Met name verduisterende (vouw)gordijnen kunnen goed de warmte tegenhouden. Zeker wanneer je kiest voor een lichtgekleurde (verduisterende) voering. Dit weerkaatst het zonlicht en houdt hiermee de warmte buiten. Ook rolgordijnen worden vaak ingezet om zonlicht en warmte buiten te houden.
Verduisterende raambekleding heeft de hoogst isolerende waardes, dit ontstaat door de dikte van de stof. Verduisterende gordijnstoffen zijn dikker dan lichtdoorlatende of transparante gordijnstoffen waardoor deze de beste warmtewerende eigenschappen hebben.
Tip: witte shutters houden het meeste warmte tegen. Op nummer 2 plaatsen we het dubbele plissé gordijn, deze zijn een stuk goedkoper dan shutters. Dubbele plissé gordijnen worden ook wel duettes genoemd.
Witte verduisterende rolgordijnen en vouwgordijnen bieden een goede oplossing voor ramen aan de zonkant. De achterkant van deze rolgordijnen en vouwgordijnen hebben een verduisterende en warmtewerende functie. Ze houden het uv licht goed tegen.
Zonwerende gordijnen hebben een dubbele functie. Ze zijn mooi en stijlvol en houden bovendien het hinderlijke zonlicht tegen. Deze gordijnen kunnen zowel voor een woonkamer of slaapkamer worden gebruikt maar zijn ook bij uitstek geschikt voor een werkruimte of kantoor.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Als beste zonwering staat het rolluik met stipt op nummer een. Een rolluik kan volledig afgesloten worden zodat er geen zon doorgelaten wordt. Bovendien hebben de lamellen een isolerende functie welke tevens warmtewerend werken. Een rolluik biedt u dan ook de optimale bescherming tegen de zon.
Lakens of dekens
Een van de goedkoopste en gemakkelijkste manieren om ramen (tijdelijk) te bedekken – bijvoorbeeld tijdens een hittegolf – is het gebruik van dekens of lakens die je al hebt. Hoe donkerder en dikker de deken of het laken, hoe beter het de zon zal tegenhouden.
In principe zijn jaloezieën, rolgordijnen, Duette®, Plissé en Facette® en Twist shades goed geschikt om de zon buiten te houden. Wil je naast het buitenhouden van de zon ook goed beschermd zijn tegen UV-straling, dan zijn Silhouette® Shades hier het allerbeste voor.
Een type gordijn dat ideaal geschikt is voor het doorlaten van licht en het buitenhouden van warmte, is het plisségordijn. Door de dubbele stof met aluminium coating heb je prachtige raambekleding die de warmte en zon goed buiten houdt.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
De allerbeste keuze op het gebied van isolatie is het plisségordijn. Met name duo plisségordijnen hebben een hoge isolatiewaarde. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof. Hierdoor wordt zowel kou als hitte tegengehouden.
Bij lichtdoorlatende en semi transparante rolgordijnen laat de stof veel daglicht door. Dit betekent echter niet dat de stoffen niet zonwerend zijn. De stoffen houden namelijk wel het hinderlijke licht tegen en filteren als het ware het zonlicht.
Zonwering langs binnen houdt de zonnestralen pas tegen nadat ze door het raam naar binnen zijn gekomen. Er zit dan al heel wat warmte tussen het glas en de gordijnen of lamellen. Terwijl binnenzonwering 35 à 65 procent van de warmte-energie tegenhoudt, is dat bij zonwering langs buiten 85 à 90 procent.
Plisségordijnen met een honingraatstructuur hebben de beste isolatiewaarde. Door de dubbele stoflaag ontstaan er luchtkamers in het plisségordijn die zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Verduisterende dubbele plisségordijnen met een aluminium coating aan de binnenzijde zorgen voor een nóg betere isolatie.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Het ZHR++ glas, zoals het materiaal vaak wordt aangeduid, blokkeert immers ook de zon wanneer je huis de warmte juist goed kan gebruiken. Een zonwerende coating kan 's winters dus juist weer voor een hogere energierekening zorgen dan het normale HR++ of triple glas.
Hou de zon tegen
Beperk het 'broeikaseffect' door gordijnen dicht te trekken, stores neer te laten en luiken te sluiten, vooral in ruimtes met rechtstreekse bezonning. Kies voor zonwering altijd een lichte kleur, want die weerkaatst warmte en zonlicht in plaats van ze te absorberen. Hou slaapkamers overdag donker.
Zonnescreens laten namelijk door hun enigszins open structuur wel licht door. U kunt door uw gesloten screens heen naar buiten kijken. Bijkomend voordeel is dat passanten niet door de screens heen naar binnen kunnen kijken. De zonnescreens bieden zo ook bescherming tegen inkijk en bevorderen uw privacy.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
Buitenzonwering houdt tot ongeveer 92% van de warmte tegen terwijl dit bij binnenzonwering tot 65% is. Door de warmte te weren, wordt de plaatsing van een dure airconditioning bijna overbodig! Screens kunnen voorzien worden van een zonsensor en geautomatiseerd worden en bediend worden met een afstandsbediening.
Met zonwering kunt u het door de zon opwarmen van het huis beperken. zijn. Het is mogelijk om tot wel 90% van de energie van de zon te weren. Dit kan leiden tot een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden.