Confituur bevat meer suiker en minder essentiële voedingsstoffen. Door het kookproces is er een zeker verlies van voedingsstoffen. Vooral de wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C zijn hittegevoelig. Door zijn hoge energieaanbreng wordt confituur ingedeeld in de rode zone van de voedingsdriehoek.
Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Is jam gezond? Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker.
Bovendien is er geen gezonder alternatief mogelijk , want naast dat het product vrij is van kunstmatige conserveringsmiddelen, weet u ook precies welke ingrediënten er zijn gebruikt: u heeft het zelf gemaakt!
Wie de meest gezonde confituur wil smeren op zijn boterham, kiest daarom best voor eentje met meer fruit dan suiker. Ook in fruit zit suiker, maar fruit geeft ook meer smaak. En doorgaans betekent meer smaak een kleinere portie.
Niet te veel zoet broodbeleg
Zoet broodbeleg als confituur en chocopasta is vaak rijk aan suiker en/of verzadigd vet, maar bevat verhoudingsgewijs weinig of geen vitaminen en mineralen. Beter niet dagelijks op je boterham smeren dus.
Confituur kan vers fruit niet vervangen, ook niet als hij zelfgemaakt is van bijvoorbeeld verse aardbeien, kersen of bessen. Confituur bevat meer suiker en minder essentiële voedingsstoffen. Door het kookproces is er een zeker verlies van voedingsstoffen.
Een pindakaas- en jam sandwich kan een nutritioneel uitgebalanceerde maaltijd zijn, vol met eiwitten, gezonde vetten, vezels en belangrijke voedingsstoffen . De voedingswaarde van uw PB&J hangt echter af van de soorten brood, pindakaas en jam die u kiest.
Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan confituur, honing of stroop.
Conserven komen het dichtst in de buurt van het consumeren van heel fruit. Ze bevatten stukjes van het fruit zelf, waardoor ze rijker zijn aan vezels en voedingsstoffen. Net als bij jam kan het suikergehalte variëren op basis van het merk of recept. In termen van gezondheidsvoordelen komen conserven over het algemeen als beste uit de bus vanwege hun gehalte aan heel fruit .
Het snelle antwoord. Ja, marmelade is goed voor ons , maar zoals met veel zoetigheid is matiging hier de sleutel! Eén eetlepel sinaasappelmarmelade bevat 49 calorieën, verwaarloosbare hoeveelheden vet of eiwit, 0,1 gram vezels, 12 gram suiker en 13,3 gram koolhydraten, wat een vrij lage hoeveelheid calorieën is.
Daarom moet u ze met mate consumeren . Jam en gelei hebben een vergelijkbare voedingssamenstelling en hun pectinegehalte kan enkele gezondheidsvoordelen bieden. Ze bevatten echter veel suiker en moeten met mate worden geconsumeerd.
Maizena is een veelgebruikt verdikkingsmiddel voor jams, sauzen, soepen en glazuren . Het is ook een goede optie voor jamrecepten met minder toegevoegde suiker of die met fruit met van nature minder suiker of pectine.
Jam gemaakt met stukken gezond fruit kan helpen het risico op een beroerte, hartaanval en alle andere mogelijke hart- en vaatziekten te verminderen . Jam heeft de meeste gezondheidsvoordelen van fruit, met name hart-gezond, kankerbestrijdende antioxidantkracht.
Het toevoegen van citroen- of limoensap heeft 2 voordelen: Het heeft een hoog pectinegehalte en helpt daardoor je jam te stollen. Het zure, frisse sap is een goede tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.
Bij een fruitspread wordt er géén suiker toegevoegd aan het product. Het bevat alleen de fruitsuikers die van nature aanwezig zijn in het fruit. In een fruitspread zitten ook minder suikers in vergelijking met jam. Het is kan dus een gezondere keuze zijn.
Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan confituur, honing of stroop.
Aan de andere kant, hoewel aardbeienjam ook een extreem hoog suikergehalte heeft – het is vaak zelfs voornamelijk suiker per volume – bevat het doorgaans minder vet dan Nutella. Het suikergehalte, hoewel nog steeds extreem significant, is vaak ook lager dan Nutella wanneer het wordt vergeleken op een vergelijkbare basis per portie.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden.
Hoe meer suiker je in je jam doet, hoe langer het houdbaar is. De variant met minder suiker blijft 6 maanden houdbaar, vergeleken met een heel jaar als ik de traditionele hoeveelheid suiker zou toevoegen. Wees niet ontmoedigd, dit recept is voor een vrij kleine hoeveelheid, dus je zou er in 6 maanden doorheen moeten kunnen.
Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van fruit. Hoe meer pectine, hoe steviger het fruit. Zo is aardbeienjam minder stevig dan bijvoorbeeld pruimenjam. Om toch een dikke jam te krijgen, kan je (gelei)suiker of eventueel citroensap gebruiken.
En helaas kan het eten van pindakaas en jam sandwiches elke dag leiden tot gewichtstoename . "Pinda's, hoewel rijk aan gezonde vetten, bevatten ook meer calorieën, en overdrijven met pindakaas kan leiden tot gewichtstoename door overconsumptie," zegt Geiger.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
De voedingswaarde van een PB&J maakt het mogelijk dat deze sandwich deel uitmaakt van een uitgebalanceerd dieet, en het kan helpen bij gewichtsverlies . Onderzoek van Purdue University heeft aangetoond dat mensen hun gewichtsverliesregimes beter onder controle hielden als er noten in zaten. Andrews is het er ook mee eens dat pindakaas en jam gewichtsverlies kunnen ondersteunen.