Honden kunnen hier erg last van krijgen. De kussens van de poten voelen pijnlijk aan bij de hond en bovendien kunnen er wondjes en irritaties aan de poten ontstaan. Om dat te voorkomen kun je, voordat je naar buiten gaat met je viervoeter, de poten insmeren met vaseline.
Goede zalven zijn: honingzalf, antiobioticazalf (neo-bacitracine of bactroban) of wondzalf (neo-cutigenol).
Kan je niet anders dan een stuk asfalt overbruggen om op een geschikte uitlaatplek te geraken, bescherm dan de pootjes van je hond met speciale hondenschoentjes, een laag je potenwax of een beschermende spray. Die laatste maakt de huid harder en steviger, zodat ze beter bestand is tegen de hitte.
Hoe voorkom je sneeuw tussen de voetzolen
Smeer voordat je gaat wandelen met de hond in de sneeuw de voetzolen van de hond goed in met vaseline of wax voor honden poten. Spoel en droog de poten van de hond bij thuiskomst goed af en verwijder de ijsballetjes uit de pootjes.
In de neus van de hond zitten kliertjes die vocht af geven. Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken. Daarom hebben honden een natte neus.
Uierzalf is te gebruiken voor je eigen handen, bijvoorbeeld bij strenge weersinvloeden, maar ook voor je dieren. Uierzalf kan gebruik worden bij schrale huid en kloofjes maar ook ter bevordering van de genezing van kleine wondjes. Beschadigingen in de huid worden beschermd tegen bacteriën en vuil.
Hoe zit dat nou eigenlijk met hond en staart? De hond gebruikt zijn staart om te laten weten hoe hij zich voelt. Zijn staart is zijn communicatiemiddel. Hij gebruikt niet alleen zijn staart maar ook zijn houding en lichaamsgeur dus elkaar besnuffelen en plasjes overal achterlaten.
Bevriezing. Let ook op voor pootjes die kunnen bevriezen, bijvoorbeeld wanneer je te lang op het ijs verblijft met je hond. Ook andere plaatsen kunnen bevriezen, zeker bij honden met kort haar. Ook plaatsen waar er weinig haar aanwezig is, zijn erg gevoelig voor kou.
Wanneer je met je hond de sneeuw in gaat ligt onderkoeling op de loer. Nattigheid en kou zijn geen goede combinatie. Een hond heeft een goede vacht, maar dit is niet altijd afdoende. Een hond die altijd binnen woont zal een minder dikke ondervacht hebben dan een hond die buiten leeft.
Wat doen bij verbrande voetzolen hond? Wanneer je hond al verbrande voetzolen heeft dan is dat erg pijnlijk. Er kunnen flinke blaren ontstaan door het hete wegdek zelfs tot bloedens toe. Wij adviseren om direct een afspraak te maken met je dierenarts!
Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn. Kijk hierbij naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 graden geen probleem, maar zit u in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn.
Raadpleeg bij grote en diepe wonden de dierenarts.
Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf. Wel geschikt om de wond te laten genezen zijn honingzalf, wondzalf en antibioticazalf.
Er zijn speciale kuurshampoos die snel verzachtend werken. Ze kunnen helpen om de huid te herstellen en infecties te verminderen. Extra essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid.
Vetramil Honingzalf gebruik je als je huisdier een wond(je) heeft. Het zorgt ervoor dat de wond schoon blijft en snel heelt. Vetramil Honingzalf is zalf op basis van honing en etherische oliën. De zalf is geschikt voor mens, kat, hond, knaagdier, paard, pony en vogel.
Hondenpoten in de sneeuw
Ze kunnen zeker een stootje hebben. Ze bouwen weerstand op tegen hitte en koude op hun poten, zelfs op zeer ruwe ondergrond.
Voor het eerste gebruik van hondenbrillen moeten we naar witte bergtoppen, waar reddingshonden de spierwitte sneeuw ingestuurd werden met een UV-bril op hun neus. Zo riskeerden ze niet om sneeuwblind te worden, een gevaar dat altijd op de loer ligt waar zon en sneeuw samengaan.
Honden lopen op hun “blote voeten” over de sneeuw en zijn daardoor erg kwetsbaar voor verwondingen. Een bevroren ondergrond kan leiden tot pijnlijke vrieswonden en ijs kan in de poten snijden. Zelfs de zachte sneeuw kent geen genade voor je hond.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen hun hond in de nacht binnen te houden. In de winter en in de zomer. Hou er dan rekening mee dat temperaturen voor alle soorten honden tot 13 graden niet te koud zijn.
Een hond kan van nature goed tegen de kou. Echter doordat wij ons huis op aangename temperatuur warm stoken beperken wij de aanmaak van de hondenvacht. Ook door het fokken kunnen sommige hondenrassen zich van nature moeilijker weerbaar maken tegen koude temperaturen.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.