd hoeft te worden toegevoegd.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt omdat kookroom een gezonde variant is van slagroom (hoeveel kan het gezond blijven). Dit is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage. Het vetpercentage van verse room is minimaal 35% en het vetpercentage van kookroom is 20%.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Slagroom, zure room en andere roomproducten blijven na het openen gemiddeld nog zo'n drie dagen goed in de koelkast. Voor slagroom geldt dat deze dan nog niet opgeklopt is. Slagroom is na het kloppen nog zo'n twee dagen houdbaar in de koelkast, maar kan wel sneller al zijn stijfheid verliezen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De zure room droogt uit, heeft brokken of ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Net als alle andere toevoegingen die u in uw koffie, thee en andere dranken doet, heeft zware room het potentieel om de smaak te veranderen. Hoeveel het de drank beïnvloedt, hangt echter af van hoeveel room u gebruikt. De bittere en zure smaak van koffie is een gemeenschappelijk kenmerk.
Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom.
In koude gerechten kun je slagroom vervangen door zure room (sour cream), die bevat 19% vet.
Crème fraîche kun je drie tot vier maanden in de vriezer bewaren. Verse crème fraîche kun je normaliter 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast, maar ook de tenminste houdbaar tot datum in de gaten.