De gezondheidsclaims van zeewier worden door niemand betwist. De talloze eetbare soorten bevatten hoge concentraties calcium, kalium, jodium en ijzer. Ook zit er in zeewier 5 tot 30% eiwit en bevat het veel vitamine C en E. De vezels in zeewier bevorderen bovendien de maag-darmfunctie.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Zeewier is bovendien een echt eiwitbommetje. Vooral alle zogenaamde bruinwieren en soorten als nori zijn rijk aan licht verteerbare eiwitten, die nuttig zijn bij de opbouw en het herstel van je spieren.
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. Zeewieren zijn beperkt houdbaar.
Regelmatige inname van jodiumrijke zeewieren zoals kelp (Laminaria/Ascophyllum/fucoids) kan echter leiden tot blootstelling aan een teveel aan jodium met mogelijke schadelijke effecten op de schildklierfunctie, met name bij mensen met een reeds bestaande schildklieraandoening, zwangere vrouwen en pasgeborenen [37, 38].
Onderzoek uit 2020 suggereert dat het hoge vezelgehalte van zeewier ervoor zorgt dat het als een natuurlijk laxeermiddel werkt. Het kan ook de gezondheid van de darmen verbeteren en de spijsvertering verbeteren . Het is ook belangrijk om op te merken dat onoplosbare vezels meer geassocieerd worden met het verlichten van constipatie. Algen bevatten zowel onoplosbare vezels, maar de meeste zijn oplosbaar.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
zeewier beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren.
Chroom in zeewier
Chroom beïnvloedt de insuline en bloedsuikerspiegels; brengt bloed cholesterol in evenwicht, versterkt de functie van het immuunsysteem; vermindert hartkwalen, verlaagt bloeddruk en stimuleert de niveaus van dehydroepiandrosteron (DHEA).
Zeewier is een uitstekende bron van mineralen zoals jodium, calcium, ijzer en magnesium, evenals vitamines zoals vitamine A, C en E. Bovendien bevat het waardevolle antioxidanten en voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezond spijsverteringssysteem.
Van nature hoge niveaus van jodium in bruin zeewier betekenen dat mensen ziek kunnen worden als ze een grote hoeveelheid van dit type zeewier consumeren . Vanwege de potentie om ziekte te veroorzaken adviseert FSANZ zwangere en zogende vrouwen; en kinderen, om niet meer dan één portie bruin zeewier per week te eten.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Wat zijn de gevolgen van een teveel aan jodium? Een langdurig gebruik van teveel aan jodium kan ook schadelijk zijn en kan leiden tot een schildklier die te snel werkt: hyperthyreoïdie. Dit gaat vaak gepaard met klachten van vermoeidheid, gejaagdheid, hartkloppingen en zweten.
[3] Het bevat wel kleine hoeveelheden actieve vitamine B12, maar de hoeveelheid varieert per type zeewier, en sommige bevatten helemaal geen vitamine . Het vitaminegehalte kan ook variëren, afhankelijk van de regio waar het wordt geoogst. Daarom wordt het niet beschouwd als een betrouwbare voedselbron van deze vitamine.
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren en kaas. Daarnaast komt het ook voor in melk- en zuivelvervangers, denk dan aan vleesvervangers en alternatieve dranken als soja- en havermelk. Je kunt geen vitamine B12 uit groenten, fruit en noten halen.
Het voorkomen van een vitamine B12 tekort kan door voldoende dierlijke producten te eten, zoals vlees, eieren en zuivel. Als je vegetariër of veganist bent of vanwege andere redenen niet genoeg vitaminen binnenkrijgt, kun je overwegen om een multi-supplement te gebruiken.
Ze helpen de darmen te smeren en droge symptomen te bevochtigen, vooral voor de huid en longen. Zeewier is erg nuttig voor het transformeren en oplossen van slijm in de longen en kan daarom worden gebruikt om hoest met geel of groen slijm te behandelen.
Gezondheidsvoordelen van zeewier(supplementen)
Vrijwel alle zeewiersoorten zijn arm aan calorieën, rijk aan mineralen, spoorelementen en kwalitatief goede aminozuren. Zeewier bevat relatief grote hoeveelheden magnesium, mangaan, jodium, calcium, ijzer, kalium en koper.
Zeewier biedt de rijkste bron van jodium in de natuur, essentieel voor de ondersteuning van de schildklierfunctie en het superchargen van het metabolisme . Metabolisme is de chemische reactie in de cellen van ons lichaam die voedsel omzet in energie.
Jodium is essentieel voor de synthese van schildklierhormonen. Hoge jodiuminnames worden goed verdragen door de meeste gezonde individuen, maar bij sommige mensen kan een overmatige jodiuminname hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie, struma en/of schildklierauto-immuniteit veroorzaken .
Allergieën: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor zeewier of een reactie krijgen vanwege de stoffen die het kan bevatten. Daarnaast bestaat er uiteraard een risico op de aanwezigheid van schelp-, schaal-, weekdieren en vis.