De Griekse variant Tzatziki wordt gemaakt met zure room en yoghurt, maar Turken gebruiken alleen yoghurt, waardoor de Turkse versie meer een koud soepje is, terwijl de Griekse versie een dipsausje is. Cacik is heel lekker bij pittig gekruid eten, daar yoghurt en komkommer een frisse combinatie zijn.
Tzatziki (Grieks: τζατζίκι) is een traditioneel Grieks bijgerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd.
Tzatziki komt uit Griekenland. Het is een Grieks bijgerecht. Tzatziki kun je op vele manieren combineren.
Ansolive verdient de prijs van beste koop: de lekkerste volgens de proevers én de laagste prijs. Bovendien krijgt Aldi van Annick Verween ook de award voor de meest authentieke tzatziki.
Het verschil tussen de twee sauzen zit in de textuur ervan. Terwijl tzatziki wordt gemaakt met dikke Griekse yoghurt, is raita vaak wat vloeibaarder. Raita is ook een meer veelzijdige saus met een grote verscheidenheid aan smaken en texturen, terwijl met tzatziki niet vaak wordt geëxperimenteerd. " }
Turkse yoghurt wordt net als Griekse yoghurt ook uitgelekt, waardoor een dikkere yoghurt overblijft. Er bestaan verschillende versies, deze verschillen voornamelijk in dikte. Deze yoghurt wordt gemaakt van magere melkpoeder en ingedikte melk (de melk wordt ingedampt).
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is.
Teriyaki is een heerlijke en populaire Japanse kooktechniek en saus die bekend staat om zijn zoete en hartige smaak. Het woord 'teriyaki' verwijst naar de kookmethode waarbij ingrediënten worden geglazuurd met een saus op basis van sojasaus, mirin (een zoete rijstwijn) en suiker.
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros 'draaien' of 'rondje'.
Tzatziki is onmisbaar bij een pita gyros, maar eigenlijk kun je deze Griekse dip bij van alles serveren. Van een gegrild kippetje tot geroosterde groenten en knapperig brood: alles knapt op van een lik tzatziki. Kali Orexi (eet smakelijk)!
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Maar hoe bewaar je die het best? Het is zonde om wat je over hebt, weg te gooien, want verse tzatziki is zeker nog tot vier dagen na bereiding lekker. Bewaar de zelfgemaakte tzatziki in een potje met gesloten dekseltje in de koelkast.
In de Griekse keuken is tzatziki een lekker frisse allrounder: lekker bij souvlaki-brochetjes, bij een pita, een stukje gegrilde kip of vis, een Griekse salade… Maar ook bij geroosterde groenten, met pitabrood of rauwe groenten om te dippen, als sausje op een (lams)hamburger…
Er zitten 234 kilocalorieën in 1 schaaltje (150 gram) tzatziki, cacik. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tzatziki, cacik'?
Rauwe groenten naar keuze zoals kerstomaatjes, wortel, bloemkool, komkommer, paprika, radijsjes … Bereiding: Spoel de komkommer, verwijder de zaadlijsten in het midden. Rasp de komkommer en bestrooi met 1 theelepel zout.
Een Griekse mezze is een borrelhapje, dat wordt gegeten bij een glaasje wijn, ouzo of raki. Vaak wordt een selectie besteld en gedeeld met tafelgenoten. Een mezze kan ook als voorgerecht op tafel verschijnen. Bekende mezedes zijn dolmades, olijven, keftedes en taramasalata.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Voordeel #2: Het is heel voedzaam
Als er één product op aarde is dat veel voedzame stoffen bevat dan is het Griekse Yoghurt wel. Ten eerste bevat volle Griekse yoghurt veel gezonde verzadigde vetten. Deze gezonde vetten zijn verzadigde vetten en zijn erg handig als je gewicht wilt verliezen (bron).
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Over het algemeen wordt skyr gezien als gezond, omdat er geen vet in zit: deze is volledig verwijderd tijdens het productieproces. Er zitten ook weinig calorieën in. Tegelijkertijd zitten er veel meer eiwitten in dan in gewone yoghurt en bevat het probiotica – iets wat goed voor de darmen zou zijn.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.