Het recht op een gepaste woning of huisvesting is vastgelegd als een van de sociaaleconomische rechten, in het VN-verdrag (EcSoCu). Staten zijn verplicht om stappen te doen om het recht op huisvesting te verwezenlijken. Onder meer krakers beroepen zich op dit recht.
In de Grondwet staat niet: 'Iedereen heeft recht op huisvesting. ' In plaats daarvan moet de overheid zorgen voor voldoende woongelegenheid. In juridisch jargon heet dat een 'inspanningsverplichting': de overheid moet haar best doen om iedereen van een woning te voorzien.
Het recht op huisvesting is het economische, sociale en culturele recht op adequate huisvesting en onderdak. Het wordt onder meer erkend in de Nederlandse grondwet en in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UDHR) en het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (ICESCR) .
De klassieke rechten kunnen nader worden onderverdeeld in integriteitsrechten (bescherming van lichaam en geest van de persoon), vrijheidsrechten (vrijheid van meningsuiting en vereniging), participatierechten (deelname aan bestuur), rechten van gevangenen, rechten voor bescherming van bepaalde groepen (vrouwen, ...
Recht is een verzamelnaam voor alle regels die er bestaan. In de regels staat wat je wel en wat je niet mag doen. Soms staat er ook in op welke manier je iets moet doen. Sommige regels zijn opgeschreven in wetten.
Mensenrechten zijn een plicht van iedereen: regering, individu of maatschappelijk orgaan. Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren. De mensenrechten gelden voor wie je maar bent, waar je ook bent. Je hebt recht op leven, vrijheid en veiligheid.
Wat is woonrecht? Wanneer u tijdens uw huwelijk samenwoont in een gemeenschappelijke koopwoning of gezamenlijk gehuurde woning, wordt er gesproken over 'woonrecht'. Als u samen eigenaar bent van de woning, of beiden op het huurcontract staat, verwacht u het recht te hebben hiervan gebruik te maken.
Wonen is een grondrecht
Volgens artikel 22 van de Nederlandse Grondwet is 'bevordering van voldoende woongelegenheid voorwerp […] van zorg der overheid'. Voldoende woongelegenheid is een grondrecht dat verder uitgewerkt wordt in de Woningwet en de Huisvestingswet .
De overheid moet de volksgezondheid in Nederland bevorderen en ze moet zorgen voor voldoende goede woningen. Verder schept de overheid voorwaarden voor ontplooiing en vrijetijdsbesteding. De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
Behoorlijke huisvesting is een van de meest elementaire behoeften van de mens. Deze basisbehoefte is verankerd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en in onze grondwet.
Artikel 11
Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale woning. Wil je je inschrijven als kandidaat, dan moet jij, als referentiehuurder en je eventuele partner die bij je gaat inwonen aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Geen absolute vrijheid
De verschillende vrijheden en rechten zijn niet absoluut: een burger kan niet onbeperkt zijn gang gaan. Er bestaat bijvoorbeeld vrijheid van godsdienst, maar dat betekent niet dat een burger overal en altijd zijn geloof vrij kan uitoefenen.
In totaal staan er 30 rechten beschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een document dat in 1948 door de Verenigde Naties werd ondertekend.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Wie heeft er recht op de woning? De hoofdregel is dat je zelf mag bepalen wie er in jouw huis verblijft. Het is dan echter wel belangrijk om te weten of de woning wel echt alleen jouw eigendom is.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
Eenieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze Verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.
Deze mensenrechten zijn een belangrijk uitgangspunt van iedere democratische samenleving. Mensenrechten worden ook wel grondrechten genoemd. Het zijn rechten waarin bijvoorbeeld is vastgelegd dat iedereen vrijheid van meningsuiting heeft. Dat iedereen in alle vrijheid zijn godsdienst of levensovertuiging mag belijden.
Een recht is een aanspraak op een bepaald iets. Het recht op gezondheidszorg bijvoorbeeld, betekent dat je in bepaalde situaties aanspraak kunt maken op gezondheidszorg. Met ieder recht correspondeert de plicht van iemand anders. Dat kan een plicht zijn om iets te doen, of een plicht om iets te laten.
Er zijn binnen de rechtspraak verschillende rechtsgebieden, zoals: strafrecht, civiel recht en bestuursrecht.
In beginsel is de maker uiteraard degene die het beschermde werk daadwerkelijk tot stand brengt. Deze maker bezit alle auteursrechten, zowel de vermogensrechten (de exploitatierechten) als de morele rechten (bescherming van de persoonlijke bin‐ ding van de auteur met zijn werk).