Doordat de bladeren van planten vaak zacht zijn, kan de Phytophthora bladeren makkelijk besmetten.
Zodra wortels te weinig zuurstof en tegelijkertijd te veel water opnemen zal er wortelrot ontstaan. De wortels gaan rotten, breken af en op een gegeven moment kan de kamerplant helemaal geen zuurstof en andere voedingsstoffen opnemen via de wortels. Op zo'n moment zal je kamerplant het dan ook helaas begeven.
Wortelrot verhelpen en je plant redden
Dit kun je doen met de hand, maar met een straal water even buiten in de tuin werkt ook. Zodra de wortels ontdaan zijn van alle aarde, kan je de wortelrot verwijderen. Knip alle zachte wortels weg en zorg dat je alleen maar harde wortels overhoud.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
De meeste herfstbladeren doen er een jaar of anderhalf jaar over om te verteren. Uitzondering zijn eikenblad, beukenblad en plataanblad, die verteren erg langzaam en doen er twee tot drie jaar over. Afgesloten vuilniszakken zijn een goede plek waar bladeren kunnen composteren.
De beste plek voor je Pachira
Een Pachira houdt van een lichte standplaats. Pas alleen wel op met direct zonlicht, bladeren van deze kamerplant “verbranden” snel. Wanneer de Geldboom te veel zonlicht krijgt, kunnen de bladeren geel worden. Mocht je plant weinig blad aanmaken, dan kan het zijn dat hij te donker staat.
Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert. En langzaam sterft de plant af.
“Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar je plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
Zet bijvoorbeeld een jerrycan met water naast jouw planten met uit de dop een aantal dikke draadjes. Deze draadjes slurpen als het ware het water op. Die kan je dan vervolgens in de grond van jouw plant steken, zodat ze de hele tijd een (langzame) stroom aan water krijgen.
De wortels van een plant zijn essentieel voor het opnemen van water en voedingsstoffen. Gezonde wortels bij planten zijn wittig of bruinig van kleur. Gezonde wortels horen stevig aan te voelen. Zijn ze juist een extreem bruine kleur, voelen ze slijmerig of gek aan en stinken ze?
Op een te donkere standplaats groeit de geldboom minder goed, er komen geen kleine bloemen aan en de bladeren verliezen hun krachtige jadeachtige kleur. In de zomer kan de plant ook buiten staan. De eerste dagen het beste op een plek in de halfschaduw daarna beetje voor beetje aan de volle zon laten wennen.
Je kan de Geldboom op twee manieren stekken. De plant zal af en toe kleine uitlopers creëren onderaan de stam. Deze kleine plantjes kan je loshalen van de moederplant. Als de stekjes al wortels bevatten, kan je ze direct in een nieuwe pot plaatsen.
De Pachira is geen dorstig type. Wat water zo nu en dan vindt hij zeker lekker, zolang het maar niet teveel is. Gedurende de zomer waarschijnlijk eens in de anderhalve week en in de winter maar eens in de drie weken. Hij slaat namelijk water op in zijn stam waardoor hij altijd genoeg voorraad heeft.
Maar bladeren in de borders kun je het best laten liggen. En wel om de volgende redenen: Isolatie Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst. Fijn voor de dieren Je doet er dieren zoals egels, muizen en insecten een groot plezier met de bladeren.
Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij paarden vergiftigingen veroorzaken. Met name groene eikels zijn giftig, maar ook eikenbladeren zijn niet ongevaarlijk.
Eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daarom niet zo geschikt voor de composthoop. Het is wel heel geschikt als winterdek voor vorstgevoelige vaste planten. Het blijft lekker droog en zal niet rotten terwijl het toch een goede isolatielaag geeft. Dit kun je nog meer doen met blad in de tuin.
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
Een plant die te weinig licht krijgt, heeft geen energie om te groeien. Ook kunnen zijn bladeren er slap en geel uit gaan zien. Vermoed u dat dit het geval is, verplaats de plant dan naar een lichtere plek, maar voorkom dat hij opeens in het volle zonlicht komt te staan of laat hem hier rustig aan wennen.