De grote boosdoener is de stof PFOA.Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
De stof PTFE is op zichzelf niet schadelijk. Ook niet als de pan verslijt en er deeltjes los komen die je vervolgens binnen krijgt. Het gevaar ligt in oververhitting. Bij te hoge temperaturen valt PTFE uiteen, waarbij onder andere de stof PFOA (perfluoroctaanzuur) vrijkomt.
Omdat de pannen zeer veel worden verkocht en meestal worden gemaakt van aluminium, zijn de koekenpannen van Tefal niet heel duur. Een goede koekenpan van Tefal kun je al kopen voor zo'n 25 tot 40 euro. De duurdere Tefal pannen hebben vaak wel een betere antiaanbaklaag (Titanium Excellence), die minder snel slijt.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
De pannen van Greenpan hebben een PFAS-vrije keramische Thermolon anti-aanbaklaag. Die laag is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en zand. Dit is een unieke, keramische antiaanbaklaag die zonder de schadelijke stoffen, waaronder PFAS, vervaardigd is.
Tefal is bij normaal gebruik veilig. Het kan schadelijk voor de gezondheid zijn, maar pas als je het zo heet maakt dat alles dat eventueel in de pan zit al aan het verbranden is. Als je tefalpannen niet leeg, zonder inhoud, verhit, is er eigenlijk geen kans op het ontstaan van giftige of anderszins gevaarlijke stoffen.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het beste voor een PTFE-vrije pan kiezen. Zo bestaan er pannen met een eco-bewuste anti-aanbaklaag. Ze zijn gemaakt van leisteen en andere mineralen.
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een pan met een anti-aanbaklaag, over het algemeen, niet gevaarlijk hoeft te zijn voor uw gezondheid. Wel moet u oppassen voor pannen met beschadigingen. Zodra er krasjes en groeven in de pan zitten, kunt u deze beter niet meer gebruiken.
Indien je vaker met Teflon pannen kookt, stapelt het PFOA niveau in je lichaam zich op. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen, maar het zou schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en schildklier.
De stoffen kunnen bijvoorbeeld effect hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen PFAS een effect hebben op cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken.. De stoffen kunnen verder schadelijk zijn voor de natuur.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Gietijzer. De meest bekende gietijzeren pannen zijn toch wel die van het Franse merk Le Creuset. Deze pan fabrikant brengt al sinds 1925 de beste en meest duurzame pannen op de markt. De pannen van dit merk zijn heel makkelijk in gebruik, zijn van zeer goede kwaliteit en gaan dus erg lang mee.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Pannensets van Fissler, Demeyere en Le Creuset zijn de merken die de hoogste kwaliteit pannen maken. Deze pannen gaan met goed onderhoud decennia mee en bieden je qua comfort en kookgemak zeker waar voor het geld. Het overwegen waard als je op zoek bent naar hoogwaardige pannen waar je heerlijk mee kan koken.
Juist op de 'zwakke' punten van teflon scoort de keramische laag in de regel weer erg goed; de keramische antiaanbaklaag is bestand tegen hogere temperaturen en is veel harder dan teflon waardoor er minder kans is op krassen en bladderen.
Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft. Voor gietijzeren pannen raden we vrijwel altijd Le Creuset aan.
Demeyere Alu Pro Dura Glide - Een koekenpan van de hoogste kwaliteit: duurzaam en tegelijkertijd vaatwasbestendig. Tefal Virtuoso - De beste koop van nu door zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Le Creuset Forgées - Met zijn levenslange garantie is dit de meest duurzame keuze.
Het RIVM adviseert de overheid ervoor te zorgen dat mensen minder in contact komen met PFAS. Zelf kun je weinig doen om PFAS via je eten en drinken te vermijden. Het is belangrijk om genoeg water te drinken en gevarieerd te eten, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen.
Voorbeelden van PFAS zijn PFOA (ook wel C8 genoemd), PFOS en GenX-stoffen (ook wel HFPO-DA of FRD-stoffen genoemd).
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen en de pannen van Riess hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Net zoals met PFOA, zijn er geen schadelijke hoeveelheden GenX stoffen aanwezig in de anti-aanbaklaag van de pan. Wil je weten of een chemische stof wel of niet in een product zit, vraag het na bij de producent.
In de antiaanbaklaag van sommige pannen zit PFAS. Dit zijn chemische stoffen die de pan vetafstotend maken. Bepaalde PFAS zijn schadelijk voor onze gezondheid en komen vrij wanneer je een lege pan boven de 260 graden Celsius verhit.