Tomatensaus, sojasaus en andere sauzen met een sterke kleur, kunnen vlekken veroorzaken op je tanden. Dit komt vooral door een hoog zoutgehalte en veel toegevoegd suiker.
Rode pastasaus kan vlekken op de tanden veroorzaken, omdat het glazuur de kleurstof gemakkelijk kan absorberen. Ook kan het zuur van de tomaten je tanden verzwakken . Het zou een lastige opgave zijn om pastasaus helemaal uit je dieet te schrappen, dus overweeg om het alleen af en toe te eten.
Tomaten kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem
Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam. Verder kan vitamine C bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het behoud van sterke botten en tanden.
Rauwe groenten
Net zoals een schuursponsje kookpotten zuiver krijgt, lukt het broccoli- en bloemkoolroosjes om je tanden schoon te maken. Mooie bonus: het hoge ijzergehalte in groene groentes zorgt voor een dun laagje dat beschermt tegen de zuren die in frisdranken zitten.
Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
Vlees, eieren, tofu, bonen, noten en groene bladgroenten zijn allemaal goede bronnen van eiwitten. Calcium is geweldig voor het versterken van uw botten en tanden. Melk, kaas en andere zuivelproducten zijn een geweldige bron, maar als u lactose-intolerant bent, is sojamelk een goed alternatief. Sesamzaad is ook rijk aan calcium.
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Water is een van de dranken die tanden witter maken . Het houdt je niet alleen gehydrateerd, maar het helpt ook de vorming van vlekken op je tanden te voorkomen. Spoel wat water in je mond nadat je pigmentrijke voedingsmiddelen of vloeistoffen hebt gegeten of gedronken om een stralendere, wittere glimlach te behouden.
“ Bromelaïne helpt ook tandplak af te breken, wat, als het niet wordt voorkomen, zuren kan produceren die het glazuur van uw tanden kunnen aantasten en tot gaatjes kunnen leiden .” Zou uw favoriete weekendpiña colada daadwerkelijk gezondheidsvoordelen kunnen hebben? Eh, niet helemaal. Maar ananas eten (zonder rum) kan uw glimlach naar een hoger niveau tillen.
Tomatensaus is een uitstekende bron van essentiële vitamines en mineralen. Het bevat vitamine A, C, K, evenals verschillende B-vitamines zoals B6 en B9 (foliumzuur). Deze vitamines zijn cruciaal voor tal van lichaamsfuncties, waaronder het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de bloedstolling.
Komkommer is een goede bron van vezels voor je tandvlees en tanden.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Houd er rekening mee dat u, nadat u uw tanden professioneel heeft laten bleken, moet wachten met het eten van bepaalde voedingsmiddelen die vlekken kunnen veroorzaken of het pas gebleekte glazuur kunnen beschadigen. Denk hierbij aan harde voedingsmiddelen zoals noten of snoep, gedurende enkele uren na de behandeling. Ook zachte voedingsmiddelen zoals bessen of tomatensaus moeten worden vermeden.
Brood. Hoewel brood al millennia lang een hoofdbestanddeel van menselijke consumptie is, is het op meerdere vlakken slecht voedsel voor tanden . De eenvoudige chemische structuur zorgt ervoor dat koolhydraten gemakkelijk worden omgezet in suikers die zuurproducerende bacteriën in de mond voeden. Erger nog, hard brood en broodkorsten kunnen een tand beschadigen of breken.
Wat vooral belangrijk is voor het behoud van een sterk gebit is: eet niet te veel tussendoor en eet en drink niet te veel suiker. Als je daarnaast elke dag je tanden goed poetst met een tandpasta met fluoride en je regelmatig naar de tandarts gaat, is de kans op tandbederf minder.
Zuivelproducten, zoals kaas, yoghurt en melk, bevatten melkzuur en het glazuurversterkende mineraal calcium, dat tanden versterkt en ze ook witter maakt . Kaas kauwen zorgt ook voor de productie van speeksel, dat vlekkende voedseldeeltjes wegspoelt.
Alcoholhoudende dranken
Bier, wijn, shotjes, mixdrankjes, likeuren: het is allemaal even slecht voor je tanden. De zuurgraad is erg laag en zeker de mixdrankjes, shotjes en likeuren bevatten erg veel suikers. Oppassen dus en drink met mate!
Ja, bananen hebben een relatief hoog suikergehalte, waaronder glucose en fructose. Een banaan van gemiddelde grootte bevat ongeveer 14 gram suiker, wat ongeveer dezelfde hoeveelheid is als een eetlepel suiker die je in je voorraadkast zou vinden. Suiker en zetmeel, die beide in bananen voorkomen, kunnen bijdragen aan tandbederf .
Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen. Dat komt omdat je met een schrobbende beweging poetst en wanneer dat te vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn.
Pindakaas
Pindakaas (of amandelboter) is lekker plakkerig, waardoor het makkelijk aan je tanden blijft plakken. Het risico op tandbederf ligt daarom al snel op de loer als je veel pindakaas eet. Bovendien bevatten veel soorten peanut butter ook suiker, want het effect nog groter maakt.
Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel. Maar ook steeds meer Nederlanders willen wittere tanden. Tandpastamerken springen op die wens in.
Zout verwijdert tandsteen en vlekken en het sap maakt de tanden vervolgens witter. Wij adviseren u om hier liever niet mee te gaan experimenteren, aangezien zout het tandglazuur kapotmaakt bij langer of vaker gebruik.