De wei bevat nog veel stoffen uit de melk, waaronder wei-eiwit, melksuiker, vitamines en mineralen. Wei is dus een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur. Wei bevat ongeveer de helft van de lactose (melksuikers) ten opzichte van koemelk.
Weipoeder of ook wel Whey of melkplasma genoemd is een bijproduct van de kaasbereiding. De Wei is het water (vocht) wat overblijft bij de bereiding van kaas door het stremmen van melk.
Wei is een bijproduct van de kaasbereiding. De wei (weivloeistof) bevat onder andere de serum- of wei-eiwitten en de in water oplosbare vitaminen en mineralen die ook in melk voorkomen. Het wei-eiwit wordt ook wel afgezonderd van de weivloeistof en onder meer verwerkt in eiwitverrijkte voedingsmiddelen.
De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit. Bovendien zijn alle essentiële aminozuren in wei-eiwit aanwezig. In vergelijking met andere eiwitten verteer je ze ook snel. Je lichaam heeft wei-eiwitten nodig voor het onderhouden en de opbouw van spieren.
Wei bevat weinig droge stof (6 – 8 %), die voornamelijk bestaat uit lactose (70 – 73 %), eiwitten (11 – 13 %) en minerale zouten (7 – 11 %). Verder een variabele hoeveelheid melkzuur (0,5 – 10 %), citroenzuur (1 %) en niet-eiwit stikstof (0,5 – 0,8 %).
Wat is weiproteïne/whey eiwit precies? Dat wei een vorm van zuivel is, weten de meeste mensen. Maar dat wei tot voor kort eigenlijk als een bijproduct van de zuivelindustrie werd gezien, is minder bekend. Wei is namelijk een vloeistof die ontstaat als restproduct bij het kaasmaken.
De toepassingen van wei. Wei, wat ook wel melkserum zonder de restjes caseïne genoemd wordt, heeft zeer veel toepassingen. Kaaswei wordt onder andere gebruikt in het onderzoek, bijvoorbeeld als groeimedium voor micro-organismen.
Er zijn studies die laten zien dat het slikken van wei-eiwitsupplementen kan zorgen voor gewichtsverlies. Dit geldt alleen als je minder gaat eten en daarbij een wei-eiwitsupplement neemt. Zou je hetzelfde blijven eten en een wei-eiwitsupplement nemen, dan kom je juist aan.
Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Melkwei is heel rijk aan vitamines van de B-groep en aan mineralen, stabiliseert je bloedsuiker en is verdund uitwendig gebruikt een fantastisch middel voor je huid (een beetje vergelijkbaar met appelazijn).
Handig om daarbij te weten is dat melkwei, melkpoeder, botervet en weipoeder ingrediënten van dierlijke oorsprong zijn. Cacaoboter en melkzuur zijn dan weer vegan. Sommige additieven, in de ingrediëntenlijst vermeld met naam of E-nummer, zijn van dierlijke herkomst.
Wei, weipoeder en kaas zijn niet altijd halal, dat hangt af van hoe het dier (kalf, geit, schaap), dat het stremsel voor het stremmen van de melk levert, is geslacht. Als dat op Islamitische wijze is gedaan, is het halal en dus zijn de afgeleide producten halal.
Wei-eiwit is afgeleid van koemelk. Om deze reden wordt wei-eiwit niet geclassificeerd als veganistisch, maar wordt het als vegetarisch beschouwd. Hoewel het niet hetzelfde is als het drinken van een glas melk, is het weipoeder nog steeds een product dat door een dier is geproduceerd.
Het dieet bestaat uit de uitschakeling van melk en melkproducten en van alle producten die koemelk bevatten of waaraan koemelk is toegevoegd. Granenmelk, rijstmelk, notenmelk, kokosmelk, … worden afgeraden als vervanging van koemelk.
Veel mensen die lijden aan lactose-intolerantie dienen wei-eiwit helemaal te vermijden, maar dit product bevat helemaal geen lactose.
Proteïne wordt voornamelijk vervaardigd uit melkwei, een restproduct dat vrijkomt bij uit melk geproduceerde kaas. Het verminderde aanbod en de toegenomen vraag zorgden daardoor voor een stijging van 350 procent in de prijs van Whey Proteine Isolate en ruim 100 procent in de prijs van Whey Proteine Concentrate.
Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne.
een stuk grasland voor begrazing door vee. een vloeistof die ontstaat als restproduct bij het kaasmaken.
Je kan onze melkwei kopen in de winkel van onze Zuivelarij. Vraag er naar. We vullen hem in flessen van 1 liter tot bidon van 10 liter. Of breng je eigen recipient mee.
Ook heeft wei een zeer hoge voedingswaarde en is rijk aan eiwitten, B vitamines, melksuiker, mineralen en beta-glucanen. Daarnaast bevat wei in tegenstelling tot melk en kaas nauwelijks of geen vetten. Zo op het eerste gezicht is whey proteïne dus een zeer gezonde aanvulling op het voedingspatroon…
Bereiding/oorsprong:
Deze versie van weipoeder is het gezuiverde en gedroogde eiwitrestant van wei verkregen mbv dierlijk stremsel. Wei is het vocht dat overblijft van melk, nadat de eiwitten en vetten daarin zijn samengeklonterd in de kaasbereiding.
Applied nutrition - ISO XP
Iso-XP wint in de categorie “beste voedingswaarden” bij de beste eiwitshakes van 2021. ISO-XP bevat namelijk 0 gram vetten, 0 gram suiker en nagenoeg vrij van lactose (0.1 g)! Deze eiwitshake bestaat uit 100% whey isolaat, de schoonste vorm whey eiwitten.
De wei bevat nog veel stoffen uit de melk, waaronder wei-eiwit, melksuiker, vitamines en mineralen. Wei is dus een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Je kunt het simpel maken door wat magere biologischer rauwmelkse yoghurt of bio yoghurt met levende fermenten uit te laten lekken in een kaasdoek/neteldoek. Het product wat in de neteldoek overblijft is hangop. Het vocht wat door de neteldoek heen komt is wei.
Wei-isolaat
Weiconcentraat en caseïne, het 'andere' melkeiwit, worden daarentegen minder goed of slecht verdragen door mensen met lactose-intolerantie. Weet wel dat er óók in isolaten nog altijd wat lactose zit – 1% of zo. Dat kan voor mensen die zeer lactose-intolerant zijn nog altijd te veel zijn.