Tijm is vaak een bestanddeel van hoestdrankjes, maar de pure vorm is ook zeer effectief. In de mediterrane keuken mag het ook zeker niet ontbreken als keukenkruid. Ook daar draagt het aan de gezondheid bij. De medicinale plant versterkt het spijsverteringsproces, helpt tegen winderigheid en brandend maagzuur.
Zo is thymol – aanwezig in olie van de tijm – goed voor de luchtwegen. Tijm is een medicinale plant die wordt gebruikt tegen bronchitis, griep, verkoudheid, hoofdpijn en bij maag- en darmproblemen. Het is een antioxidant en heeft een ontstekingsremmende (antiseptische) werking.
Tijm bevat allerlei fijne stoffen voor onze gezondheid. Zo zit er veel vitamine K in. Dit houdt in dat 5 mg tijm al voldoende is voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Ook bevat tijm veel ijzer en de mineralen calcium en mangaan.
Rauw, bereidingen en in marinades. Iedereen gebruikt tijm in de keuken. We eten de kleine blaadjes. De steeltjes doen we gewoon mee in de stoofschotel maar vissen die er achteraf weer uit voor consumptie.
Het kan helpen bij het verlichten van indigestie, maagkrampen en andere spijsverteringsproblemen. Dit komt omdat tijm een bron is van vluchtige oliën, die de spijsvertering kunnen bevorderen door de productie van maagzuur te stimuleren en de darmbeweging te verbeteren.
Tijm zuivert het bloed, versterkt de maag, bestrijdt acne, verlaagt de bloeddruk en bestrijdt griep.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden. Wat wel mogelijk is: laat de kruiden meestoven door ze (in een bosje vast te binden) en een langere tijd mee te garen of koken in jouw gerecht. De kruiden hebben zo genoeg kans gekregen om hun smaak af te geven.
Het heeft zijn ontstekingsremmende werking vooral te danken aan de thymol in zijn essentiële olie en aan het sterk anti-infectieuze middel carvacrol. Tijm is het meest geschikt voor de verzorging van een vette onzuivere huid en een ontstoken huid.
Naast bovenstaande eigenschappen heeft tijm ook een vochtafdrijvende en krampoplossende werking. Vanwege deze krampoplossende werking wordt zwangere vrouwen afgeraden tijm te consumeren of te gebruiken in bijvoorbeeld aromatherapie.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Tijmthee met geheel of als hoofdbestanddeel Tijm, kun je maken gewoon met paar takjes verse Tijm of gedroogde Tijm in de theepot te doen, het water net van de kook af erbij, 5 minuten laten trekken. Eventueel nog een theelepeltje honing in je glas erbij doen.
Tijm is een antioxidant en bevat vitamine K, ijzer, mangaan en calcium en vezels.
Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn. Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
Ontdek de Voordelen van Tijm Thee voor jouw Lichaam en Welzijn. Tijm thee biedt een scala aan voordelen voor je lichaam en welzijn. Het staat bekend om zijn verzachtende werking bij verkoudheid en hoest, dankzij de natuurlijke slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Tijm is zeer geschikt om te gebruiken in een stoofgerecht waarin het kruid mee kan sudderen. Dit kan met vlees, gevogelte én groente stoofschotels! Het kruid past ook goed bij gerechten uit de oven. Dat niet alleen, het is ook erg lekker over aardappelpartjes of worteltjes uit de oven.
In plaats van hoestsiroop kun je tijmthee drinken. Overgiet een eetlepel tijm met een kop kokend water en laat het 10 minuten trekken. Drink meerdere kopjes per dag om het hoesten te verlichten.
Wanneer kun je de gedroogde variant gebruiken? Sommige hardere kruiden, zoals oregano, tijm, rozemarijn, majoraan, munt en laurier kun je wel heel goed gedroogd gebruiken. Ze kunnen zelfs een intensere smaak geven na het drogen. Om die smaak weer los te laten komen, moet je ze wel even laten meekoken of -bakken.
Zijn alle tijmsoorten eetbaar? De bekende tijmsoorten zoals echte tijm, kleine tijm en citroentijm zijn geschikt voor consumptie. Enkel de satureatijm (Thymus satureioides) is omwille van zijn scherpe smaak niet geschikt voor gebruik in de keuken.
Voeg hete water toe: Doe een theelepel gedroogde tijm in een kopje en voeg daarbij heet water (ongeveer 90-95°C).Laat de tijm ongeveer 5-10 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben. Smaak: Tijmthee heeft een kruidige, licht bittere smaak met een vleugje munt.
Theoretisch zou tijm de werking van bloedverdunners en plaatjesaggregatieremmende medicatie kunnen versterken en daardoor het risico op bloedingen kunnen vergroten.
Tijm heeft een ontsmettende en antibacteriële werking. Daarom wordt tijm ook vaak gebruikt bij het conserveren van vlees en dan voornamelijk ham. Maar ook in ons lichaam heeft het een antibacteriële werking. Bovendien helpt het kruid bij spijsverteringsproblemen en bevordert het de eetlust.
Voeg 5-8 druppels Tijmolie toe aan een schaaltje heet water en rustig en diep ademhalen.Pas op voor verbranding. Tijm Etherische olie is prima te combineren met andere etherische oliën zoals Basilicum, Bergamot, Citroen, Dennen, Lavendel en Rozemarijn.
Zet de thee met kokend water en laat het 4-10 minuten trekken naar smaak. Tijm in combinatie met een zwarte of groene thee of met andere kruiden kan ook erg lekker zijn.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.