Het Litouwse platform Vinted is uitgegroeid tot een ware marktplaats voor tweedehands producten. Het platform wordt veel gebruikt voor de verkoop van kleding door gebruikers uit meer dan tien verschillende landen.
Kopen en verkopen wordt op Vinted gemakkelijk en vooral veilig gemaakt. Als koper ben je beschermd als het artikel niet aankomt, als het artikel beschadigd is en als het artikel niet voldoet aan de omschrijving.
Zelf heb ik hele goede ervaring met Vinted. Zowel met kopen als verkopen. Altijd netjes toegestuurd gekregen en mijn geld ontvangen voor de spullen die ik zel verstuurd heb. Een enkele keer heet probleem dat ik geen track and trace code kreeg en na een week nog niet wist waar mijn pakje lag.
Als koper en als verkoper neem je dan ook risico's als je dit platform gebruikt. Het grootste risico dat je loopt als verkoper is dat je nooit een betaling voor je kledingstuk zal krijgen. Als de koper namelijk niet bevestigt dat het kledingstuk in goede staat is ontvangen, krijg je je geld niet.
Op reviewwebsites klinken negatieve reacties over online marktplaats Vinted. Gebruikers van de app klagen dat ze bij het verkopen van artikelen hun geld nooit ontvangen, omdat kopers beweren dat het artikel nep of kapot is. Kaya (23) werd zelf slachtoffer.
Download de Vinted-app gratis. Neem foto's van je artikel, geef een omschrijving en kies je prijs. Klik 'Uploaden' en je advertentie is live. Als het artikel is verkocht, stuur je het binnen 5 dagen naar de koper.
Klik op Ik heb een probleem (in de chat met de verkoper) en neem binnen 2 dagen nadat het pakket is gemarkeerd als 'afgeleverd', contact met ons op. Als je dat niet doet, of als je op Alles is oké klikt, voltooien we de bestelling en geven we je betaling aan de verkoper vrij.
De deals worden snel gesloten, de mensen zijn tot nu toe allemaal vriendelijk en de app werkt gemakkelijk. Als je het vergelijkt met hoe marktplaats nu is, vind ik Vinted toch echt een stuk beter en gebruiksvriendelijker.
Vinted verdient geld door kopers een vaste vergoeding in rekening te brengen voor elke transactie die succesvol via Vinted wordt gedaan. Deze vergoedingen worden gebruikt voor het dekken van vaste kosten, zoals verzendlabels of betalingsverwerkingen. Voor elke transactie wordt er 0,7 dollar gevraagd.
Zowel kleding als verzending is goedkoop
De kleding op Vinted is vaak erg goedkoop. Dat komt denk ik deels door het enorme aanbod en deels door het feit dat er ook vooral goedkopere kledingmerken worden aangeboden.
Bij Vinted mag je als koper maar 5x per dag een bod uitbrengen. En het mooie is dat dit bod niet lager mag zijn dan een bepaald percentage van je vraagprijs. Wil je het bod niet aannemen, dan hoef je maar op 1 knop te drukken en kun je simpel weg een tegenbod doen.
Het kan tot 5 werkdagen duren voordat je je uitbetaling terugziet op je bankrekening (weekenden en feestdagen tellen niet mee). Log in op je bankaccount en kijk waar stortingen weergegeven worden. Hier vind je normaal gesproken de uitbetaling.
De verzending van de pakjes is volledig ten laste van de koper. Jij hoeft enkel het formaat van het pakje aan te geven ( Klein - Middel - Groot). Vinted stuurt jou dan een verzendlabel door die je op het pakket kan kleven.
Als een gekocht artikel niet je stijl is of niet past, kun je het alleen terugsturen als de verkoper akkoord gaat met een terugbetaling, of als je het artikel heb gekocht van een Pro-verkoper. Onze Koperbescherming is alleen van toepassing als je het artikel via de knop 'Kopen' hebt gekocht.
De verzendkosten worden bij de prijs van het artikel opgeteld, en worden samen met de andere kosten getoond bij het betalen. De verzendkosten zijn afhankelijk van de locatie van de koper, de verkoper, en het pakketformaat. Als je een artikel verzendt, ontvang je een vooraf betaald verzendlabel van Vinted.
De verkoper kan ervoor kiezen om je bod te weigeren, maar dat is zijn eigen keuze. Elk bod is bindend. Wanneer je bod wordt geaccepteerd en het voertuig aan jou wordt verkocht, kan je je bod of de aankoop niet meer annuleren.
Het bedrijf werd in 2008 in Vilnius opgericht door Justas Janauskas, Mantas Mikuckas en Milda Mitkute. Tussen 2010 en 2012 werd een mobiele versie van de website gebouwd. Toen het bedrijf in 2016 in financieel zwaar weer terecht was gekomen, werd de leiding overgenomen door de Nederlander Thomas Plantenga.
Tenzij anders overeengekomen, betaalt de koper voor het terugsturen. Lees meer over het terugbetalingsbeleid van Vinted.
Als we geen trackingdetails ontvangen binnen 5 werkdagen na de verkoop, dan wordt de bestelling geannuleerd (binnen een week nadat de deadline van 5 dagen zijn verstreken). Als je jouw artikel niet op tijd kunt verzenden: Vertel het de koper via de chat, leg de situatie uit en annuleer de bestelling zelf.
Probeer het over een uur nog een keer. Sluit de app/browser tijdens het betalen niet, en zorg ervoor dat je een goede internetverbinding hebt. Probeer een andere betaalmethode. Probeer het via de website in plaats van de Vinted app (of andersom).
Als je pakket vertraging oploopt, probeer dan nog wat langer te wachten. Met wat geduld worden de meeste pakketten uiteindelijk gewoon afgeleverd en lost het probleem zich vanzelf op. Zowel kopers als verkopers kunnen pakketten via de chat volgen. Daar kunnen ze zien waar het pakket is en wat de verwachte levertijd is.
Oplichters op Vinted
Hoewel de meeste kopers en verkopers op Vinted net zulke goede intenties zullen hebben als jij, kan het zeker geen kwaad om even een dubbel check te doen voor je met iemand in zee gaat. Er zijn namelijk genoeg verhalen van Vinted gebruikers die opgelicht zijn door andere gebruikers.
Met 280 medewerkers en internationaal 22 miljoen geregistreerde gebruikers per maand, is tweedehandskledingplatform Vinted dit jaar ook in ons land van start gegaan. Ceo Thomas Plantenga heeft 128 miljoen euro opgehaald en groeit met Vinted daardoor van scale-up naar unicorn.
Vinted heeft 250 miljoen euro opgehaald bij onder meer de Zweedse investeerder EQT. Daarmee komt de waardering van de marktplaats voor tweedehands kleding uit op 3,5 miljard euro.