Zoals vloerverwarming of een warmtepomp. Met vloerverwarming kun je 10 tot 15 % besparen op de stookkosten als je dat vergelijkt met gewone radiatoren.
Doordat je vloerverwarming je huis kan verwarmen met een constante lage temperatuur, heb je veel minder energie nodig om een aangename warmte te realiseren. Dit zorgt ervoor dat je gemiddeld 10 tot 15 procent bespaart op je stookkosten wanneer je dit vergelijkt met radiatoren.
Een vloerverwarming kan een woning op een zuinigere manier verwarmen dan andere soorten verwarmingen. In de meeste huizen wordt nu nog gebruik gemaakt van een verwarmingssysteem waarbij radiatoren de warmte door het huis verspreiden. Dit is echter geen efficiënte manier om een woning te verwarmen.
Vloerverwarming is vaak een stuk duurder in aanschaf en aanleg dan radiatoren. Helaas is het niet heel gemakkelijk om in een bestaand huis vloerverwarming aan te leggen, omdat er kunststof leidingen in de vloer moeten worden gelegd. Er moet in de vloer worden gefreesd en je huis staat even helemaal op z'n kop.
Nee, vloerverwarming verbruikt over het algemeen minder gas dan radiatoren omdat het water dat door het systeem stroomt op een lagere temperatuur wordt verwarmd.
Het daadwerkelijke gasverbruik van vloerverwarming is lastig in te schatten, omdat het samenhangt met de grootte van je vloer en welke temperatuur je in hebt gesteld. In algemene zin kan je zeggen dat je tussen de 8 m3 en 11 m3 gas verbruikt per maand wanneer je gebruikmaakt van een vloerverwarming met cv-aansluiting.
Nadelen vloerverwarming
Een van de grootste nadelen van vloerverwarming zijn de kosten, niet zo zeer de kosten van aanschaf, maar de kosten van het aanleggen en installeren van de vloerverwarming. Dit wordt veroorzaakt doordat de het infrezen van de vloerverwarming arbeidsintensief is.
Bij radiatoren moet het water ongeveer 65 graden zijn en bij vloerverwarming slechts rond de 40 graden. Ook dat scheelt je weer energie. In totaal levert die je een besparing op van 10 tot 15 procent ten opzichte van gewone radiatoren.
Niet zo gek, want er zitten veel voordelen aan vloerverwarming. Het verdeelt de warmte goed over de ruimte en je hebt een constante temperatuur in huis. Daarnaast creëert je zo meer ruimte doordat er geen radiatoren meer hangen. Bovendien is vloerverwarming, ten opzichte van radiatoren, 10 tot 15 procent zuiniger.
Voel in de eerste plaats aan wat je zelf aangenaam vindt. Stem de temperatuur van je systeem ook afzonderlijk af op elke ruimte in huis. Je badkamer mag lekker warm zijn: zet je vloerverwarming hier gerust op 32°C!In de leefruimtes hou je het dan weer beter op 28°C.
Vloerverwarming kan zelfs worden gezien als gezonder dan verwarmen met radiatoren. Het zorgt namelijk voor minder luchtverplaatsing en dus ook voor minder stof in de lucht. Zo ontstaat een beter leefklimaat in je woning wat heel gunstig kan zijn, zeker voor mensen met allergieën.
Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Goedkoopste manier om te verwarmen: gas-CV-ketel, pelletkachel of warmtepomp? De slimste en goedkoopste manier om te verwarmen is om 3 brandstofsoorten tegelijkertijd in huis te hebben. Dan schakel je en switch je naar de goedkoopste brandstof van dat moment.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Het is inderdaad mogelijk om het hele systeem voor langere tijd uit te schakelen. Maar wanneer de pomp weer wordt aangezet, kan het voorkomen dat de pomp vast komt te zitten. Dat is een vervelend probleem dat bovendien kostbaar is om op te lossen.
Vloerverwarming aanzetten na de zomer
Start met de watertemperatuur van uw verdeler op 20 graden celcius te zetten. Vervolgens verhoogt u de temperatuur iedere 48 uur met maximaal 5 graden celcius, todat u de temperatuur van 50 graden celcius heeft bereikt.
Wanneer u de vloerverwarming toch wilt uitschakelen dan kunt u dat doen door de pomp uit te schakelen. Ook kunt u gebruik maken van een thermostaat die de temperatuur regelt. De thermostaat kan constant temperaturen meten en schakelen tussen gewenste temperaturen.
Vloerverwarming is een lage temperatuur oplossing. Warmte stijgt altijd naar boven, het duurt natuurlijk wel een tijdje voordat het huis verwarmd is. Mits alles goed is geïnstalleerd kan vloerverwarming het gehele huis warm houden. Natuurlijk is isolatie wel erg belangrijk omdat warmte niet verloren moet gaan.
Vloerverwarming en radiatoren
Dan adviseren wij om voor een slimme thermostaat te kiezen, in combinatie met slimme thermostaatknoppen. Deze slimme thermostaatknoppen sluit je aan op de radiatoren. Vervolgens kun je zowel de vloerverwarming als de radiatoren bedienen met de slimme thermostaat.
Vloerverwarming warmt traag op
In het belang van je comfort en energieverbruik is het daarom beter om de vloerverwarming overdag niet volledig uit te zetten. Het kost namelijk veel energie om de verwarming telkens van nul op temperatuur te laten komen. Zet je vloerverwarming daarom max.
Gemiddeld gasverbruik per dag
Een Nederlands huishouden verbruikte in 2021 gemiddeld 1470 kuub gas: per dag is dat 4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat.
Eén graad verschil
Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo'n 70 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer €100*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar!
Vloerverwarming verbruikt zo'n 20% minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Het rendement van vloerverwarming is dus zeer gunstig. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel.