Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een
Ontdek Zuid-Limburg
Zuid-Limburg, met zijn glooiende heuvels, schilderachtige dorpen en rijke cultuur, is een plek die ontdekt moet worden.
Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter.
Deze regel geldt voor plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld voor bergen, rivieren, woestijnen, hemellichamen.
We schrijven Noorden, Oosten, Zuiden en Westen met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Noorden, Oosten, Zuiden of Westen wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd.
Noord-Limburg is één van de populairste bestemmingen in Nederland.
Limburg is een van de twaalf provincies van Nederland en ligt in het zuidoosten van het land. In het noorden grenst Limburg aan Gelderland. In het westen aan Noord-Brabant. In het zuiden grenst Limburg aan de Belgische provincies Luik en Belgisch-Limburg.
De hoofdletters en het streepje blijven staan als er een inwonernaam of een bijvoeglijk naamwoord van zo'n naam wordt afgeleid: Oost-Europeaan, Zuidoost-Nederlands, enz. Voorbeelden: Noord-Amerika, Noord-Amerikaans, Noord-Amerikaan. Noord-Brabant, Noord-Brabants, Noord-Brabander.
Hoe schrijf je de aanduiding noord, zuid, oost of west in combinatie met een plaatsnaam? Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg. Oost-Groningen.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Schrijf je gemeente/Gemeente en provincie/Provincie met een hoofdletter of een kleine letter? De woorden gemeente en provincie krijgen in principe een kleine letter. In bijvoorbeeld de gemeente Gouda en de provincie Overijssel is de kleine letter het gebruikelijkst, zowel in aardrijkskundig als in bestuurlijk verband.
De geschiedenis van Limburg gaat terug tot de oudheid, toen de regio bewoond werd door Keltische stammen. In de Romeinse tijd was dit gebied onderdeel van de provincie Gallia Belgica. De Romeinen vestigden hier verschillende nederzettingen, waaronder de stad Maastricht, die uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum.
"Hoe schrijf ik een aardrijkskundige naam met een windrichting erachter? Is het Zuid-Holland Zuid of Zuid-Holland-Zuid?" Windrichtingen in aardrijkskundige namen krijgen altijd een hoofdletter en een streepje. Het maakt niet uit of de windrichting voor of achter de geografische naam staat.
Toelichting. In een samengestelde aardrijkskundige naam komt er een koppelteken tussen de windrichting en de aardrijkskundige naam. De windrichting krijgt ook een hoofdletter: Oost-Turkije, West-Vlaanderen, Noord-Amerika, Zuid-Australië.
Op 11 mei 1867 voegde een door de grote mogendheden gedicteerd Verdrag van Londen het verdeelde Limburg toe aan Nederland. Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden.
Ons unieke landschap maakt Zuid-Limburg het meest markante stukje Nederland. Geroemd om haar groene golvende heuvels, uitgestrekte plateaus, typische vakwerkboerderijen, de bloeiende boomgaarden, graften en holle wegen. Gewild om haar savoir vivre vol cultuur, tradities en liefde voor lokale lekkernijen.
Het werkgebied van de LLTB-regio Zuid-Limburg omvat de gemeenten Beek, Beekdaelen, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Meerssen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal.
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).
Als er mevrouw, meneer of heer gebruikt wordt, krijgt die genderaanduiding een kleine letter. Die aanduiding geen naam en er is ook geen andere reden om een hoofdletter te gebruiken.
Midden-Limburg (Nederland), een regio in Nederlands Limburg. Midden-Limburg (België), een regio in Belgisch Limburg.
Bij samengestelde geografische namen komt er een streepje tussen de windrichting en de naam en je schrijft beide delen met een hoofdletter: Zuid-Holland.
Als het woord midden aan een aardrijkskundige naam wordt gekoppeld, wordt het net zo behandeld als bijvoorbeeld oost en zuid: Oost-Europa, Zuid-Frankrijk, Midden-Nederland. De beginhoofdletter is nodig omdat het geheel nu een geografisch gebied aanduidt en zodoende als naam fungeert.
Volgens de hoofdregel schrijven we eigennamen met een hoofdletter en soortnamen met een kleine letter. Het onderscheid tussen eigennaam en soortnaam is soms subtiel. Hieronder staan de specifieke regels voor het hoofdlettergebruik in namen van dagen, feestdagen, periodes en historische gebeurtenissen.
Zuidoost-Drenthe is een regio in de provincie Drenthe.
Zuidoost-Azië is een regio in Azië. Het is het vakantiegebied bij uitstek binnen heel Azië.