Kwark en yoghurt zijn dus twee verschillende producten. Een ander verschil tussen kwark en yoghurt is, is dat er in kwark dierlijk stremsel gebruikt kan worden. In dit geval is kwark dus niet vegetarisch. Yoghurt is daarentegen wel vegetarisch.
Plantaardige yoghurt: amandel, kokos en soja
Sojayoghurt bevat geen lactose en is daardoor geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie of voor mensen die minder dierlijke producten willen nuttigen.
De aanbeveling voor zuivel voor vegetariërs
Kies als vegetariër dus wat vaker voor melk, yoghurt en kwark, kaas of voor sojadranken met toegevoegd vitamine B12. Vegetariërs hebben ook 20% meer eiwitten nodig dan mensen die vlees eten. Kaas, melk, yoghurt en kwark leveren eiwit.
Yoghurt (dierlijke) wordt gemaakt door bepaalde yoghurtculturen (in dit geval melkzuurbacteriën) aan melk toe te voegen. Dit proces wordt ook wel fermentatie genoemd, en de bacteriën zetten het stofje lactose (melksuiker) om in lactaat (melkzuur). Als je het mengsel even laat staan, dan krijg je vanzelf yoghurt!
Als je helemaal geen vlees eet, maar wel zuivel(kaas, melk, yoghurt) en eieren eet, dan heb je een vegetarisch voedingspatroon. In Nederland eet 5% van de mensen vegetarisch. Dit is een variant op vegetarisch eten. Je eet dan wel vis, ei en zuivel, maar geen vlees.
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren: geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten ('vegans') eten niets dat afkomstig is van een dier.Dus ook geen kaas, melk en eieren.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
Die enzymen worden alleen aangemaakt in de maag van pasgeboren kalfjes. Om die enzymen uit de lebmaag van een kalfje te halen, moet het dier geslacht worden. Aangezien de meeste vegetariërs geen producten eten waarvoor dieren gedood zijn, is kwark daarom dus niet vegetarisch.
Een vegetariër is iemand die geen vlees, vis (ook schelp- of schaaldieren) en gevogelte eet. Er worden vaak nog wel dierlijke producten geconsumeerd waaronder eieren, melk of andere zuivelproducten. Een veganist eet geen vlees, vis en andere dierlijke producten. Dus ook geen eieren, zuivel of honing.
'Gewone' zuivelyoghurt wordt gemaakt door koemelk te verhitten, het daarna weer te laten afkoelen en melkzuurbacteriën toe te voegen. Dit zorgt voor fermentatie, waardoor de yoghurt verdikt en verzuurd. Bij plantaardige yoghurt wordt een basis zonder zuivel gebruikt, zoals sojamelk, havermelk of kokosmelk.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen, namelijk de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis. De bacteriën zorgen voor fermentatie en daardoor begint de melk te 'stremmen' (indikken) en te verzuren. En kijk, daar heb je de typische zurige smaak van yoghurt!
De basis van yoghurt is melk. Yoghurt is afhankelijk van de melk die gebruikt wordt om het te maken vol, halfvol of mager. Melk wordt eerst verhit en vervolgens terug gekoeld. Daarna worden er net als bij karnemelk melkzuurbacteriën aan de yoghurt toegevoegd.
Dat heeft dus te maken met het productieproces, waarbij het vocht uit de yoghurt wordt gezeefd. Daardoor lijkt Griekse yoghurt een beetje op hangop. Griekse yoghurt is met ongeveer 10% vet ook een stuk vetter dan volle yoghurt (minimaal 3% vet), halfvolle yoghurt (1 tot 3% vet) en magere yoghurt (maximaal 1% vet).
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Bij plantaardige yoghurt wordt een basis zonder zuivel gebruikt, zoals sojamelk, havermelk of kokosmelk. Hieraan wordt vervolgens een bacteriecultuur in de vorm van probiotisch poeder toegevoegd. Dit mengel mag daarna 24 uur of langer rusten. Plantaardige yoghurt wordt niet vanzelf zo dik als zuivelyoghurt.
Doordat ze geen dierlijke voedingsmiddelen eten, is het voor veganisten moeilijker om voldoende vitamine B12, ijzer, calcium en jodium op te nemen. Daarom moeten ze aandacht besteden aan goede eiwitcombinaties, voldoende energie innemen en ervoor zorgen dat ze genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Algemeen kun je stellen dat een vegetariër iemand is met een voedingspatroon waarin hij of zij de consumptie vermijdt van producten waarvoor direct dieren gedood zijn. De meeste vegetariërs eten dus geen vlees, vis of schaaldieren.
De basis van chocolade is immers alleen maar cacao, cacaoboter, suiker en vaak ook lecithine en vanille.Dit zijn allemaal plantaardige, en dus vegan, producten. Pure chocolade is meestal gemaakt met alleen deze ingrediënten. De kans is daarom ook groot dat je pure chocolade als veganist vaak gewoon kunt eten.
Waarom is het niet vegetarisch? Hoewel strikt genomen roomboter ook een dierlijk vet is, wordt met dierlijke vetten altijd slachtvet bedoeld. Niet geschikt voor vegetariërs dus.
Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs. Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Brood is geschikt voor veganisten als het geen dierlijke ingrediënten bevat. De meest voorkomende dierlijke ingrediënten in brood zijn (room)boter en melk. Harde broodjes en stokbrood zijn bijna altijd vrij van dierlijke ingrediënten. Bij zachte broodjes zit er vaker dierlijke ingrediënten in.