Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong worden ontveld.
“Verse vis, zoals bijvoorbeeld tong, is inderdaad erg duur momenteel”, beaamt Nick Trachet, marien bioloog en hoofdredacteur van vakblad Visaktua. “Dat komt onder andere omdat we tong grotendeels uit Nederland aanvoeren.De vissers daar hebben het zwaar door de hoge brandstofprijzen.
Hoge kwaliteit verse tong inkopen
Tong is een van de lekkerste maar misschien ook wel een van de prijzigste platvissen van de zee. Dan wilt u natuurlijk wel de juiste keuze maken bij het inkopen van verse tong.
Pladijs (ook wel schol genoemd) is, net als zeetong, een platvis die erg in de smaak valt bij de Belgen. Hij wordt heel het jaar door opgevist voor de Belgische kust, maar is op zijn allerlekkerst tussen juni en oktober.
Tong, Solea solea, is een van de vele soorten platvissen die in de Noordzee leven. Tongen onderscheiden zich van de andere platvissen zoals schol en schar doordat ze een afgeronde kop hebben die voor de relatief kleine bek uitsteekt.
Tong heeft een gepigmenteerde zijde (bruin tot donkerbruin) met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen. De onderkant is crèmekleurig. Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen.
€ 29,50. BTW) 1 kilo sliptong vers uit de Noordzee per kilo vacuüm verpakt of per stuk verpakt graag vermelden bij opmerkingen, de sliptong wegen ongeveer 100 a 150 gram per stuk.
Tong is een magere vissoort met ca.2g vet per 100g visvlees.Net als andere magere vissoorten bevat tong veel waardevolle eiwitten (ca.15g per 100g).
Tong is in de voorbije jaren enorm in prijs gestegen: in de afgelopen drie jaar steeg de prijs met maar liefst 88 procent. Een kilo aangevoerde tong brengt op de visafslag 23 gulden op. Daarmee is het voor zover bekend de duurste vissoort. Ook tarbot en griet zijn flink aan de prijs.
Oorzaak van de fors gestegen visprijzen is voor een deel de inflatie. Maar wat de vissector extra treft, is volgens Van Moort de 'kaalslag' die er gaande is onder de viskotters. "Zo'n 70 procent van de kotters is gestopt, onder meer door de torenhoge prijs van diesel.
Tong wordt vaak gerekend als orgaanvlees, maar is meer spiervlees. Onze rundertong van grasgevoerde runderen is verrassend mals door het hoge vetgehalte. Een ware delicatesse!
Een tongontsteking kan veroorzaakt worden door een wondje, een schimmel- of virusinfectie, bloedarmoede, roken of een allergische reactie. Een ontstoken tong geneest vaak vrij snel. Zorg dat je je mond goed schoonhoudt als je tong ontstoken is.
Tong leent zich ook makkelijk voor vele soorten bereidingen. Voor de kinderen is tong ook een fijne vis omdat er geen graten in zitten.
Zeetong is een beenvis die behoort tot de orde van de platvissen en familie is van de tongen. Ze leven van in de Noorse Zee tot in de Senegalese wateren. En ook in Middellandse en Zwarte Zee. Zeetong is samen met rog en pladijs een enorm belangrijke vissoort voor onze vissers.
De schartong is een relatief onbekende platvis die je qua naam makkelijk kan verwarren met de tongschar, de tong en de schar.
Hoeveel sliptong/zeetong per persoon
Een sliptong weegt gemiddeld 250 gram, van deze 250 gram is ongeveer 40 procent visfilet. Eet je sliptong samen met groente of pasta zoals in één van onze recepten? Dan raden we aan om 3 tot 4 sliptongen per persoon te bereiden.
Blauwwieren zijn verantwoordelijk voor de geur van grond en modder, voor die van rode biet en die van 'kurk' in wijn. De stinkende stofjes komen via de kieuwen in de vis terecht en beïnvloeden de smaak.
Wat is de slimste vis ter wereld? Misschien is het de reuzenmanta, een zeegigant waar niets normaals aan te ontdekken is. Met 135 gram heeft de reuzenmanta, een rog die tot 7 meter breed en 3 ton zwaar kan worden, de grootste hersenen van alle vissen. Ter vergelijking: een witte haai komt niet verder dan zo'n 45 gram.
Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is ook gerookt verkrijgbaar. Deze vis wordt meestal als hele vis verkocht.
Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Schartong en tongschar: hun namen lijken heel goed op elkaar, maar het zijn wel degelijk twee verschillende vissoorten. Tongschar is een scholachtige platvis met zacht, dik en wit vlees. Schartong behoort ook tot de orde van de platvissen, maar komt uit de tarbotfamilie en wordt hier vaak als bijvangst gevangen.
De tong zit in de mond en is gemaakt van spieren. Deze spieren zijn sterk, en tegelijk ook heel soepel. Je gebruikt je tong bij eten, drinken, proeven en praten. Op de tong zitten smaakpapillen.
De (zee)tong is een volwassen tong, terwijl een sliptong een jonge, ofwel babytong is. Volwassen tong is meestal groter dan 27 cm, terwijl sliptong varieert tussen 24 – 27 cm. Om een sliptong te kunnen vangen heb je dus een net nodig waar deze niet doorheen kunnen slippen!