Het is verstandig de muur eerst voor te strijken met een voorstrijk voor tegels. Hierdoor hecht de lijm beter en worden loszittende (of vallende!) tegels voorkomen.
Met de juiste voorstrijk zorg je ervoor dat aanwezig stof op de ondergrond bindt en voorkom je een te snelle droging van bijvoorbeeld tegellijm. Primers zorgen voor een optimale hechtlaag op de ondergrond voor mortels of tegellijmen. Daarnaast verbetert een primer de kwaliteit van de ondergrond.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Voorstrijk heft de zuigende werking van de muur op. Dat bespaart muurverf en voorkomt dat het lastig is om de verf op een vakkundige manier aan te brengen. Bovendien voorkomt het vlekken en kleurverschillen, voor een stralend resultaat in de kleur die je laat mengen.
Ja, de cementdekvloer en Egaline vloer moet je voorstrijken voor tegelen!
Om het tegelwerk zo goed mogelijk te laten hechten, hebben wij twee soorten primers die je kan gebruiken. Dat zijn de DPM800 en de DPM810. Coba DPM800 voorstrijkmiddel voor zuigende ondergronden is ontwikkelt voor zuigende ondergronden zoals gipsplaat, gips en cementgebonden stucmortels of cementdekvloer.
Het beste antwoord
Maximaal 2 uur. Verwerkingstemperatuur: Vanaf 5° tot 25° C (temperatuur van zowel de omgeving als de ondergrond). Gereedschap: Vachtroller, kwast of spuit. Droogtijd: 1-2 Uur, afhankelijk van temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en ondergrond.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Voorstrijk is erg vloeibaar, bijna zo dun als water. Hierdoor heb je er maar weinig van nodig. Met één liter voorstrijk kan je vijf tot tien vierkante meter behandelen. Lees ook hier altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking bij de aanschaf van het product.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
Weber Flevopol voorstrijkmiddel is een universele primer die gebruikt kan worden op vrijwel alle ondergronden als aanhechtmiddel voor tegellijm. Verbruik als tegelprimer is ongeveer 30m2 met 1 pot. Voorstrijkmiddel gebruik je voor je gaat lijmen. Je smeert het op de ondergrond waarop je gaat tegelen.
Kies ik voor voorstrijk of primer? Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond.
Voorstrijk aanbrengen met een roller Gebruik de grootste roller die er is: 25 cm. Laat de roller goed volzuigen, breng de roller onder op de muur aan en werk langzaam naar boven. Doe je dit niet dan loopt alles zo weer langs de muur naar beneden.
Op een betonnen ondergrond kan je niet enkel tegels leggen, je kan er ook voor kiezen om je terras te bekleden met hout of gepolierd beton.
Voorstrijk : heft zuigende werking op. Diepgrond : zet ( hopelijk) losse stukjes vast. Voor gipsplaat is voorstrijk geschikt.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Gemiddeld is de droogtijd van een voorstrijkmiddel zo'n 8 uur, maar er zijn ook middelen met een kortere droogtijd, zoals de Perfax voorstrijk primer, die een droogtijd heeft van 3 uur.
In ongeopende goed afgesloten verpakking, op een droge plaats bewaard, bij een temperatuur van 10°C tot 25 °C, is dit product ca. 2 jaar houdbaar. Halflege emmer overgieten in een kleinere helpt indrogen voorkomen.
Voorstrijk is een dunne en waterige substantie die je over het te behandelen oppervlak verspreidt, voordat je de nieuwe verflaag of het nieuwe behang aanbrengt. Het is noodzakelijk bij zuigende oppervlakken en bij stoffige ondergronden.
Wanneer je toch voorstrijk op je handen krijgt, kun je dit het beste gelijk afspoelen onder de kraan.
Voorstrijkmiddel is meestal wit van kleur maar droogt transparant op. Hierdoor moet je na het voorstrijken van een muur vaak nog meerdere lagen muurverf aanbrengen, voordat de kleur goed dekt.
Voorstrijk brengen we aan met de kwast en roller. Waarbij wel opgelet moet worden dat de voorstrijk goed uitgesmeerd wordt. Voorstrijk is zo vloeibaar als water, maar als het uitloopt zonder uitgesmeerd te worden, zie je dat later door de verflaag heen. Het kan dan als verdikking of glanzende plek zichtbaar worden.
Reacties. Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen. Het restvochtgehalte moet kleiner dan 2 CM-% zijn.
Gronderen/voorstrijken van de gipsplaat
Kiwitz PRM 110 (voor zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 (1:1 verdund met water aanbrengen) voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.