Ook de kappers, masseurs en masseuses en andere persoonlijke services krijgen fooi in Amerika. Dit is meestal tussen de 15% en 20%. In Europa is het vergeleken met Amerika geen verplichting om fooi te geven, maar wel gebruikelijk. In restaurants betalen de meeste mensen ongeveer 10% fooi.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Tip geven bij eten en drinken
Niemand kan u dwingen om fooi te geven in een restaurant, wel kunnen ze op de menukaart zetten dat fooi bij de uiteindelijke rekening toegevoegd kan worden. Dit komt vooral voor op plekken waar veel toeristen komen. Ook is het normaal om fooi te geven als u met meer dan 6 personen bent.
Fooi geven in een taxi
Bij lange taxiritten in New York is het gebruikelijk tien tot vijftien procent bij de rekening op te tellen, terwijl u er bij kortere ritjes vanaf komt met het naar boven toe afronden van het bedrag.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek.
Waarom is fooi geven in Japan onbeleefd? De reden waarom fooi geven in Japan als onbeleefd kan worden gezien is dat ze veel meer waarde hechten aan waardigheid en respect dan aan fooi geven. De Japanners geloven dat je al betaalt voor een goede service, dus is het niet nodig extra te betalen door fooi te geven.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
De ongeschreven regels van fooi in Amerika geven
Een goed uitgangspunt bij het tippen is 20% van het uitgegeven bedrag. Dit geef je als de service was zoals je die mag verwachten: goed, snel en vriendelijk. Was de service oké, maar was de medewerk(st)er niet zo vriendelijk? Dan geef je 15%.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Het geven van fooien is niet gebruikelijk (zelfs beledigend) in Japan. In de meeste restaurants wordt er 10-20% bij de rekening opgezet als fooi.
Prijzen eten in Amerika.
$10 voor je ontbijt, $10 voor je lunch en voor het avondeten betaal je gemiddeld $20. Voor het avondeten kun je voor het bedrag van $20 dollar natuurlijk niet uitgebreid gaan uit eten.
De prijzen van bier liggen rond de 6 dollar of zo, drink je met meer personen meerdere biertjes dan is het voordeliger een pitcher te nemen, dat is een grote kan waaruit je zelf de glazen vult. Een glas wijn ligt ergens tussen de 6 en 9 dollar (glas zo groot als 2 glazen).
Noord-Amerika
In Canada en de Verenigde Staten is het kraanwater geschikt om te drinken. Ook hier wordt er wel chloor aan toegevoegd, waardoor veel mensen het niet lekker vinden en alsnog gebruik maken van flessen water.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk. In eenvoudiger lokanta's word je geacht te betalen aan een persoon achter de toonbank, meestal bij de ingang. Daar staat meestal een pot voor fooien. Eventueel kun je wat geld achterlaten op tafel.
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden. Ook daar hebben horecamedewerkers er geen problemen mee als je geen fooi geeft.
Creditcards en betaalpassen
Creditcards worden overal geaccepteerd. In New York (en in de rest van de USA) zijn creditcards gebruikelijker dan cash. U moet u voorstellen dat het voor een Amerikaan hetzelfde is als een betaalpas in Nederland.