Cassavemeel wordt vaak voor tapiocameel aangezien. De twee zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Cassavemeel wordt van de volledige cassavewortel gemaakt, terwijl voor tapiocameel alleen het zetmeelrijke pulp wordt gebruikt.
Cassavemeel is de gedroogde fijngemalen wortel van de cassaveplant. Cassave wordt ook wel yuca of maniok genoemd. Dit van nature glutenvrije meel heeft een zachte, milde smaak en fijne textuur. Ons cassavemeel is volledig natuurlijk en vrij van toevoegingen.
Wat is tapiocazetmeel? Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Cassavemeel is minder gezond dan cassave. Hoewel het geen gluten bevat, bestaat het vooral uit zetmeel. Alle mineralen en vitamines die in cassave zitten, zijn bij de productie van cassavemeel verdwenen. Het meel bevat nog wel vezels, maar slechts zeer weinig eiwit: ongeveer 1,6 gram per 100 gram.
Tapioca of cassavemeel is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Voor gebruik in de keuken is het verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk, in kleine harde witte korrels of 'parels'. Deze dienen voor gebruik gedrenkt te worden.
Waar kun je cassavemeel kopen
Zowel cassavemeel als tapiocameel kun je in een toko kopen of bij een Aziatische kraam op een markt.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel. Er zijn verschillende variaties, zoals tapiocameel en tapiocaparels, maar ook blokjes van tapioca. Vaak wordt het meel gebruikt om gerechten te binden, maar ook als basis voor heerlijke gerechten.
Holland & Barrett Tapiocameel (400gr)
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
Tapioca wordt gemaakt van de Aziatische cassave/maniokwortel en is een glutenvrij bindmiddel. Na het drogen van de wortel wordt hij vermalen tot een wit meel. Tapiocameel wordt ook wel tapiocazetmeel genoemd: dit kan een tikje verwarrend zijn.
Tapiocazetmeel is een poeder dat afkomstig is van de wortel van cassave. Deze plant groeit in tropische gebieden zoals Zuid-Amerika, Afrika of West-Indië waar hij een centrale voedselbron is.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, op Java. Het belangrijkste ingrediënt is verse cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden.
Tapioca is verkrijgbaar als meel, vlokken en bolletjes. Je voegt de vlokken of bolletjes toe aan soep en pap om deze dikker te maken. Hierbij moet je het gerecht even laten doorkoken totdat de vlokken of bolletjes glazig worden.
Tapioca is een smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Het wordt het meest verwerkt in kleine harde witte korrels, ook wel "parels" genoemd, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.
Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig. Doordat ze smaakloos zijn, kun je ze dus zelf een gewenste smaak meegeven.
Cassave is een gezonde bron van koolhydraten en geeft dan ook volop energie. Vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en kalium zijn ook goed vertegenwoordigd in de cassave. Vitamine B6 is in je lichaam onder andere betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten.
Voeding om te vermijden
Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten en kunnen de bloedsuikerwaarden aanzienlijk laten stijgen bij diabetici: Brood, pasta, ontbijtgranen, mais en andere granen. Zetmeelrijke groenten zoals aardappel, zoete aardappel, cassave en taro.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
Hoe bewaar je ongekookte tapiocaparels? Tapioca-parels die niet gekookt zijn, moeten in een koele, droge ruimte worden bewaard en vervolgens in een luchtdichte verpakking worden verpakt.
De parels worden ook wel in afgepast suikerwater gekookt dat niet wordt afgegoten, het resultaat is een meer stijfselpapachtige pudding. Ongekookte parels zijn lang houdbaar. Gekookt en gekoeld ongeveer drie dagen.