Zaanse mayo is mild, wat door sommigen onterecht wordt bestempeld als flauw. Niets is minder waar. De perfecte combinatie van zoet en zuur, zonder overheersende smaken, zorgt ervoor dat hij overal bij past.
Door een hoog olie gehalte (80%) en een uitgekiende balans van water, eigeel en kruiden ontstond een unieke en herkenbare smaak: vol en romig en met een licht aangenaam zuurtje.
Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Zaanse mayo is mild, wat door sommigen onterecht wordt bestempeld als flauw. Niets is minder waar. De perfecte combinatie van zoet en zuur, zonder overheersende smaken, zorgt ervoor dat hij overal bij past.
Een minpunt is dat aan alle mayonaises uit deze test wat suiker en zout is toegevoegd. Gemiddeld bevat mayonaise 1% zout en 2,5% suiker. In de mayonaise van Jumbo zit met ruim 4% de meeste suiker, in de Hellmann's met 1,4% het meeste zout. Van Wijngaarden voegt het minste zout (0,6%) en suiker (0,8%) toe.
Het bedrijf werd opgericht in 1929 als klein oliehandeltje in Zaandijk en is met de derde generatie de grootste mayonaisefabrikant van Nederland. Het product is vernoemd naar de Zaanstreek.
Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10.
Verschil in smaak en structuur
Wat maakt de smaak anders? In mayonaise is de smaak behoorlijk romiger dan in fritessaus.
Olie wordt zeer snel ranzig en dat bederft de smaak van je eigengemaakte mayonaise. Gebruik liever geen extra vierge olijfolie, daar krijgt je mayonaise een enorme bittere smaak van die niet lekker is, wil je graag olijfolie gebruiken meng hem dan met een neutrale olie in de verhouding resp.
In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Frietsaus is daarnaast vaak een stuk zoeter. Mayonaise bevat in vergelijking met frietsaus een stuk meer calorieën. Er zijn veel diverse variaties op het gebied van mayonaise maar ook op het gebied van frietsaus.
Ingrediënten Zaanse mayonaise 50%
raapzaadolie (80%), natuurazijn, scharreleigeel (6%), water, suiker, zout, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (bevat soja-eiwit en selderij), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
De producent achter de Zaanse Mayonaise is Van Wijngaarden BV. In 1929 is het bedrijf opgericht en begonnen met het bottelen en verhandelen van plantaardige olie voor het gebruik in de Nederlandse huishoudens.
De favoriete saus van Nederlanders
Geopend kun je die het best in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 maanden opmaken. Hierna zal de kwaliteit van de mayonaise achteruitgaan, maar kun je de mayonaise vaak nog wel gebruiken. Controleer wel of de mayonaise na deze periode nog goed is.
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Je hebt verschillende merken en (suiker)variaties (bijvoorbeeld zonder toegevoegde suikers) in de supermarkt, maar feit blijft dat er eigenlijk altijd meer suiker in ketchup dan in mayonaise zit. Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Hellmann's óók geen mayo
Dit omdat het minder olie bevat dan de in de Warenwet voorgeschreven minimale hoeveelheid van 70 procent die nodig is om het mayonaise te mogen noemen.
Als alleen naar het resultaat van het smaakpanel wordt gekeken wint Remia met glans. Met een 7,2 eindigt de huismerksaus van Albert Heijn boven de Hollandse Fritessaus van Gouda's Glorie(7,1), Mayolijn van Remia (7,1), Hollandse Fritessaus halfvol van Gouda's Glorie (7,0) en Hollandse Mayosaus van Gouda's Glorie (6,9).
In Nederlandse mayonaise worden suikers toegevoegd.„Dat geeft een zoetere smaak.” Te zoet, vindt smaakexpert Punter. „Grote merken, zoals Remia en Calvé, bepalen in Nederland voor 95 procent de smaak”, vertelt hij.
Heb je bijvoorbeeld diabetes en volg je een suikervrij of suikerarm dieet, dan kan mayonaise zonder suiker perfect dienst doen als basissaus voor allerlei recepten. Suikerhoudende mayonaise kun je daarentegen juist beter in zijn geheel vermijden.
In een pot Calvé mayonaise zit per 100 milliliter 5 gram suiker, wat neerkomt op een suikerklontje. In een pot mayonaise (van 650ml) zitten dus ongeveer 7 klontjes suiker.